Športové aktuality
5 min. čítania

Pri rozširovaní unikátnej zbierky pomáhajú aj úspešní športovci

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth
Matej Beňuš a Zuzana Rehák Štefečeková sa podpisujú k pamätným minciam, ktoré získajú traja vyžrebovaní návštevníci výstavy.
Foto
SOŠV/JÁN SÚKUP

Na vytváraní unikátnej zbierky mincí spojenej s fotografiami a podpismi úspešných športovcov z celého sveta sa podieľajú aj Zuzana Rehák Štefečeková, Matej Beňuš a Ján Volko. Časť zbierky je sprístupnená na výstave Autogramy športových legiend v numizmatike v Slovenskom olympijskom a športovom múzeu v bratislavskom Dome športu, ktorej vernisáž sa konala v piatok.

Na vernisáži nechýbali popri viacerých legendách slovenského športu ani traja úspešní športovci, ktorí zberateľom zo skupiny Coin&Co pomáhajú pri rozširovaní ich zbierky. Verejnosť má prvýkrát možnosť vidieť jej časť v celosvetovo unikátnej expozícii v Slovenskom olympijskom a športovom múzeu.

Zuzana Rehák Štefečeková má za sebou prvé zberateľské skúsenosti

Vernisáž výstavy Autogramy športových legiend v numizmatike, ktorá sa konala v piatok 14. októbra v Bratislave.
Vernisáž výstavy Autogramy športových legiend v numizmatike, ktorá sa konala v piatok 14. októbra v Bratislave.
Foto
SOŠV/JÁN SÚKUP

Trio Rehák Štefečeková, Beňuš a Volko počas výjazdov na súťaže a sústredenia oslovuje kolegov zo športu a požiada ich o fotografiu s pamätnou mincou k niektorému z významných podujatí, na ktorých dosiahli výrazný úspech, a zároveň aj o podpis.

„Ivana Krechňáka z PowerPlay Studia, ktorý je jedným z iniciátorov tejto zbierky, som spoznala pred štyrmi či piatimi rokmi. Oslovil ma s prosbou o podpis. Neskôr som ho spoznala bližšie a mala som možnosť nazrieť do jeho idey prepojiť športovcov s mincami. Aj som si povedala, že jeho cieľ je masaker. Mám však rada ľudí, ktorí chcú niečo robiť,“ povedala Zuzana Rehák Štefečeková.

Olympijská víťazka z Tokia 2020 v streleckom trape už má za sebou aj prvé zberateľské skúsenosti. Na pretekoch Svetového pohára či na majstrovstvách sveta už oslovovala so žiadosťou o podpis kolegov strelcov. V roztiahnutej súťaži to považovala za príjemné spestrenie času.

„V marci na Svetovom pohári to bolo len tak zľahka, mala som dať podpísať dvoch strelcov. Na majstrovstvách sveta už boli ôsmi. Všetko som mala dopredu dohodnuté. Keďže sa rada rozprávam s ľuďmi, nemám problém ich osloviť. Športovcov požiadam počas tréningov, aby som ich nevyrušila počas súťaže. Medzi trénermi je tiež veľa úspešných strelcov a s nimi komunikujem aj počas prestávok medzi jednotlivými kolami,“ priznala trojnásobná olympijská medailistka.

Pri žiadosti o podpis a fotografiu zažila viaceré zaujímavé momenty. Oslovila aj kórejskú dvojnásobnú olympijskú medailistku z Atén 2004 v trape a dvojitom trape Lee Bo-na. „Poznám ju z videnia celú kariéru, ani som netušila, že má dve medaily z Atén. Po anglicky však nehovorí, našťastie sa nám podarilo nájsť jedno dievča z ich tímu, s ktorou sme jej to všetko vysvetlili. Bola veľmi milá a zlatá, všetko splnila. Na druhý deň som dostala aj malý darček. Mám novú priateľku medzi strelkyňami,“ zaspomínala si na milú udalosť Zuzana Rehák Štefečeková, ktorá získala aj partnerskú podporu PowerPlay Studia.

Výstava autogramy športových legiend v numizmatike zahŕňa aj Beňuša a Volka

S Ivanom Krechňákom, ktorý v piatok vyzval počas vernisáže slovenské spoločnosti na podporu domácich športovcov, majú veľmi dobré vzťahy aj Matej Beňuš s Jánom Volkom. Aj strieborný olympijský medailista z vodného slalomu z Ria de Janeiro 2016 si už vyskúšal, ako je to byť zberateľom. Snaží sa tak priateľovi odvďačiť za podporu, ktorá sa mu od neho dostáva.

„Naposledy som zbieral podpisy na majstrovstvách sveta v Augsburgu, ktorý hostil pred 50 rokmi olympijské súťaže a pri jubileu sa tam stretlo viacero starších športovcov. Inde nebola veľká šanca ich stretnúť, podohadoval som si preto s nimi stretnutia, odfotili sme sa a rozšírili zbierku. Mnohých úspešných vodných slalomárov minulosti som stretol a zoznámil sa s nimi až vďaka zbierke,“ prezradil Matej Beňuš, ktorý na začiatku musel dostať presnú inštruktáž, ako by to mal robiť.

Aj najrýchlejšiemu Slovákovi Jánovi Volkovi sa otvárajú nové možnosti, ako spoznať viaceré osobnosti z minulosti. „Teším sa z toho, že táto zbierka prepája súčasných a bývalých športovcov. Tých z minulosti by som za normálnych okolností asi ani nemal šancu spoznať,“ priznal Ján Volko.

Matej Beňuš i Ján Volko počas vernisáže čelili aj otázkam o tom, ako by zvládli šport tohto druhého. Kým šprintér povedal, že by musel s ním v lodi s niekým sedieť, vodný slalomár má radšej vytrvalostné behy ako krátke trate, čo sa potvrdilo aj počas štúdia na FTVŠ. Kým predpísaný limit z dvanásťminútovky splnil hneď, so šprintom mal problémy. „Stovka bola pre mňa kameňom úrazu,“ zasmial sa Matej Beňuš.

Projekt
Partneri projektu
Nadacia SPP
Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV