Športové aktuality
6 min. čítania

Gajanová si v premiére na OH zlepšila sezónne maximum o takmer dve sekundy, postup jej ušiel o jedno miestečko a 25 stotín

Z Tokia Gabriel Bogdányi pre www.atletika.sk a www.olympic.sk
Gabika Gajanová a jej finiš v rozbehu na 800 metrov.
Foto
TASR/MARTIN BAUMANN

Do Tokia sa dostala na poslednú chvíľu. Pokojne by sme mohli skonštatovať, že s odretými ušami. Olympijskú premiéru však zvládla nad očakávanie. Gabrielu Gajanovú delilo od postupu do semifinále len jediné miestečko a 25 stotín... „Všetci doma mali nastavený budík, aby ma videli na olympiáde – rodičia, sestry, priateľ, teta. Myslím si, že všetci budú šťastní, keď videli, že aj ja som šťastná z toho, ako som bežala,“ tešila sa Gabika v novinárskej mixzóne.

Bobrovčanka behajúca za AK ZŤS Martin finišovala v poslednom VI. rozbehu na 800 m na Olympijskom štadióne v Tokiu síce až siedma, ale vďaka tomu, že bol zo všetkých najrýchlejší, sa takmer pretlačila medzi 24 najlepších.

Gabika skončila napokon v konečnom účtovaní 25. zo 46 osemstovkárok (patril jej však 18. najlepší čas!), pričom výrazne – o 1,95 sekundy - zlepšila vlastné slovenské sezónne maximum 2:03,36 na 2:01,41 min.

„Mám rados, že som preteky zvládla aj takticky, dodržala som všetky trénerove pokyny. Konečne som bežala v prvej dráhe, nemotala som sa kade-tade v druhej či dokonca v tretej a nenabehala 820 metrov namiesto osemsto,“ štebotala Gajanová.

Namiesto zachmúrenej tváre a smútku v očiach, ktorý sme u nej vídali v úvode letnej sezóny, ju opäť zdobil úsmev a iskra v očiach plných radosti.

„Veľmi sa teším, že som takmer o dve sekundy skresala svoje sezónne maximum. Vidieť, že sa v tréningoch a aj v súťažiach posúvam pomaličky dopredu. Začínam znova cítiť formu. Teší ma, že som predviedla takýto výkon práve na olympijských hrách,“ komentovala svoju tokijskú osemstovku. „Cítila som sa počas celého behu dobre. Konečne som mala silu bežať s najlepšími udržať s nimi tempo. To bolo podstatné. Tento beh sa s ostatnými tohtoročnými nedá porovnať. Bol jednoznačne najlepší.“

Gabika dosiahla v tokijskom rozbehu svoj štvrtý najlepší čas v kariére. Lepšie bežala len dvakrát v roku 2019 – na Odložilovom memoriáli v Prahe (2:00,58) a na Diamantovej lige v Lausanne 2019 (2:01,25) a tiež vlani na mítingu P-T-S v Šamoríne (2:01,26).

Hoci v Tokiu zažila olympijský krst, nervozitu ani stres – prekvapujúco – nepociťovala.

„Ak to porovnám s európskym šampionátom v Berlíne 2018 či majstrovstvami sveta 2019 v Dauhe, tento vrchol som zvládla najlepšie zo všetkých. Neviem, čím to je, ale možno som už skúsenejšia, alebo som si pocit nervozity vyčerpala v minulosti. Cítila som sa v pohode, chcela som si naplno vychutnať olympijskú atmosféru, ktorú len tak hocikedy nezažijete.“

Pre Gabiku sa rok 2021 nezačal šťastne. Neubránila sa koronavírusu, ktorý na jej zdraví zanechal stopy, vymenila dlhoročného trénera Pavla Slouku za Švajčiara Louisa Heyera, s čím sa tiež dlho vyrovnávala. Pohoda? Zabudnite!

Dievčine, ktorú sprevádza povesť veľkého talentu slovenskej atletiky, sa nedarilo. Osemstovku na Zlatej tretre nedokončila, vzápätí na mítingu P-T-S v Šamoríne skončila až ôsma a dokonca prvý raz v kariére prehrala na tejto trati s Ivetou Putalovou a ani siedma priečka a čas 2:04,20 na Odložilovom memoriáli v Prahe nebol dôvod na optimizmus. Zlom prišiel až na domácom šampionáte v Trnave, kde v sólobehu vyhrala osemstovku za 2:03,41 a o dva dni neskôr sa na mítingu v Luzerne zlepšila ešte o päť stotín na 2:03,36.

Práve tieto dva výkony jej tak trochu nečakane priniesli miestenku do Tokia. Ešte pred odletom na hry stihla európsky šampionát do 23 rokov, avšak do finále sa tesne nekvalifikovala – skončila deviata. Jej bežecký prejav však už bol predsa len o čosi sviežejší než na prelome mája a júna. Definitívny zlom prišiel v Tokiu: Gabika všetkých milo prekvapila. Absolútna outsiderka bola zrazu v hre o semifinálovú miestenku.

„Som šťastná, že sa moja príprava uberá dobrým smerom. Na začiatku roka som sa trápila, nebolo to ono. Na nový systém tréningu som si len zvykala. Chcelo to asi trochu trpezlivosti – vlastne nie trochu, ale veľa. Stále som si však verila, verila som aj novému trénerovi a – oplatilo sa. Som rada, že konečne som späť a blízko k niekdajšej forme,“ vravela niekdajšia bronzová medailistka ME do 18 rokov i juniorských ME.

Formu na tokijskú olympiádu ladila v kempe slovenských atlétov v Urajasu. Jediná tam nemala trénera. Louis Heyer sa k nej pre pandemické opatrenia nedostal, preto jej dočasne pomáhal Peter Žňava, kouč prekážkarky na 400 m Emmy Zapletalovej. Stretli sa až tri dni pred rozbehmi v olympijskej dedine.

„Ja som do nej prišla v utorok, on v stredu. Po dlhšom čase sme mali konečne možnosť komunikovať aj osobne. Intenzívne sme debatovali a aj vďaka tomu som sa dostala do psychickej pohody. Prízvukoval, aby som si dôverovala,  aby som dôverovala tomu, čo som natrénovala. Za to som mu veľmi vďačná. Veľmi ma povzbudil.“

Gabriela Gajanová
Gajanová v cieli rozbehu s Fínkou Kuivistovou.
Foto
SOŠV/JÁN SÚKUP

Gabika berie spoluprácu s novým trénerom ako nový impulz. Zmenila prostredie, tréningovú skupinu i tréningové metódy. „Nasávam veľmi veľa nových informácií. S trénerom Louisom sa stále ešte len spoznávame, ale viem, že mi vyhovuje. Najmä to, ako ma dokáže dostať do psychickej pohody. Učí ma veriť sama sebe,“ zdôraznila.

Gajanovej čas 2:01,41 v tokijskom rozbehu naznačil, že druhú časti sezóny by mohla zúročiť ďalším pekným výkonom, prípadne zaútočiť aj na svoj osobák 2:00,58.

„Uvidíme,  na aké mítingy sa dostanem, lebo o štart na kvalitných podujatiach je tlačenica. Uvidíme, čo mi manažér vybaví. Bola by som však rada, keby som mala šancu bežať ešte aspoň dve rýchle osemstovky v sezóne. A osobák? Som optimistka! Verím, že tokijský výkon môžem ešte stlačiť. Ako som však povedala, všetko bude závisieť od toho, či sa dostanem do dobrých pretekov.“

GABRIELA GAJANOVÁ V LETNEJ SEZÓNE 2021

19. 5. Ostrava/Zlatá tretra – nedokončila

2. 6. Šamorín/P-T-S – 8. miesto 2:04,93

7. 6. Praha/Odložilov memoriál – 7. miesto 2:04,20

27. 6. Trnava/M-SR – 1. miesto 2:03:41

29. 6. Luzern/míting – 6. miesto 2:03,36

8. 7. Tallinn/ME do 23 rokov (rozbeh) – 3. miesto (celkovo 9.) 2:04,50

30. 7. Tokio/OH (rozbeh) – 7. miesto (celkovo 25.) 2:01,41

Podujatia a športovci
Šport
Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV