Šport a olympizmus
5 min. čítania

Slovenská hádzaná si pripomenula významné jubileum

slovakhandball.sk
Prezident SOŠV Anton Siekel a prezident SZH Jaroslav Holeša počas slávnosti pri príležitosti 80 rokov SZH.
Foto
SZH/JÁN SÚKUP

Slovenský zväz hádzanej (SZH) si vo štvrtok 16. februára pripomenul významnú udalosť. Presne v tento deň pred 80 rokmi vznikol SZH. Stalo sa tak v utorok 16. 2. 1943 v bratislavskej reštaurácii Smíchovský dvor. Bolo to o vyše tri roky skôr, ako vznikla Medzinárodná hádzanárska federácia (IHF). 80 rokov SZH si hádzanárská rodina pripomenula v Slovenskom olympijskom a športovom múzeu.

„Osemdesiat rokov v ľudskom živote je naozaj veľa. Verím, že pre Slovenský zväz hádzanej to bol len malý okamih, ktorý bude ešte veľmi dlho pokračovať,“ povedal v úvodnom príhovore súčasný prezident SZH Jaroslav Holeša po privítaní vzácnych hostí vo Výstavnej sieni prof. Vladimíra Černušáka Slovenského olympijského a športového múzea v bratislavskom Dome športu.

Potom prítomným na slávnosti ponúkol prierez históriou hádzanej, ktorú dotvárali jedinečné fotografie z dávnej i nedávnej minulosti (600 fotiek v digitalizovanej podobe poskytlo SOŠV - Slovenské olympijské a športové múzeum, pozn.), člen Siene slávy slovenskej hádzanej Miroslav Jursík, ktorý spomenul aj najväčšie československé úspechy z rokov dávno minulých, na ktorých sa podieľali aj Slováci. Patria sem zlaté medaily z roku 1957 na premiérových MS žien vo vtedajšej Juhoslávii, z roku 1967 na MS mužov vo Švédsku i zisk striebra v roku 1972 na OH v Mníchove v podaní mužského národného tímu.

Pri príležitosti spomenutého jubilea sa v bratislavskom Dome športu sa zišli mnohé osobnosti športového života a významní hostia, a to nielen z hádzanej. Pozvanie dostali všetci žijúci členovia Siene slávy slovenskej hádzanej, svojou účasťou poctili spomienkovú slávnosť prezident Európskej hádzanárskej federácie (EHF) Michael Wiederer, prezidenti ´spriatelených´ federácií Francisco Vidal Blázquez García zo Španielska či Ondřej Zdráhala z Česka, Medzinárodnú hádzanársku federáciu (IHF) zastupovala členka exekutívy Anna Rappová, nechýbali ani prezident Slovenského olympijského a športového výboru (SOŠV) Anton Siekel, čerstvo vymenovaný nový tajomník Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR Richard Nemec či generálny riaditeľ sekcie športu MŠVVaŠ SR Peter Dedík. Z početnej hádzanárskej rodiny a výrazných osobností to boli napríklad Rudolf Horváth, Jozef Zápražný, Mária Ďurišinová, Janka Stašová, Kuťkovci, Katušákovci, atď.

80 rokov SZH

„Je mi cťou, že vám môžem v mene IHF a celej hádzanárskej rodiny zablahoželať. Slovensko je členom IHF od roku 1993, ale tento národ zanechal svoju stopu v medzinárodnej hádzanej už dávnejšie. Keď vidíme odhodlanie slovenského zväzu, tak sme si istí, že hádzaná bude krok za krokom naďalej rásť,“ uviedla zástupkyňa IHF Anna Rappová zo Švédska, ktorá si zaspomínala aj na svoje vystúpenia proti našim reprezentantkám.

Prezident EHF Michael Wiederer sa vrátil tiež do minulosti. „V roku 1990 som bol ako hosť na MS mužov v Bratislave, rokoch 1992 - 1993 som bol pri delení federácie a začlenení Slovenska a Česka do štruktúr EHF. Odvety sa udialo veľa spoločných aktivít. SZH organizoval v spolupráci s EHF nielen mládežnícke podujatia, ale v neposlednom rade aj ME mužov 2022. Vaši ľudia odviedli veľký kus práce aj v súvislosti so zvládnutím šampionátu počas pandémie koronavírusu. Napriek tejto komplikácii zorganizovali EHF EURO v ťažkej covidovej dobe excelentne. Sme radi, že môžeme spolupracovať aj na poli rozhodcov, delegátov a reprezentácií,“ povedal Wiederer.

Príležitosť osobne zablahoželať na svojej „domácej“ pôde si nenechal ujsť ani prezident SOŠV Anton Siekel: „Do budúcnosti prajem slovenskej hádzanej ešte viac úspechov ako doteraz. Aj keď je to ťažké. Slovenskí športovci sa však vždy vedeli o výsledky pobiť, na nás funkcionároch zostáva postarať sa o utvorenie podmienok. SZH prajem, aby dosiahnuté výsledky boli potešením a odmenou za odvedenú prácu.“

Po Siekelovi dostal slovo štátny tajomník ministerstva školstva Richard Nemec: „Hádzanárom držím palce. Budem sa snažiť priložiť ruku k dielu drobnými vecami, lebo viem, že z nich sa potom rodia veľké úspechy.“

Medzi gratulantov sa zaradil aj prezident Českého zväzu hádzanej. „Najväčšie úspechy českej a slovenskej hádzanej boli v dobe spoločného štátu. Po rozdelení vždy jednému alebo druhému národnému tímu chýbal niekto, kto by ho svojou veľkou kvalitou doplnil tak, ako to bývalo v minulosti. Chcem vám popriať, aby ste hádzanú naďalej rozvíjali a nadviazali na úspechy z minulosti, prípadne, aby sme v budúcnosti opäť učili ostatných, ako to bolo pred desiatkami rokov. Verím, že nadviažeme na spoluprácu, ktorá tu funguje už dlhodobo,“ vyjadril sa šéf ČSH Ondřej Zdráhala, na ktorého slová nadviazal prvý muž Španielskej hádzanárskej federácie (RFEBM) Francisco Vidal Blázquez García: „Ďakujem SZH za spoluprácu, ktorá je medzi oboma našimi federáciami evidentná na úrovni trénerov i rozhodcov. Rád by som zdôraznil, že v kooperácii na vysokej úrovni chceme pokračovať.“

Účastníci slávnosti pri príležitosti 80 rokov SZH.
Účastníci slávnosti pri príležitosti 80 rokov SZH.
Foto
SZH/JÁN SÚKUP

V nedávnej minulosti nebolo zvykom dávať do pozornosti tento míľnik v histórii slovenskej hádzanej, teraz sa však súčasní predstavitelia SZH rozhodli zviditeľniť ho pri príležitosti 80. výročia. „Osemdesiat rokov je skutočne pekné číslo. Chceli sme si pripomenúť významné udalosti uplynulého obdobia od vzniku hádzanej. Nechceli sme toto jubileum spájať s inou akciou, preto sme sa rozhodli pre takúto formu pripomenutia výročia vzniku SZH. Naším zámerom bolo prezentovať toto výročie jedinečným spôsobom,“ poznamenal generálny sekretár SZH Ivan Sabovik.

Správa SZH

Počas doterajších 80 rokov stálo na čele SZH deväť predsedov, resp. prezidentov SZH. Tu je ich chronologický prehľad: Emil Otřísal, Ladislav Gross, Ľubomír Zeman, Imrich Farkaš, Jozef Zápražný, opäť Ladislav Gross, Jozef Korec, Peter Murín, Pavol Derfényi a Jaroslav Holeša. Dvaja z nich (Zápražný a Holeša) sa osobne zúčastnili na štvrtkovej slávnosti.

Šport
Tagy
Projekt
Partneri projektu
Nadacia SPP
Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV