Šport a olympizmus
5 min. čítania

Športová výzva: Darujme krv, vyhráme všetci!

Slovenský olympijský a športový výbor (SOŠV), Nadácia SOŠV a Slovenský paralympijský výbor (SPV) vyzvali športovú rodinu i verejnosť, aby darovali krv.
Foto
SOŠV/JÁN SÚKUP

Darujme krv, vyhráme všetci! Slovenský olympijský a športový výbor, Nadácia SOŠV a Slovenský paralympijský výbor vyzývajú týmto sloganom športovú rodinu i verejnosť darovať krv v rámci kampane #Sportovakrv. Spoločnými silami chcú pomáhať a zároveň ukázať aj jednotu športového hnutia. Symbolickú loptičku s výzvou darovať krv prostredníctvom sociálnych sietí už dostali aj viaceré významné osobnosti.

Krv sa nedá vyrobiť, dá sa iba získať od darcov. Pandémia koronavírusu ovplyvnila aj darcovstvo krvi. Situácia sa síce stabilizovala, najvzácnejšej tekutiny, ktorá pomáha v rôznych akútnych prípadoch, však nikdy nie je dosť.

V rámci #Sportovakrv už darovali vzácnu tekutinu v pracovisku Národnej transfúznej služby v bratislavskom Ružinove prezident Slovenského olympijského a športového výboru (SOŠV) Anton Siekel, výkonný riaditeľ Slovenského paralympijského výboru (SPV) Maroš Čambal i viacerí zamestnanci Slovenského olympijského a športového výboru a Slovenského paralympijského výboru. Darcov prítomnosťou podporili predseda SPV Ján Riapoš, tenista na vozíku Marek Gergely, ktorí z objektívnych dôvodov nemohli odovzdať svoju tekutinu na pomoc iným.

Prezident Slovenského olympijského a športového výboru (SOŠV) Anton Siekel.
Prezident Slovenského olympijského a športového výboru (SOŠV) Anton Siekel.
Foto
SOŠV/JÁN SÚKUP

„Krv vnímame ako niečo samozrejmé a bežné. Nikdy nevieme, kedy môžeme byť závislí na transfúzii. Vtedy budeme dúfať, že sa nájde hrdina – darca krvi. Vieme, že krvi nie je nikdy dosť. Športová rodina síce dnes očakáva pomoc od štátu i partnerov, ale v rámci svojich možností chce aj ona pomáhať. Našou spoločnou výzvou chceme motivovať športovcov i fanúšikov, aby pomáhali
pri záchrane ľudských životov,“
hovorí Anton Siekel. „Počas opatrení spojených s koronavírusom počty darcov klesli a je tak ešte dôležitejšie na tému darovania krvi upozorniť. Práve v paralympizme si viac uvedomujeme hodnotu tejto vzácnej tekutiny s ohľadom na množstvo poúrazových stavov ktoré k nám prichádzajú. Všetci môžeme pomôcť,“ dopĺňa Ján Riapoš. Súčasťou kampane Nadácie SOŠV a SPV sú aj výzvy medzi darcami, športovcami i verejnosťou. Každý darca môže odovzdať symbolickú loptičku s výzvou na darovanie prostredníctvom sociálnych sietí ďalším trom ľuďom. Stačí na Instagrame či Facebooku zverejniť tri mená a hashtagom #Sportovakrv ich vyzvať na darovanie. Vďaka tejto štafete by mohlo pribudnúť na Slovensku viacero nových darcov krvi. Prezident SOŠV Anton Siekel poslal prvé symbolické loptičky trom významným osobnostiam: „Vyzývam darovať krv prezidenta Slovenského futbalového zväzu Jána Kováčika ako zástupcu športových funkcionárov, predsedu správnej rady Fondu na podporu športu Dušana Guľáša ako zástupcu štátu a hokejistu Tomáša Tatara za športovcov.“ K tejto výzve sa pridal za SPV aj jeho výkonný riaditeľ Maroš Čambal, ktorý poslal symbolické loptičky generálnemu manažérovi parahokejového tímu Miroslavovi Drábovi, parastolnému tenistovi Tomášovi Valachovi a spevákovi Petrovi Cmoríkovi, s ktorým SPV dlhoročne spolupracuje.

Predseda Slovenského paralympijského výboru (SVP) Ján Riapoš.
Predseda Slovenského paralympijského výboru (SVP) Ján Riapoš.
Foto
SOŠV/JÁN SÚKUP

Charitatívny projekt #Sportovakrv podporujú viacerí úspešní slovenskí športovci. Do darcovskej kampane sa zapoja Paulína Fialková, Danka Barteková, Veronika Vadovičová, Róbert Vittek, Atilla Végh, Tomáš Tatar, Radoslav Malenovský, Martin Joppa, Marián Ligda či Tomáš Masaryk. SOŠV i SPV už v minulosti organizovali vlastné akcie na darovanie krvi, tentoraz sa rozhodli spojiť sily. Obe športové organizácie si uvedomujú, že spoločne môžu osloviť viac darcov z radov olympionikov
i paralympionikov.

Riaditeľ Športového centra polície (ŠCP) Juraj Minčík.
Riaditeľ Športového centra polície (ŠCP) Juraj Minčík.
Foto
SOŠV/JÁN SÚKUP

„Spolupráca medzi SPV a SOŠV funguje veľmi dobre na viacerých úrovniach. Rovnako, ako je to trendom v mnohých vyspelých krajinách sveta, olympijské a paralympijské hnutie sa čoraz viac k sebe približuje aj u nás na Slovensku. Verím, že sa nám v budúcnosti podarí zrealizovať ešte mnoho úspešných spoločných projektov,“ povedal Ján Riapoš a Anton Siekel ho doplnil: „Naše aktivity sa prelínajú a dopĺňajú. Spoločne si pomáhame a všetci reprezentujeme Slovensko. Máme zadefinovaných viacero oblastí, v ktorých spolupracujeme. Projekt #Sportovakrv je zároveň dôkaz, že športová rodina je jednotná a ťahá za jeden koniec povrazu. Chceme zároveň upriamiť pozornosť štátu na význam športu pre zdravie populácie. Z každého uhla pohľadu sa investované financie do športu vrátia štátu viacnásobne vďaka zdravšiemu obyvateľstvu.“ Pre ochranu zdravia i reguláciu počtu darcov krvi prítomných v odberných centrách zaviedla Národná transfúzna služby objednávanie darcov krvi na presný čas. Darovať krv je možné v pondelok až piatok počas odberových hodín, ktoré sú od 7.00 do 14.00 h s výnimkou utorka, kedy je možné prísť darovať krv od 7.00 do 17.00 h. Viac informácií o možnostiach i podmienkach darovania je na webe Národnej transfúznej služby. „Darovanie krvi má veľký zmysel. Darcovia pomôžu druhým a prakticky ich to nič nestojí. Chcem sa poďakovať všetkým športovcom za ich nezištnosť a pomoc. Na Slovensku je v súčasnosti aj v dôsledku koronavírusu menej darcov krvi. Veríme, že aj s prispením športových organizácií oslovíme mladých ľudí,“ povedala projektová manažérka NTS Martina Frigová.

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV