Šport a olympizmus
3 min. čítania

Na šport by malo ísť v budúcom roku výrazne menej eur ako v tomto

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth
Foto
Ilustračné

Výdavky na šport vo vládnom návrhu štátneho rozpočtu na rok 2023 sú naplánované v celkovej výške takmer 108 miliónov eur. V porovnaní s návrhom rozpočtu i očakávanou skutočnosťou na rok 2022 je to výrazný pokles. 

Návrh rozpočtu verejnej správy na roky 2023 až 2025 schválila v piatok vláda. Suma 107,682 milióna eur na šport je rozpočtovaná prostredníctvom troch kapitol a Fondu na podporu športu.

Z prostriedkov Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR by malo ísť do športu 75,851 mil. eur. Ministerstvo obrany SR, pod ktoré patrí Vojenské športové centrum Dukla, má v rozpočte vyčlenených pre šport 8,989 milióna, ministerstvo vnútra, pod ktoré zasa patrí Športové centrum polície, 2,933 milióna eur. V roku 2023 je v rozpočte kapitoly alokovaný transfer pre Fond na podporu športu v sume 20 miliónov eur.

Podľa vládou schváleného materiálu Návrh rozpočtu verejnej správy by malo ísť z kapitoly ministerstva školstva na budúci rok 1,2 milióna eur na šport pre všetkých, školský a univerzitný šport a 58,2 milióna eur na uznané športy, čo je rovnaká suma ako v posledných rokoch. Celkový pokles financií pre šport však zapríčinilo ukončenie niektorých infraštruktúrnych a iných projektov.

Významným zdrojom určeným na financovanie športu bude odvod z prevádzkovania lotériových hier vo výške 45 miliónov eur.

Suma štátnych výdavkov na šport sa v porovnaní s minulosťou v návrhu rozpočtu na rok 2023 znížila. V roku 2020 boli výdavky na šport 119 miliónov eur, v roku 2021 aj vďaka mimoriadnej sume pre Fond na podporu športu až 156 miliónov eur, tento rok boli navrhnuté vo výške 122 miliónov a očakáva sa, že skutočné výdavky budú 130 miliónov. V rokoch 2024 a 2025 by malo ísť podľa rozpočtu verejnej správy na šport po 104 miliónov eur.

Financovanie športu
Tabuľka výdavkov na šport v návrhu rozpočtu verejnej správy 2023 - 2025. Zdroj: MF SR

„Výdavky na šport z kapitoly Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR sú určené na financovanie športu pre všetkých, školského športu a univerzitného športu, športu zdravotne znevýhodnených, výdavky súvisiace s reprezentáciou SR na medzinárodných športových podujatiach, národné športové projekty a športovú infraštruktúru. V rozpočtoch kapitol Ministerstva vnútra SR a Ministerstva obrany SR sú rozpočtované výdavky na športovú reprezentáciu SR. Z uvedených výdavkov sa zabezpečuje činnosť Vojenského športového centra DUKLA Banská Bystrica, Armádneho športového klubu Dukla Trenčín a Športového centra polície,“ píše sa v návrhu rozpočtu verejnej správy na roky 2023 až 2025.

Tagy
paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV