Šport a olympizmus
Bratislava
7 min. čítania

SOŠV sa po rokoch vracia do kompletne renovovaného Domu športu, jeho múzeum má konečne stálu vlastnú expozíciu – Výstavnú sieň Vladimíra Černušáka + VIDEO

Profile picture for user soucek
Ľubomír
Souček

Tohtoročný 23. jún je pre svetový šport a olympijské hnutie významný dátum. V tento deň sa celosvetovo tradične oslavuje Olympijský deň (na počesť ustanovenia Medzinárodného olympijského výboru a prijatia rozhodnutia o obnovení olympijských hier, ku ktorému došlo 23. júna 1894 v Paríži), a navyše sa spúšťa odpočítavanie posledného mesiaca do otvorenia Hier XXXII. olympiády v Tokiu.

Slávnostné predstavenie nového sídla SOŠV a stálej expozície SOŠM

Pre naše olympijské a športové hnutie má však 23. jún 2021 ešte významnejší náboj: v tento deň sa pozvaní hostia mohli slávnostne zoznámiť s novým sídlom Slovenského olympijského a športového výboru (SOŠV) v kompletne renovovanom Dome športu v Bratislave na jeho horných dvoch poschodiach a premiérovo si pozrieť historicky prvú stálu vlastnú expozíciu Slovenského olympijského a športového múzea (SOŠM). Naše múzejné športové poklady sú umiestnené vo Výstavnej sieni profesora Vladimíra Černušáka na prízemí Domu športu – na mieste, kde bola v minulosti kongresová sála. Jedinečná expozícia bude onedlho prístupná aj verejnosti.

SOŠV sa do Domu športu na Junáckej ulici 6, kde bolo jeho prvé sídlo počas počiatočných desiatich rokov existencie organizácie, oficiálne presťahuje v najbližších dňoch – po bezmála 19 rokoch, keď sídlila na Kukučínovej 26. Múzeum, ktoré je v správe SOŠV, však vlastné výstavné priestory získalo po prvý raz vôbec. Doteraz na vystavovanie svojich bohatých zbierok využívalo priestory iných múzeí. Jeho stála expozícia, ktorá má veľmi moderný dizajn a okrem cenných artefaktov vo veľkom využíva moderné technológie a interaktivitu, sa tvorila v spolupráci s Ústavom technológií a inovácií (UTAI).

Vystavené športové artefakty si so záujmom prezreli aj hokejové legendy Jozef Golonka a Igor Liba.
Vystavené športové artefakty si so záujmom prezreli aj hokejové legendy Jozef Golonka a Igor Liba.
Foto
Ján Súkup

„Som rád, že práve na Olympijský deň mám česť privítať vás v Dome športu. Slovenský olympijský a športový výbor sa nielen vracia do budovy, v ktorej sídlil v minulosti, ale zároveň sa na tomto mieste podarilo naplniť dávny sen – zriadiť vlastnú expozíciu nášho múzea. Vážime si našu históriu a s úctou k nej chceme budovať našu budúcnosť. Priestory Slovenského olympijského a športového múzea sú dôstojné a zároveň atraktívne aj pre mladú generáciu. Ďakujem Ministerstvu školstva, vedy, výskumu a športu SR, ktoré túto našu iniciatívu veľmi podporilo. Osobitná vďaka však patrí investorovi do Domu športu Ladislavovi Asványimu, bez ktorého zásluh by sme tu dnes neboli,“ povedal v úvodnom príhovore prezident SOŠV Anton Siekel.

Štátny tajomník MŠVVŠ SR pre šport Ivan Husár vysvetlil, prečo ministerstvo finančne podporilo zriadenie stálej expozície SOŠM: „Na sekcii sme tento projekt vyhodnotili ako zaujímavý, pretože vďaka interaktivite dokáže zaujať aj mládež. Oslovilo nás aj to, že má priamy presah na školy. A určite sa tejto expozícii poteší aj agentúra Slovakia Travel.“

Investor kompletnej renovácie Domu športu Ladislav Asványi prezradil, že celý tento projekt sa začal realizovať v roku 2014. S vtedajším prezidentom Slovenského olympijského výboru Františkom Chmelárom debatovali, že by bolo dobré, keby sa olympijský výbor a aj mnohé ďalšie športové organizácie vrátili naspäť do Domu športu.

Ladislav Asványi pre preberaní pamätnej plakety od prezidenta SOŠV Antona Siekela.
Ladislav Asványi pre preberaní pamätnej plakety od prezidenta SOŠV Antona Siekela.
Foto
Ján Súkup

„Teraz to už vyzerá pekne, ale viedla k tomu veľmi tŕnistá cesta. Na múzeum prispelo ministerstvo, ale všetko ostatné išlo zo súkromných zdrojov. Pripomeniem, že posledná akcia, ktorá sa tu pred dnešným dňom, bola posledná rozlúčka s profesorom Vladimírom Černušákom v januári 2018. Odvtedy prešlo ani nie 3,5 roka. Je obrovská vec, že za taký krátky čas sa podarilo postaviť takýto objekt, ktorého súčasťou je aj výstavná sieň, nesúca meno Vladimíra Černušáka. Jeho nedožité sté narodeniny si pripomenieme teraz v novembri,“ konštatoval Ladislav Asványi.

Pocta profesorovi Černušákovi

Po ňom peripetie výstavby pôvodného Domu športu, ktorý bol otvorený v roku 1983, priblížil čestný prezident SOŠV František Chmelár. Pripomenul, že Vladimír Černušák ako dlhoročný predseda Slovenského ústredného výboru Československého zväzu telesnej výchovy, potom aj s autoritou člena MOV, veľmi pomáhal pri presadení najprv vybudovania Domu športu a neskôr aj zriadenia Múzea telesnej kultúry v SR (predchodca SOŠM), ktoré bolo zriadené v roku 1985.

Pri buste profesora Vladimíra Černušáka pred vstupom do výstavnej siene nesúcej jeho meno prezident Anton Siekel s rodinnými príslušníkmi historicky prvého predseda SOV a s autorom busty.
Pri buste profesora Vladimíra Černušáka pred vstupom do výstavnej siene nesúcej jeho meno prezident Anton Siekel s rodinnými príslušníkmi historicky prvého predseda SOV a s autorom busty.
Foto
Ján Súkup

Meno Vladimíra Černušáka, ktorý bol v rokoch 1992 – 1999 prvým predsedom Slovenského olympijského výboru a v rokoch 1981 – 2001 aj prvým slovenským členom Medzinárodného olympijského výboru, zaznelo potom vo vstupnom foyeri Domu športu ešte viackrát. Veď výstavná sieň nesie jeho meno a pri príležitosti jej otvorenia bola pred vstupom do múzea odhalená aj jeho busta od autora Martina Pallu. V mene rodiny pred odhalením busty krátko prehovoril jeho syn Ivan Černušák.

Niektoré z mimoriadne cenných športových artefaktov v zbierkach SOŠM.
Niektoré z mimoriadne cenných športových artefaktov v zbierkach SOŠM.
Foto
Ján Súkup

„Konečne!,“ boli prvé slová v príhovore riaditeľky SOŠM Zdenky Letenayovej, ktorá uviedla, že od zriadenia bývalého Múzea telesnej kultúry v SR prešlo 34 rokov a 241 dní, kým sa jediné špecializované olympijské a športové múzeum na Slovensku dočkalo vlastných výstavných priestorov.

Členka výkonného výboru SOŠV Monika Šišková a čestný člen SOŠV Vladimír Miller pred výstavou olympijských odznakov zo zbierky Branislava Deleja.
Členka výkonného výboru SOŠV Monika Šišková a čestný člen SOŠV Vladimír Miller pred výstavou olympijských odznakov zo zbierky Branislava Deleja.
Foto
Ján Súkup

Účastníci otvorenia stálej expozície SOŠM si mohli vypočuť aj videopozdrav prezidenta MOV Thomasa Bacha. Okrem iného v ňom konštatoval: „Touto expozíciou bude olympijský duch na Slovensku žiariť ešte viac. Ľudia sa naučia o všetkých aspektoch športovej histórie krajiny a pripomenú si celú škálu ľudských emócií. Naučia sa o sile športu pri formovaní cesty nádeje k lepšej budúcnosti.  V našom dnešnom krehkom svete je táto správa dôležitejšia ako kedykoľvek predtým. Táto expozícia vzdáva hold všetkým, ktorí tvorili a tvoria olympijské hnutie a šport na Slovensku. Pripomína športovcov, ktorí tvorili športovú históriu a priniesli toľko hrdosti a radosti, športových lídrov, ktorí slúžili svojej krajine a olympijskému hnutiu s veľkou dávkou nadšenia a oddanosti. Jedným z nich je  môj zosnulý priateľ Vladimír Černušák, zakladajúci a prvý prezident SOV a prvý člen MOV zo Slovenska. Vladimír bol nielen mojím veľmi dobrým priateľom, bol aj pravým vzorom, ktorý presadzoval hodnoty olympijského vzdelávania a vždy išiel príkladom pre celé olympijské hnutie.“

Mnoho významných hostí

Najúspešnejšia olympionička v slovenskej histórii Anastasia Kuzminová odovzdala do zbierok SOŠM jeho riaditeľke Zdenke Letenayovej pamätnú bankovku, vydanú k 10. výročiu jej prvého olympijského triumfu.
Najúspešnejšia olympionička v slovenskej histórii Anastasia Kuzminová odovzdala do zbierok SOŠM jeho riaditeľke Zdenke Letenayovej pamätnú bankovku, vydanú k 10. výročiu jej prvého olympijského triumfu.
Foto
Ján Súkup

Na slávnostnú príležitosť prišli do Domu športu desiatky významných športových osobností zo Slovenska i z okolitých krajín. Boli medzi nimi aj olympijskí medailisti Anastasia Kuzminová (tá zároveň venovala SOŠM pamätnú bankovku, vydanú k 10. výročiu jej triumfu na ZOH 2010 vo Vancouvri), Miloslav Mečíř, Marianna Némethová-Krajčírová, Jozef Golonka, Pavel Schenk (z rúk štátneho tajomníka pre šport Ivana Husára si k nadchádzajúcim 80. narodeninám – oslávi ich 27. júna – prevzal od ministerstva školstva Medailu Vladimíra Černušáka), Igor Liba, Jozef Lohyňa, Juraj Minčík Juraj Bača, paralympijská víťazka Veronika Vadovičová, ako aj ďalší naši poprední športovci minulosti Katarína Ráczová, Anna Chmelková či Alexander Vencel.

Medzi hosťami zo zahraničia boli prezident Maďarského olympijského výboru Krisztián Kulcsár, aj generálny sekretár Rakúskeho olympijského výboru a pokladník Európskych olympijských výborov Peter Mennel, ktorý prezidentovi SOŠV Antonovi Siekelovi odovzdal pri tejto príležitosti pamätnú plaketu EOV.

Projekt
Partneri projektu
Nadacia SPP
Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV