SOŠV
Video
3 min. čítania

SPORT (R)EVOLUTION: Koniec kariéry. Čo teraz?

Stanislav Krško, Miroslava Luptáková

Konferencia SPORT (R)EVOLUTION bola plná zaujímavých tém, medzi ktoré nepochybne patrila aj diskusia „Už som iba divák”, ktorú moderoval Roman Juraško. Medzi hosťami nechýbala ani bývalá hokejová brankárka a olympionička Zuzana Tomčíková. 

Hokejová brankárka Zuzana Tomčíková ukončila svoju kariéru pred piatimi rokmi. „Hokej som začala hrať v detstve a vždy som chcela ísť za svojím snom – hrať proti najlepším a byť jednou z najlepších. Nikdy som neriešila som, koľko bude moja kariéra trvať. Keďže som hrala ženský hokej, počítala som s tým, že profesionálkou nikdy nebudem a musím myslieť aj na budúcnosť,” priblížila svoj život olympionička z Vancouveru 2010.

Zuzana Tomčíková: „Keďže som hrala ženský hokej, počítala som s tým, že profesionálkou nikdy nebudem”

Zuzana ešte počas svojej aktívnej športovej kariéry vyštudovala masmediálnu komunikáciu na univerzite v USA a po nej pokračovala v hokeji v profesionálnej lige v Rusku. V ženskom hokeji sa „netočia” peniaze, na aké sme zvyknutí pri mužskom hokeji. „V súčasnosti existuje len jedna liga, kde sa dá zarábať, a to v Rusku. Ostatné ligy sú amatérske a poloamatérske. Dievčatá sú si vedomé, že je veľmi malá šanca, aby ich hokej živil,” vysvetlila fungovanie ženského hokeja Zuzana, ktorej sa podarilo dostať sa medzi elitu ženského hokeja.

Záver kariéry sa však blížil. „Nad koncom som začala rozmýšľať po trinástich rokoch v reprezentácii, napokon bolo rozhodnuté za mňa. V čase, keď som pôsobila v Rusku, vypukla krymská kríza a tamojšia liga nemala financie na svoje udržanie. Tak som sa rozhodla, že končím a pôjdem do práce,” vysvetlila svoju vtedajšiu situáciu. Ženský hokej je stále veľmi mladý šport, veď prvé majstrovstvá sveta sa uskutočnili len v roku 1990. „V dnešnej dobe sa podnikajú veľké kroky, aby aj dievčatá mali možnosť hrať hokej profesionálne. No stále to nie je na úrovni mužského hokeja,” podotkla rodáčka zo Zvolena.

SPORT (R)EVOLUTION
Foto
SOŠV

Je koniec. Ako sa s tým vysporiadať? 

Prvé dni po ukončení kariéry neboli pre Zuzanu vôbec jednoduché. „Sedela som doma a bola som zúfalá z toho, čo budem robiť, keď nemusím ísť na tréning. Nevedela som pochopiť, že táto časť môjho života sa skončila,” priznala sa. Svoje pôsobenie napokon našla v tom, čo aj vyštudovala – v športovom marketingu. „Šport ma toho veľa naučil. Disciplína či plánovanie času nie sú pre mňa cudzie pojmy. Keďže som sa venovala tímovému športu, naučila som sa byť zodpovedná za svoju prácu a spraviť ju poriadne. Viem, že od mojej práce závisí práca iných ľudí. Naučila som sa fungovať aj v kolektíve, je to v podstate rovnaké ako v kabíne,” uzavrela svoje rozprávanie bývalá hráčka, ktorá sa svojho času výrazným spôsobom pričinila o postup slovenskej ženskej hokejovej reprezentácie do elitnej kategórie majstrovstiev sveta.

Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV