Športové aktuality
7 min. čítania

Športová gymnastka Barbora Mokošová priamo v Riu de Janeiro vybojovala 37. slovenskú miestenku na OH, plavkyňa Listopadová na Maria Lenk Trophy v Riu siedma

Ľubomír Souček, Rio de Janeiro

RIO DE JANEIRO 17. apríla (vyslaný redaktor www.olympic.sk ĽUBOMÍR SOUČEK) – Športovej gymnastke Barbore Mokošovej sa v nedeľu v Riu de Janeiro splnil veľký sen, keď si priamo v dejisku OH 2016 v druhej a poslednej kvalifikácii na augustové olympijské hry hry v Riu de Janeiro vybojovala miestenku. V súčasnosti tak má Slovensko istých 37 a takmer istých ďalších päť miesteniek na olympijské súťaže.

Ďalšou testovacou súťažou v Olympijskom parku v týchto dňoch je plavecký míting Maria Lenk Trophy. Naša najlepšia plavkyňa Katarína Listopadová si na ňom v nedeľu po predchádzajúcom bronze a dvoch striebrach tentoraz na krauliarskej dvojstovke skončila siedma.

Mokošová mala istotu už v "polčase"


Hoci Mokošová súťažila v dosť zaplnenej HSBC Aréne v druhom zo štyroch sledov, jej postup bol istý už v polovici súťaže, pretože v priebežnom poradí predstilhla viacero súperiek, než potrebovala. Po prvých dvoch sledoch bola so ziskom 52,532 b na priebežnom 19. mieste, čo jej s prehľadom zaručovalo olympijskú účasť – aj keď hovorila, že tomu uverí, až keď všetko uvidí na papieri po skončení celého viacboja...
 
Je zaujímavé, že vo výsledkovej listine po dvoch sledoch bola tesne za Mokošovou ozajstná gymnastická ikona, už 40-ročná Uzbečka Oksana Čusovitinová. Olympijská víťazka v súťaži družstiev ešte z Barcelony 1992 (vtedy reprezentovala pod piatimi kruhmi Spoločenstvo nezávislých štátov, potom okrem Uzbekistanu aj Nemecko) bude v Riu de Janeiro štartovať na OH už rekordný siedmy raz!
 
Barbora Mokošová začínala vo viacboji preskokom, ktorý isto doskočila a dostala známku 14,066 b. S istotou predviedla aj zostavu na bradlách, ktorú rozhodkyne ocenili známkou 13,566 b. Na kladinu nastupovala zo svojej skupiny ako posledná a vyviedlo z miery povzbudzovanie gymnastky z domácej Brazílie, ktorá cvičila krátko pred ňou. Po salte spadla, mala ešte jedno zakolísanie a výsledná známka 12,40 b znamenala vo výsledkovej listine posun nadol. Záverečné prostné predviedla bez chyby a dostala za ne 12,50 b. Výsledný viacbojársky zisk 52,532 b pre Mokošovú znamenal olympoijskú istotu!
 

Barbora Mokošová: Som neskutočne šťastná

 
Barbora Mokošová pred úvodným preskokom, ktorým veľmi dobre začala. FOTO: ĽUBOMÍR SOUČEK
Barbora Mokošová pred úvodným preskokom, ktorým veľmi dobre začala.
Foto
ĽUBOMÍR SOUČEK
Gymnastka Slávie UK Bratislava, ktorá v marci dovŕšila 19. narodeniny, bola v mixzóne tesne po súťaži vysmiata doširoka. „Som neskutočne šťastná. Vyplatili sa mi celé tie roky driny. Je to pre mňa veľké zadosťučinenie. Spravila som pre tento úspech v príprave maximum a základný cieľ som splnila už postupom do druhej fázy kvalifikácie na OH. Teraz tu išlo o to, či sa posuniem ešte vyššie – teda priamo na olympiádu. Až som bola prekvapená, že som pred súťažou nepociťovala žiadny veľký stres, pretože som si povedala, že si ju idem užiť,“ vyznávala sa Barbora Mokošová, ale potom prezradila, že jej napokon nebolo všetko jedno.
 
„V skutočnosti boli preteky pre mňa veľmi náročné, pretože nielenže som bola z tréningov v poslednom čase poriadne doráňaná, ale v lietadle cestou do Ria som prechladla z klimatizácie a necvičila som zdravá. Dosť ma aj stresovalo búrlivé povzbudzovanie domácich Brazílčaniek. Práve tomu padlo za obeť moje cvičenie na kladine, keď som v tejto atmosféra nevedela úplne skoncentrovať a výsledkom bol pád,“ hovorila Barbora Mokošová, vďaka ktorej si slovenská športová gymnastika udrží kontinuitu účasti na olympijských hrách - trvá už od Barcelony 1992.
 
Jedna z najvyšších svetových gymnastiek (168 cm) sa v posledných dvoch rokoch musí poriadne obracať. Vlani popri tvrdej príprave zmaturovala spravila prijímačky na vysokú školu, teraz je prváčka na Fakulte telesnej výchovy a športu UK v Bratislave. A popri tom za posledný rok schudla štyri kilá, čo jej pri cvičení nesporne pomáha. „Keby nebolo vidiny olympiády a nemusela by som venovať toľko času a úsilia príprave, určite by som chodila normálne do školy a inak by som sa stravovala. Našťastie, na FTVŠ mám individuálny plán, čo znamená, že polovicu hodín v škole môžem vymeškať pod podmienkou, že to doženiem individuálne. Keďže teraz ma do olympiády čakajú už len majstrovstvá Európy a jedny preteky Svetového pohára, budem v najbližšom čase doháňať resty v škole,“ prezradila.
 
Samozrejme, priamo v Riu de Janeiro sa nedalo vyhnúť otázke, ako Barbora Mokošová z čerstvej vlastnej skúsenosti vníma dejisko augustových olympijských hier. „Hala je určite pekná, aj keď jej výzdoba je na môj vkus až príliš v zelenom ladení. Celkove však pri pohľade nielen na toto, ale aj na ďalšie športoviská v Olympijskom parku a na všetko v ich okolí mám pocit, že je to ešte nedostavané. Necelé štyri mesiace pred olympiádou by som už očakávala, že to tu bude vyzerať trochu inak. Dúfam, že Brazílčania v zvyšnom čase všetko stihnú dorobiť,“ povedala.
 
Na prehliadku vzrušujúceho Ria de Janeiro pred súťažou nemala čas, ale aspoň využila skutočnosť, že ich hotel je len asi tristo metrov od pláže v štvrti Barra de Tijuca. „Podvečer sme každý večer zašli na hodinku na pláž. Len tak na spestrenie, aby sme celý čas netrávili len v hale alebo v hoteli. Keďže ja som však chorá, nekúpala som sa, v Atlantiku som si len zvlažila nohy.“
 

Tréner Martin Zvalo: Misia je splnená, Bare sa vyplatilo pätnásť rokov driny

 
Barbora Mokošová s trénerom Martinom Zvalom. FOTO: ĽUBOMÍR SOUČEK
Barbora Mokošová s trénerom Martinom Zvalom.
Foto
ĽUBOMÍR SOUČEK
Tréner Slávie UK Bratislava Martin Zvalo dostal na olympijské hry už druhého svojho zverenca: po Samuelovi Piaseckom
(Londýn 2012) teraz aj Barboru Mokošovú, ktorú trénersky postupne prevzal od svojej kolegyne Nadeždy Miklošovej – tá mala zase svoju zverenku Ivanu Kováčovú na OH 2008 v Pekingu. „Misia je splnená,“ konštatoval tréner v mixzóne na úvod lakonicky a hneď dodal: „Bare sa vyplatilo pätnásť rokov driny, ktorú dala gymnastike. Tvrdo makala, všetko si odriekala a nežila ten normálny život mladej ženy, ako jej rovesníčky. Teraz sa pred olympiádou treba už len niečo doučiť a doladiť zostavy.“
 
Po nedeľňajšom viacbojárskom cvičení Barbory Mokošovej sa o nej Martin Zvalo vyjadroval veľmi uznanlivo: „Bola výborne pripravená, lepšie ako kedykoľvek predtým.  Bare hodno pomohlo, že výrazne schudla. Prispela k tomu jej veľká olympijská motivácia a zmúdrenie, ktoré ide s dospievaním. Zhodila štyri kilá a sama cíti, že dnes predvádza inú gymnastiku, než predtým. Ľahšie lieta nad náradiami a vlastne všetko sa jej robí ľahšie. V Riu zacvičila výborne. Spadla síce z kladiny, ale to bolo len ,o hlave´. Nemá toľko skúseností, aby dokonale zvládla taký veľký psychický tlak, aký tu pôsobil na pretekárky. Od vlaňajších MS v Glasgowe sa však zlepšila zhruba o dva body, čo je dosť. Na dvoch nedávnych súťažiach síce získala ešte viac bodov ako teraz, ale to sa nedá porovnávať. Tu sa rozhodovalo veľmi prísne. Napríklad zacvičila krásne prostné, za aké by bežne dostala 13,40 – ale tu jej dali len 12,50...“
 

Plavecká Maria Lenk Trophy: Listopadová na krauliarskej dvojstovke SIEDMA, Podmaníková na 200 m pol. pret. deviata

 
Andrea Podmaníková (vľavo) a Katarína Listopadová. FOTO: ĽUBOMÍR SOUČEK
Andrea Podmaníková (vľavo) a Katarína Listopadová.
Foto
ĽUBOMÍR SOUČEK
V Olympijskom aquatickom centre na mítingu Maria Lenk Trophy v nedeľu najlepšia slovenská plavkyňa súčasnosti Katarína Listopadová aj v svojej štvrtej disciplíne atakovala stupeň víťaziek. Tentoraz jej útok nevyšiel, časom 2:00,46 min skončila v A-finále na 200 m voľný spôsob siedma. V rozplavbách bola rýchlejšia, časom 2:00,04 min v nich obsadila tretie miesto.
 
O jedno miesto, ale až o pol sekundy, ušlo A-finále na polohovej dvojstovke druhej našej reprezentantke Andree Podmaníkovej. Tá v rozplavbách na 200 m polohové preteky obsadila časom 2:21,70 min deviate miesto. Keďže B-finále sú na tomto mítingu vyhradené len pre brazílskych pretekárov, Podmaníkovej účinkovanie sa skončilo už ráno.
Podujatia a športovci
Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV