Šport a olympizmus
4 min. čítania

Športom na pomoc druhým: Vždy za tým stojí človek, ktorý dokáže rozpohybovať veci okolo seba

Na konferencii SPORT (R)EVOLUTION sa diskutovalo aj o neziskovom sektore. Zľava moderátorka Zuzana Tomčíková, riaditeľka Nadácia SOŠV Zuzana Vodáčková, člen správnej rady Nadácie X-BIONIC® SPHERE Juraj Bača a riaditeľka OZ Prístav nádeje Marcela Václavková Konrádová.
Foto
SOŠV - Andrej Galica

Online konferencia SPORT (R)EVOLUTION otvorila i tému podpory športu prostredníctvom nadácií. Na diskusii, ktorú viedla Zuzana Tomčíková, sa zúčastnili riaditeľka Nadácie SOŠV Zuzana Vodáčková, riaditeľka OZ Prístav nádeje Marcela Václavková Konrádová a člen správnej rady Nadácie X-BIONIC® SPHERE Juraj Bača. 

Riaditeľka OZ Prístav nádeje Marcela Václavková Konrádová.
Riaditeľka OZ Prístav nádeje Marcela Václavková Konrádová.
Foto
SOŠV - Andrej Galica

Diskusiou sa prelínali dve hlavné témy – podpora športu v súvislosti s hendikepovanými a zdravými deťmi. „Medzi najväčšie projekty nášho občianskeho združenia patrí prvé bezbariérové detské ihrisko. Je síce smutné, že v 21. storočí hovoríme o prvom ihrisku, ale veríme, že bude príkladom pre iné obce či občianske združenia," vyjadrila sa riaditeľka OZ Prístav nádeje, ktorej životným poslaním je spájať deti s hendikepom s deťmi bez neho.

K ďalším projektom, ktoré zastrešuje OZ Prístav nádeje patrí i čerstvo otvorené prvé vonkajšie bezbariérové fitnes či tradičné podujatie „Biatlon (nielen) pre hendikepovaných", ktorého cieľom je spájanie dvoch svetov prostredníctvom športu. Všetci spíkri sa zhodli na tom, že aj napriek tomu, že žijeme v modernej spoločnosti, stále je tu problém integrácie hendikepovaných detí medzi zdravé deti. Podľa Václavkovej Konrádovej je to však všetko len a len o komunikácii. S deťmi sa treba rozprávať a vysvetľovať im, že aj napriek tomu, že sa nám zdajú byť hendikepovaní ľudia iní, stále sú takí istí ako my.

Nadácia Slovenského olympijského a športového výboru podporuje mladých i starších športovcov 

Zuzana Vodáčková predstavila projekty Nadácie SOŠV, ktoré majú široký záber.Nadácia sa zameriava na pomoc športovcom a celej športovej rodine – od juniorov až po seniorov. Spomenula by som najmä projekt Olympijské srdce pre seniorov, ktoré je určené pre našich bývalých olympionikov či reprezentantov, ale aj mládežnícke projekty ako Juniorský olympijský tím a grantový program Ukáž sa!,” priblížila divákom konferencie Vodáčková.

Práve grantový program Ukáž sa!, ktorého cieľom je podporiť mladých talentovaných športovcov s prihliadnutím na ich športové výsledky a elimináciu sociálnych rozdielov, v týchto dňoch vrcholí. Mladí športovci práve bojujú o získanie čo najväčšieho počtu hlasov vo verejnom online hlasovaní.

Významnú úlohu v portfóliu Nadácie zohráva i projekt „Dáme to!” určený na podporu športových odborníkov, ktorí v čase vrcholu koronakrízy prišli o svoje hlavné príjmy, no napriek tomu sa nevzdali a pomáhali iným – či už prostredníctvom online tréningov, alebo rôznych prednášok. 

Viac info o Nadácii SOŠV

Pri podpore športu zohrávajú hlavnú úlohu ľudia 

Zuzana Vodáčková a Juraj Bača.
Zuzana Vodáčková a Juraj Bača.
Foto
SOŠV - Andrej Galica

Juraj Bača, člen správnej rady Nadácie X-BIONIC® SPHERE predstavil hlavné projekty Nadácie, ktorá pôsobí pri Olympijskom tréningovom centre v Šamoríne. Počas svojej existencie získala na podporu športu veľké množstvo financií, ktoré sa počítajú v miliónoch eur. Z viacerých projektov, ktoré zastrešujeme, by som spomenul Športovú rodinu pre všetkých. Ide o projekt, ktorý podporuje deti zo sociálne slabších rodín pri výcviku a tréningu rýchlostnej kanoistiky. Projekt trvá už 10 rokov a medzi deti sme prerozdelili skoro 1,5 milióna eur. Pri tak finančne náročnom a podhodnotenom športe, ako je rýchlostná kanoistika, je to naozaj úctyhodná vec,” predstavil jeden z projektov Bača. Podotkol tiež, že získavanie financií na podporu projektov nie je jednoduché. „Vždy za tým musí byť človek, ktorý dokáže veci rozpohybovať. Človek, ktorý je nositeľom jednak myšlienky, jednak dokáže ovplyvňovať, nazvime to štatutárov spoločností," zamyslel sa Bača.

V diskusii sa dotkli aj legislatívy, všetci traja hostia sa zhodli, že neziskové organizácie by určite radi privítali aj väčšiu pomoc od štátu. „Je potrebná úprava konkrétnych častí daňového zákona, kde by bol ten, čo ponúka pomocnú ruku určitým spôsobom zvýhodnený. Samozrejme, len v takom parametri, aby to nedokázal zneužívať,” myslí si Bača.

SPORT (R)EVOLUTION
TIPOS SPP
paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV