Športové aktuality
3 min. čítania

Matej Beňuš prvýkrát od septembra 2019 na pódiu v SP

Matej Beňuš v perejach kanálu v Augsburgu.
Foto
TASR/DPA

Vodný slalomár Matej Beňuš skončil v C1 na úvodnom podujatí Svetového pohára vo vodnom slalome v Augsburgu na druhom mieste. Vo finále predviedol čistú jazdu a nestačil iba na domáceho Nemca Siderisa Tasiadisa, za ktorým zaostal o 3,08 sekundy. Na tretej priečke sa umiestnil Čech Jiří Prskavec (+3,19).

Ďalší slovenský kanoista Alexander Slafkovský obsadil 10. miesto. V C1 žien skončila Zuzana Paňková na ôsmej priečke.

Beňuš, tretí v hodnotení SP z minulej sezóny, začal vo finále agresívne a volil veľmi tesné prejazdy. Šestnástu bránku takmer minul, ale dokázal sa do nej vrátiť a rýchlou jazdou sa dostal do priebežného vedenia, keď zosadil z čela dovtedy vedúceho Prskavca o 11 stotín. Prekonal ho potom len domáci Tasiadis. Tridsaťpäťročný Beňuš sa dostal v prestížnom seriáli na pódium prvýkrát od septembra 2019, keď vyhral preteky v Prahe. Vlani bol na MS v Augsburgu strieborný v hliadke C1.

„Som šťastný, že som po roku opäť na stupňoch. Je to len prvé podujatie Svetového pohára a všetky dôležité preteky sú pred nami, takže je to veľmi dobrý začiatok. Som spokojný. Aj keď som netrafil bránku a musel som sa do nej rýchlo vrátiť. Ešte som to celkom fajn zachránil. Vedel som, že minimálne dve-tri sekundy som tam stratil. Zvyšok jazdy bol celkom fajn. Druhé miesto sa počíta, čo je super,“ povedal Beňuš pre JOJ Šport. Prezradil, že ho počas jazdy limitovali zdravotné problémy: „Mal som problém skoncentrovať sa na finálovú jazdu, lebo v semifinále som si v tretej bránke trochu natiahol medzirebrové svaly. Pri rozjazďovaní na finále ma bolel každý, aj rovný záber. O to som radšej, ako to dopadlo. Teraz budem dva dni u fyzioterapeuta. Verím, že to bude dobré.“

Slafkovský postúpil do elitnej desiatky najlepšou semifinálovou jazdou, no finále mu nevyšlo. Mal dotyk už na štvrtej i piatej bránke, na deviatke prišlo obrovské zaváhanie a dostal 50-sekundovú penalizáciu za nesprávny prejazd, po ktorej sa jeho nádeje rozplynuli. S 56 trestnými sekundami a stratou 64,48 s skončil na poslednej desiatej priečke. Nenadviazal tak na svoje úspechy v tomto kanáli, v ktorom už získal striebro na vlaňajších MS a v roku 2013 vyhral preteky SP.

„Bolo dnes krásne vidno, aké vie byť všetko jednoduché a zároveň aj ťažké,“ uviedol Slafkovský. „Ja som vo finále ukázal, aký je vodný slalom náročný a čo všetko sa môže stať od prvej bránky. Bohužiaľ, na tej štvorke som mal takú vodu, že som videl, že nemám priestor dostať tam telo, chcel som ešte niečo vymyslieť, aby som sa tam zmestil. Nasledovalo to aj do päťky, ktorú som ledva stihol. Potom to už bolo v zásade jedno. Chcel som to dobojovať so cťou, ale to už sa mi vôbec nepodarilo. Žiaľ, aj také sú dni. Keď sa nedarí, tak už poriadne. Som spokojný s tým, čo som predviedol v semifinále, vo finále je to už o detailoch a tie neboli dnes v môj prospech. Bič však plieska až na konci sezóny.“

Kanál v Augsburgu bol zradný, viacerí pretekári „bojovali“ s vodou a meniacim sa prúdom. Pred bránami finále tesne zostal Marko Mirgorodský. V semifinále skončil s jedným ťukom na 11. priečke (+5,08), teda prvý pod čiarou. Od postupu ho delilo iba 48 stotín.

Podujatia a športovci
Šport
Tagy
Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV