Šport a olympizmus
Video
Reportáž
5 min. čítania

Spojili sme sa vo výnimočnom projekte: Olympionici a paralympionici spoločne vyzývajú darcov krvi

Profile picture for user Krsko
Stanislav
Krško

V utorok 9. júna sa pred pracoviskom Národnej transfúznej služby (NTS) v bratislavskom Ružinove stretli predstavitelia Slovenského olympijského a športového výboru (SOŠV), Nadácie SOŠV a Slovenského paralympijského výboru (SPV). Spoločnými silami pripravili iniciatívu Darujme krv, vyhráme všetci!

Krv potrebuje každý z nás. Len na Slovensku sa podľa Národnej transfúznej služby každoročne spotrebuje 180-tisíc transfúznych jednotiek červených krviniek. Krv potrebujú obete úrazov i nehôd. Potrebujú ju aj tí, ktorí podstupujú operačné zákroky, pacienti bojujúci s leukémiou či nádorovými ochoreniami a mnohí ďalší.

Kampaňou Športová krv chce športová rodina spoločne poukázať na potrebu darovania tejto vzácnej tekutiny aj v ťažkých časoch pandémie koronavírusu. Prostredníctvom symbolických loptičiek chcú vyzvať aj športové osobnosti a širokú verejnosť.

„Aj my vieme prispieť k zlepšeniu stavu spoločnosti.“

Darovať krv prišli prezident SOŠV Anton Siekel, výkonný riaditeľ SPV Maroš Čambal, bronzový medailista z OH 2000 v Sydney a riaditeľ Športového centra polície (ŠCP) Juraj Minčík, tréner tenistov na vozíku Miroslav Jantulík, bývalá hokejistka Zuzana Tomčíková a viacerí zamestnanci SOŠV a SPV.

Prezident SOŠV Anton Siekel.
Prezident SOŠV Anton Siekel.
Foto
SOŠV/JÁN SÚKUP

 „Veľmi sa teším, že táto akcia vznikla aj spoločne so Slovenským paralympijským výborom. Chceme ňou osloviť širokú verejnosť a komunikovať nielen to, aká je krv dôležitá, ale aj to, ako je športové hnutie jednotné. Vie sa spolu dohodnúť a spolupracovať nielen v športových otázkach. Nie sme tu len preto, aby sme si pýtali peniaze a hovorili o ťažkom období. Sme tu aj preto, aby sme ukázali, že aj my vieme prispieť k zlepšeniu stavu spoločnosti,uviedol pred darovaním krvi Anton Siekel, prezident Slovenského olympijského a športového výboru. „Na darovanie sa teším, pre mňa to bude len druhý raz. S darovaním krvi mám problémy kvôli častému cestovaniu,“ vysvetlil Siekel, ktorý sa rozhodol vyzvať k činu aj tri osobnosti slovenského športu. Rád by som oslovil predsedu futbalového zväzu Jána Kováčika, hokejistu Tomáša Tatara, ako aj zástupcu štátu a predsedu správnej rady Fondu na podporu športu Dušana Guľáša.

Zapojiť sa môžete aj vy!

Každý darca môže rovnako ako športové osobnosti po darovaní krvi odovzdať symbolickú loptičku ďalej. Stačí, keď na sociálnych sieťach vyzve ďalších troch ľudí a pridá hashtag #sportovakrv.

„Športová obec sa spojila do výnimočného projektu“

Spoločný projekt olympijského a paralympijského hnutia ocenil aj predseda Slovenského paralympijského výboru Ján Riapoš. Som rád, že sa športová obec spojila do tohto výnimočného projektu. V tomto náročnom období chceme ľudí motivovať k darovaniu krvi, pretože je to veľmi dôležitá tekutina. Chceme pritiahnuť na národné transfúzne služby čo najviac ľudí. V paralympizme si vieme možno ešte viac uvedomiť hodnotu krvi. Viem to aj z vlastnej skúsenosti. V roku 1993 som po automobilovej nehode na operačnom stole spotreboval veľké množstvo krvi. Keďže však mnoho paralympionikov nemôže darovať krv, zapojili sme aj našu paralympijskú rodinu, našich trénerov, realizačné tímy a podporovateľov. Budem veľmi rád, ak to Slovensko namotivuje a ľudia prídu darovať krv,“ vyzval širokú verejnosť.

Symbolickú loptičku, ktorá predstavuje odovzdávanie štafety, hodil Riapoš aj ďalším osobnostiam. „Vyzval som tri osobnosti nielen slovenského a paralympijského športu, ale aj kultúrnej obce. Vyzval som speváka Petra Cmoríka, ktorý by nám mal urobiť pesničku na paralympijské hry v Tokiu. Ďalej vyzývam Miroslava Drába, generálneho manažéra parahokejového tímu. Ten sa nedávno kvalifikoval do A kategórie a bojuje o účasť na paralympijských hrách v Pekingu. Na záver vyzývam aj mladého a nádejného športovca – parastolného tenistu Tomáša Valacha,“ povedal pred pracoviskom Národnej transfúznej služby (NTS) v bratislavskom Ružinove.

Symbolická loptičku, ktorá predstavuje odovzdávanie štafety.
Symbolická loptičku, ktorá predstavuje odovzdávanie štafety.
Foto
SOŠV/JÁN SÚKUP

Podporiť dobrú myšlienku prišiel aj paralympijský tenisový reprezentant Marek Gergely. „Je skvelé, že v tomto projekte sa spájajú ľudia s telesným postihnutím a ľudia bez telesného postihnutia. Bohužiaľ, ja krv ísť darovať nemôžem, rovnako ako veľa iných ľudí na vozíku, ktorí majú poškodenú miechu. Viem však aspoň myšlienky tejto akcie šíriť ďalej,“ povedal Gergely. Krv síce nedaroval, no poslal za seba náhradu – svojho trénera Miroslava Jantulíka.

„Je to krásna symbióza a ukážka toho, že vieme spolu fungovať.“

Na projekte Darujme krv, vyhráme všetci! sa zúčastnil aj bronzový medailista z OH 2000 v Sydney – bývalý vodný slalomár Juraj Minčík. Krv je dôležitá. Teší ma, že dostávame ako športovci príležitosť darovať ju v tejto dobe. Mnoho športovcov inokedy nemôže darovať krv kvôli cestovateľskej anamnéze. Teraz, keď sa príliš necestuje, je to skvelá príležitosť ukázať všetkým, že sa to dá,“ odkázal šéf Športového centra polície. Spojenie olympionikov a paralympionikov si veľmi pochvaľoval. „Je to krásna symbióza a ukážka toho, že vieme spolu fungovať,“ hovorí Minčík, ktorý rovnako ako ostatní zúčastnení posunul „darovaciu štafetu“ ďalej. „Určite vyzvem bratrancov Škantárovcov, sú to moji zverenci. Keďže sú olympijskí víťazi, môžu byť motivačným prvkom pre ďalších mladých ľudí. V športovom centre máme aj zástupcu hokejistov Borisa Valábika. Ten má na starosti napríklad policajtov, ktorí športujú. Takže vyzývam aj jeho, aby mohol túto myšlienku rozšíriť medzi ďalších,“ dodal na záver.

Pre ochranu zdravia i reguláciu počtu darcov krvi prítomných v odberných centrách zaviedla Národná transfúzna služby objednávanie darcov krvi na presný čas. Darovať krv je možné v pondelok až piatok počas odberových hodín, ktoré sú od 7.00 do 14.00 h s výnimkou utorka, kedy je možné prísť darovať krv od 7.00 do 17.00 h. Viac informácií o možnostiach i podmienkach darovania nájdete na webe Národnej transfúznej služby.

Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV