Športové aktuality
SOŠV
3 min. čítania

SOŠV v spolupráci s Českým olympijským výborom odštartoval III. ročník vzdelávacieho programu Športovej diplomacie

Foto
SOŠV

Slovenský olympijský a športový výbor v spolupráci s Českým olympijským výborom odštartoval III. ročník vzdelávacieho programu Športovej diplomacie, ktorý začal v Prahe 5. a 6. októbra úvodným modulom. Rovnako boli odovzdané diplomy za II. ročník tohto programu.

Novej pätici študentov prednášala aj Danka Barteková

Nového ročníka sa zúčastňuje päť študentov, pričom konkrétne sú to Peter Bendik (Slovenská lyžiarska asociácia), Ivica Hatalová (Slovenský stolnotenisový zväz), Jozef Repčík (Slovenský atletický zväz), Ján Szalaj (Slovenský šermiarsky zväz) a Katarína Valkyová (Slovenský zväz ľadového hokeja).

Práve táto pätica si mohla vypočuť prednášku našej členky Komisie športovcov Medzinárodného olympijského výboru Danky Bartekovej, ktorá im priniesla poznatky o svojej ceste na poli športovej diplomacie. Rovnako sa im vďaka spolupráci s Ruskou medzinárodnou olympijskou univerzitou prihovoril jej rektor Lev Belousov.

Nechýbali ani témy o nástrojoch športovej diplomacie, jej zapojenia do medzinárodnej politiky krajiny, o fungovaní medzinárodných športových federácií či praktické príklady zo športovej diplomacie.

Ilustračná fotografia
Foto
SOŠV

Absolventom predošlého ročníka odovzdávali diplomy

Diplomy za II. ročník odovzdali Diane Kosovej (Slovenský zväz ľadového hokeja), Tomášovi Benkovi (Slovenský atletický zväz), Lucii Kršňákovej (Slovenský zväz moderného päťboja), Anne Michalkovej (SHS JAMES) a olympioničke Alexandre Longovej (Slovenský lukostrelecký zväz).

Diana Kosová si veľmi váži, že mohla byť súčasťou tohto programu. „Považujem celoživotné vzdelávanie za veľmi dôležité. Či pre rozvoj človeka, ktorý sa vzdeláva, ale aj pre následný rozvoj organizácie, v ktorej pracuje.“ Bola by rada, keby vznikalo viac podobných formátov. „V športe mi chýba viac programov, ktoré sa zameriavajú na vzdelávanie funkcionárov, a to nielen na odbornosť v technike, metodike a didaktike športu.“

Ako pozitívum vidí získanie nových kontaktov i poznatkov. „Vďaka programu Športovej diplomacie som stretla množstvo zaujímavých ľudí a dozvedela som sa informácie, ktoré som už aj priamo dokázala využiť v praxi.“ Nezabudla poďakovať ani SOŠV. „Ďakujem veľmi pekne SOŠV, že spoločne s ČOV vytvára športovým funkcionárom aj športovcom takéto skvelé príležitosti rásť.”

Olympionička Alexandra Longová je vďačná za možnosť byť súčasťou minulého ročníka. „Chcem sa poďakovať SOŠV za príležitosť zúčastniť sa štúdia športovej diplomacie.“ Študovala biológiu, ale chcela by sa uberať športovým smerom. „Je to pre mňa veľkým prínosom, pretože vyštudovanú mám biológiu, ale rada by som zostala pracovať v oblasti športu a tento projekt mi pomohol nadobudnúť nové poznatky z rôznych odvetví.“ Pozitívne takisto hodnotí, že spoznala príjemných ľudí. „Bonusom bola príjemná atmosféra českého a slovenského študijného kolektívu.“

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV