Šport a olympizmus
Bratislava
3 min. čítania

SOŠV navštívil nový vládny splnomocnenec pre mládež a šport Karol Kučera

Karol Kučera s Antonom Siekelom a Jozefom Libom počas jeho júnovej návštevy na pôde SOŠV.
Foto
Ľubomír Souček, SOŠV

Bývalý vynikajúci slovenský tenista a dnes poslanec za OĽaNO v Národnej rade SR Karol Kučera, ktorý bol 4. júna vymenovaný za nového splnomocnenca vlády SR pre mládež a šport, navštívil v utorok sídlo Slovenského olympijského a športového výboru (SOŠV). Absolvoval viac než hodinové stretnutie s prezidentom SOŠV Antonom Siekelom a s generálnym sekretárom SOŠV Jozefom Libom.

„Bolo to prvé, informatívne stretnutie po menovaní Karola Kučeru do funkcie vládneho splnomocnenca. Povedal nám, že medzi jeho prioritami bude športovanie mládeže. Postupne si chce zmapovať situáciu v tejto oblasti, predovšetkým na školách. Povedal nám, že rád by presadil, aby na hodiny telesnej výchovy chodili aj špecializovaní tréneri, pod ktorých vedením by si žiaci mohli vyskúšať viaceré športy – a možno pritom aj objavia zatiaľ nepodchytené talenty. My sme zase predstavili naše projekty. Z nich jeden – olympijský Odznak všestrannosti – sa realizuje priamo na školách, takže tam sa črtajú možnosti dobrej spolupráce. Prezentovali sme aj projekt ,Športuj, Slovensko´, ktorý sme teraz vzhľadom na koronakrízu museli odsunúť na neskôr. V jeho rámci sme mali v každom krajskom meste organizovať olympijský deň pre celú rodinu. Debatovali sme o tom, že keď sa tento projekt bude dať znovu spustiť, Karol Kučera by pri tejto príležitosti rád navštívil jednotlivé regióny,“ informoval po pracovnom stretnutí Jozef Liba.

Generálny sekretár SOŠV ešte doplnil, že nový vládny splnomocnenec pre mládež a šport chce aj presadzovať integráciu zdravotne znevýhodnených ľudí prostredníctvom športu. V praxi to má znamenať zameranie nie na súťažný šport, ale na využitie športu ako cenného prostriedku na začlenenie hendikepovaných do plnohodnotného života v spoločnosti.

Štyridsaťšesťročný Karol Kučera je bývalý najlepší slovenský tenista. Jedenásť rokov bol v prvej stovke svetového rebríčka vo dvojhre, najvyššie na šiestom mieste (14. septembra 1998). Počas kariéry vyhral šesť turnajov ATP. Na grandslamových turnajoch sa na Australian Open 1998 prebojoval do semifinále, na US Open v tom istom roku vo štvrťfinále, takisto ako na Australian Open ďalší rok. Získal dve trofeje v tímových súťažiach – Hopmanov pohár pre miešaný tím v roku 1998 a Svetový pohár pre tím mužov 2000. Trikrát štartoval na olympijských hrách – v Atlante 1996, Sydney 2000 a v Aténach 2004. Po skončení hráčskej kariéry pôsobil ako tréner. Nedávno vstúpil do politiky a od marca 2020 je poslancom Národnej rady SR.

Vo funkcii vládneho splnomocnenca pre mládež a šport Karol Kučera nahradil bývalého futbalového reprezentanta ČSSR, majstra Európy 1976 a neskôr úspešného trénera Dušana Galisa (Smer-SD).

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV