Šport a olympizmus
Šamorín
6 min. čítania

Spomínanie s Martinou Moravcovou na jej dvakrát postriebrené olympijské Sydney 2000, aj prezentácia projektu Národného tréningového olympijského centra SPF v Šamoríne

(tasr, sou)
Martina Moravcová si na tlačovku do Šamorína priniesla zarámované dve strieborné olympijské medaily zo Sydney.
Foto
Andrej Galica, SOŠV

V týchto dňoch uplynulo 20 rokov od zisku dvoch strieborných olympijských medailí najúspešnejšej slovenskej plavkyne v histórii Martiny Moravcovej. Na olympijských hrách v Sydney dohmatla 17. septembra 2000 druhá na 100 m motýlik a o dva dni neskôr takisto druhá na 200 m voľný spôsob, k cenným kovom ešte pridala dve piate miesta – na 50 a 100 m voľný spôsob. Na štvrtkovom stretnutí so šesťnásobnou Športovkyňou roka na Slovensku v Šamoríne sa však nielen spomínalo, ale Slovenská plavecká federácia (SPF) predstavila aj vznik projektu Národného tréningového olympijského centra SPF (NTOC).

Chvíľa spomínania na opojné chvíle spred 20 rokov. Zľava prezident SOŠV Anton Siekel, Martina Moravcová, Darina Moravcová a Ľubomír Souček.
Chvíľa spomínania na opojné chvíle spred 20 rokov. Zľava prezident SOŠV Anton Siekel, Martina Moravcová, Darina Moravcová a Ľubomír Souček.
Foto
Andrej Galica, SOŠV

Na čas spred dvadsiatich rokov sa Martine Moravcovej spomínalo samozrejme veľmi príjemne. "Sú to krásne spomienky. Sydney bola jedna z najkrajších olympiád. Austrálčania plávaním žijú. Na stupni víťazov som si aj poplakala. Už je to síce také hmlisté, ale dôležité momenty zostávajú. Celý deň si človek nevybaví, to je jasné. Do Sydney som nešla pre medailu ako pre tutovku. Favorit som nebola, ale lepšie sa útočí zozadu. Dokázala som byť rýchla v správnom momente. Bola tam aj nervozita, ale to patrí k tomu, bola som v správnom rozpoložení," povedala na stretnutí s médiami slovenská plavecká hviezda.

Martina Moravcová s mamou Darinou pred šamorínskym krytým 25-metrovým bazénom.
Martina Moravcová s mamou Darinou pred šamorínskym krytým 25-metrovým bazénom.
Foto
Andrej Galica, SOŠV

Nielen Martina Moravcová, ale aj jej mama Darina Moravcová a mediálny riaditeľ SOŠV Ľubomír Souček, ktorý bol na OH v Sydney ako redaktor denníka Šport, hovorili o Martininých medailových úspechoch na týchto hrách ako o najemotívnejších chvíľach, ktoré pri plávaní zažili. Jednak na OH 2000 bolo plávanie vzhľadom na skvelú generáciu austrálskych plavcov a fantastické 17-tisícové publikum absolútnym vrcholom hier a jednak silu týchto úspechov umocňoval ešte fakt, že len rok pred OH mala Martina vážne zdravotné problémy a musela podstúpiť vyoperovanie štátnej žľazy.

Najsilnejšie emócie priniesol zisk Moravcovej prvej striebornej medaily na 100 m motýlik. Tá druhá na krauliarskej dvojstovke sa však mohla pokojne zmeniť aj na zlatú, pretože na víťaznú Austrálčanku Susan O´Neillovú sa Slovenka na poslednej päťdesiatke doťahovala každým záberom a napokon jej na ňu v cieli chýbalo len osem stotín sekundy.

Projekt Národného tréningového olympijského centra SPF

Momentka z prezentácie projektu NTOC.
Momentka z prezentácie projektu NTOC.
Foto
Ľubomír Souček, SOŠV

Na projekte Národného tréningového olympijského centra SPF spolu s plaveckou federáciou participujú dvaja kľúčoví partneri - Slovenský olympijský a športový výbor (SOŠV), Olympijské tréningové centrum x-bionic® sphere v Šamoríne. Projekt má byť základným kameňom na ceste k úspechom slovenského plávania v ďalších rokoch a desaťročiach. Otvorí slovenským plavcom novú šancu skĺbiť svoje akademické ambície so športovými cieľmi bez nutnosti opustiť prostredie Slovenska. Projekt NTOC v období pandémie a útlmu športu dáva mladým plavcom, ich rodičom a trénerom víziu a istotu plánovaného, systematického a dlhodobého tréningového a súťažného programu.

Momentálna situácia slovenského plávania je výsledkom absencie dlhodobého strategického plánovania a koncepcie vrcholového plávania.  Žiadny plavec sa zatiaľ nekvalifikoval na OH 2020, okrem Moravcovej nezískal olympijskú ani svetovú medailu nikto. Poslednú medailu z veľkých seniorských súťaží získal ešte v roku 2016 na majstrovstvách Európy Richard Nagy, ktorý sa tiež pripravuje v zahraničí.

Projekt NTOC prináša novú koncepciu vrcholového plávania na Slovensku a chce podať slovenským športovcom, nielen plavcom, pomocnú ruku tak, že celá športová komunita zastrešená SOŠV bude mať možnosť bezodplatne využívať špičkové podmienky v Olympijskom tréningovom centre x-bionic® sphere. Šamorín ponúka kvalitnú infraštruktúru (50 m otvorený bazén, 25 m krytý bazén, posilňovňa aj možnosti regenerácie).

"My sa chceme vrátiť k úspechom, ktoré sme zažívali. Olympiáda je pre každého športovca maximum. Rozhodli sme sa, že urobíme všetko pre to, aby sme takých športovcov, ako je Martina, opäť získali. Trendom je, že naši športovci odchádzajú do sveta. My to chcem obrátiť a svet voláme k nám. Dali sme sa dokopy s príjemnými ľuďmi. Ivana Langeová pod dievčenským menom Walterová tiež štartovala na OH v Sydney a dlhodobo sa venuje plávaniu so svojím manželom Dirkom, trénerom svetových parametrov. A tak vzniká projekt, ktorý dnes môžeme predstaviť. Záleží len na nás, či nám to pretečie cez prsty, alebo či na ďalších OH budeme zažívať emotívne okamihy," povedal na stretnutí s médiami prezident SPF Ivan Šulek.

Manželia Ivana a Dirk Langeovci. Ivana pod dievčenským Walterová bola známa plavecká reprezentantka Slovenska, jej manžel je zase plavecký tréner svetového mena.
Manželia Ivana a Dirk Langeovci. Ivana pod dievčenským Walterová bola známa plavecká reprezentantka Slovenska, jej manžel je zase plavecký tréner svetového mena.
Foto
TASR/Pavel Neubauer

SPF sa rozhodol urobiť lídrom svojho projektu nemeckého trénera Dirka Langeho. Ten je jedným z najúspešnejších trénerov na svete a má skúsenosti vo vedúcich pozíciách veľkých a úspešných plaveckých federácií. Tiež pozná slovenské prostredie, veď trénoval svoju neskoršiu manželku Ivanu Walterovú, v rakúskom Grazi s trénerskou asistenciou Miroslava Machoviča zase Tomáša Klobučníka či Katarínu Listopadovú. "Po ponuke, či by som bol ochotný ísť do tohto projektu som sa zamyslel a súhlasil som. V kariére som trénoval olympijských víťazov, majstrov sveta aj svetových rekordérov. Chcel som už ísť trochu aj do manažovania tréningového procestu. V roku 2004 v JAR som bol v podobnom projekte, ktorý sa napokon ukázal ako úspešný," povedal Lange.

Aj Martine Moravcovej sa pozdáva projekt Národného tréningového olympijského centra SPF. "Každá takáto myšlienka je vítaná. Záležať bude na mladej generácii, či túto možnosť bude chcieť využiť a či systém bude vyhovujúci a dobre nastavený. To ukáže čas, keď sa projekt bude rozpracovávať a keď sa spustí. Záležať bude aj na tom, ako sa skĺbi tento projekt so študijnými možnosťami. Za mojich čias bolo skĺbenie tréningov a štúdia na vysokej škole takmer nemožné. Preto sa odchádzalo za oceán. Bude to treba dobre nastaviť," zareagovala na otázku TASR.

Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV