Šport a olympizmus
3 min. čítania

SOŠV bol hostiteľom pracovného mítingu projektu ASAP

Profile picture for user igorkovac
Igor
Kováč

V dňoch 28. – 30. júna 2022 bol Slovenský olympijský a športový výbor (SOŠV) hostiteľom 7. pracovného mítingu projektu ASAP (As Sustainable As Possible). Projekt je spolufinancovaný z prostriedkov EÚ v rámci programu Erasmus + a prebieha od januára 2020 do decembra 2022. Koordinátorom projektu je Český olympijský výbor a okrem SOŠV na ňom participujú aj NOV Maďarska, Dánska, Fínska a Nemecka.

Úvodný deň pracovného stretnutia bol venovaný nahrávaniu podcastu pre medzinárodný portál The Sustainability Report, ktorý sa zameriava na šírenie informácií a poznatkov o trvalej udržateľnosti pre profesionálov z oblasti športu. V rámci podcastu vystúpila Jana Janotová, zástupkyňa ČOV a koordinátora projektu, Karoliina Ketola z fínskeho NOV a Igor Kováč za SOŠV. Podcast bol venovaný predstaveniu projektu ASAP a objasneniu toho, ako zúčastnené NOV spolupracovali na tvorbe svojich stratégií trvalej udržateľnosti.

Pozri pocast

Druhý deň stretnutia začal privítaním výkonného riaditeľa SOŠV Gábora Asványiho, ktorý v rámci svojho príhovoru ocenil účasť SOŠV v projekte ASAP a zdôraznil význam a dôležitosť trvalej udržateľnosti pre SOŠV ako strešnú organizáciu slovenského športu. Z pozície zástupcu najvyššieho vedenia SOŠV potvrdil záväzok deklarovaný v rámci schválenej stratégie udržateľnosti zlepšiť fungovanie organizácie v rámci udržateľnosti tak, aby sa stala dobrým príkladom aj pre svojich členov v rámci slovenského športového hnutia.

Program stretnutia sa už následne niesol v duchu príprav na záverečnú konferenciu projektu ASAP, ktorá prebehne 12. októbra 2022 v Prahe. Zároveň odznela prezentácia na tému behaviorálnej psychológie a jej významu pre udržateľnosť v športe, ktorú predniesol Lasse Lyck z dánskeho NOV. Tereza Doušová z ČOV potom prezentovala tému spolupráce a komunikácie s národnými športovými zväzmi v oblasti udržateľnosti.

Záverečný deň si účastníci vypočuli informácie o aplikácii opatrení udržateľnosti v rámci blížiaceho sa EYOF Banská Bystrica 2022 z úst Zuzany Moravčíkovej a následne úvod do problematiky „zeleného“ obstarávania, ktorý prezentoval David Alexa, zástupca CIRA Advisory, poradenskej a konzultačnej spoločnosti, ktorá sa zameriava na oblasť cirkulárnej ekonomiky.

Tagy
paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV