Športové aktuality
Bratislava
3 min. čítania

Splnomocnenec vlády SR pre mládež a šport Karol Kučera chce zástupcu športu v ústrednom krízovom štábe

Vládny splnomocnenec pre mládež a šport Karol Kučera počas brífingu po skončení stretnutia hlavného hygienika SR Jána Mikasa so zástupcami našich športových zväzov.
Foto
TASR/Jakub Kotian

Splnomocnenec vlády SR pre mládež a šport Karol Kučera chce, aby bol na zasadnutiach ústredného krízového štábu prítomný aj zástupca športu. Uviedol to v pondelok po stretnutí s predstaviteľmi športových zväzov a organizátormi maratónov v Košiciach a Bratislave. Prítomní na ňom boli aj hlavný hygienik SR Ján Mikas a štátny tajomník Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR Ivan Husár.

Z diskusie podľa Kučeru vzišlo osem bodov. "Dúfam, že sa zapracujú. Cieľom tohto stretnutia bolo, aby mal hlavný hygienik informácie od čo najširšieho spektra zväzov," poznamenal. Avizoval, že o presnom znení bodov budú kompetentní informovať neskôr. "Po prvej vlne pandémie, ktorá nás dala na kolená, nemôže druhá vlna spôsobiť to isté," povedal Kučera s tým, že zástupca športu by mal sedieť aj na zasadnutiach krízového štábu: "Aby tam bol športový odborník a vedel s infektológmi a hygienikmi vyjednať najrelevantnejšie opatrenia pre šport."

Karol Kučera si myslí, že hlavný hygienik chápe požiadavku športových zväzov a bude na krízovom štábe presadzovať myšlienku, aby bolo aj od septembra možné organizovať športové podujatia s účasťou divákov až do 50 percent kapacity hľadiska.

"Zaregistrovali sme podnety a názory športovcov a tie budem prezentovať na ústrednom krízovom štábe a na konzíliu odborníkov," povedal Mikas. Argumenty športovcov podľa jeho slov smerovali k organizovaniu hromadných podujatí, početnosti divákov a účastníkov na športových podujatiach, karanténe športovcov či k finančnej pomoci pre šport.

Mikas podotkol, že všetko záleží aj od organizátorov, ako si dokážu ustrážiť sedenie, ale aj od fanúšikov, ako sa budú na podujatí správať. "Ak sa naschvál budú dávať dokopy a vytvorí sa niekoľkotisícová skupina, darmo budeme mať super opatrenia. Minie sa to účinku a uškodí to celému športu," konštatoval. Zároveň avizoval, že tento týždeň sa situáciou okolo nového koronavírusu bude zaoberať aj ústredný krízový štáb a konzílium odborníkov. Podľa neho môže september napovedať, aký bude mať pandémia nového koronavírusu na Slovensku ďalší vývoj.

Štátny tajomník Ivan Husár priblížil, že v rámci ôsmich bodov diskutovali o čiastočnom refundovaní nákladov na testovanie na COVID-19 pre športové zväzy. Ako tvrdí, bude však potrebné nájsť na to peniaze. "Riešilo sa aj otvorenie, respektíve zatvorenie školských hál a telocviční. Snažíme sa vysvetliť, že je rozdiel zatvoriť telocvičňu pre školu a pre športové kluby, kde je rádovo menej členov," podotkol. Diskutujúci sa zaoberali aj tým, že je potrebné, aby štát presne zadefinoval hromadné podujatie a od akého počtu sa o ňom môže hovoriť. Rovnako sa bavili aj o tom, ako predísť chybám z prvej vlny pandémie nového koronavírusu.

Podujatia a športovci
Šport
Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV