Športové aktuality
4 min. čítania

Športová gymnastika láka cenovou dostupnosťou, pripraví deti aj na iné športy

Foto
TASR/Jakub Kotian

Trojica významných súčasných protagonistov športovej gymnastiky na Slovensku, Martin Zvalo, Barbora Mokošová a Samuel Piasecký, nám priniesla svoj pohľad na to, ako začať so športovou gymnastikou. Okrem iného nám povedali o svojom prvom stretnutí s týmto športom a predostreli odporúčania deťom i rodičom.

Martin Zvalo (reprezentačný tréner slovenských gymnastov)

Na základnej škole k nám prišiel tréner športovej gymnastiky spraviť výber. Zrealizoval zopár testov a niekoľkým chlapcom vrátane mňa povedal, že sa hodíme na športovú gymnastiku. Keď som mal osem rokov, začal som navštevovať špecializovanú gymnastickú halu. Dnes je akýkoľvek šport tak náročný, že začať s vrcholovým športom vo veku osem rokov je trochu neskoro, hlavne čo sa týka gymnastiky. Odporučil by som začať vo veku 4 až 6 rokov. Znie to možno hrôzostrašne. Nezačína sa však náraďovou gymnastikou, ale všeobecnou športovou prípravou.

Talentované deti idú postupne k vrcholovej gymnastike. Všetkým rodičom, ktorí chcú mať zo svojich detí vrcholových športovcov, by som odporučil, aby začali so športovou gymnastikou. Ide o základ pre akýkoľvek iný šport. Ak dostanú základy, určite ich to posunie v inom športe. Budú v ňom naozaj výborní a predbehnú všetkých ostatných. Aj medailistka z olympijských hier mládeže v boboch Viktória Čerňanská k nám chodila.

Naša špecializovaná športová hala sa nachádza v Petržalke na Wolkrovej 47. Mesačné náklady závisia od toho, koľkokrát do týždňa dieťa trénuje – je to okolo 20-30 eur. Samozrejme, čím viac tréningov, tým bude príprava drahšia, no nie sú tam veľké finančné rozdiely. Ide o relatívne lacný šport. V staršom veku treba dokupovať športové oblečenie, cvičky, dresy a iné materiálne zabezpečenie. Potom sa o trochu zvyšuje finančná náročnosť, ale nejde o závratné sumy.

Barbora Mokošová (účastníčka olympijských hier v Riu de Janeiro 2016, má istú miestenku na OH v Tokiu)

Ku gymnastike som sa dostala vďaka mamine, ktorá bola gymnastická trénerka. Nemala som inú možnosť, ako ísť do telocvične. U nás v gymnastickom centre máme možnosť pre všetky deti, ktoré chcú športovať. Ide o šport pre úplne všetkých.

Deti dostanú základy všeobecnej i špeciálnej prípravy. Keď sa rozhodnú pre ďalší šport, tak to bude pre nich oveľa jednoduchšie. Vidím to aj na našich deťoch, ktoré začali s gymnastikou a potom prešli k iným športom. Sú teraz úplne top. Môžete to vidieť aj u bobistky Viktórie Čerňanskej, ktorá začínala u nás. Trénovala som s ňou a teraz získala medailu na olympijských hrách mládeže. Gymnastika pomáha vo všetkých športoch.

Samuel Piasecký (účastník olympijských hier v Londýne 2012, najlepší slovenský športový gymnasta v ére samostatnosti)

Začínal som v Košiciach, keď som mal šesť rokov. Môj otec sa dopočul, že je vo východoslovenskej metropole športová gymnastika. Pôvodne ma chcel dať na hokej. Prihlásil ma, musel som ešte prejsť výberovým konaním. Mali sme spraviť desať silových cvikov, boli tam šprinty, skok do diaľky či zhyby. Až na základe toho som mohol nastúpiť na gymnastický krúžok. Dnes je to už opačne, berieme každého. Športu sa už venuje menej detí. Stačí začať v 6 rokoch.

Myslím si, že gymnastika je dosť rozšírený šport. Gymnastický krúžok môžu deti navštevovať aj v rámci pohybovej prípravy. Nemusí byť z dieťaťa rovno profesionálny gymnasta. Stačí navštíviť najbližší gymnastický klub. Ak bude dieťa šikovné, určite si ho niekto všimne. Každý klub má individuálny cenník. V našom klube v Malackách sa platí 70 eur mesačne a trénuje sa dvakrát do týždňa.

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV