Športové aktuality
4 min. čítania

Športovci prezradili, ako trávia vianočné sviatky: Kto si najviac dopraje a kto vôbec nie je koláčový typ?

Stanislav Krško, Miroslava Luptáková
Na snímke vľavo strelkyňa Dana Barteková a vpravo gymnastka Barbora Mokošová.
Foto
TASR

Z akých darčekov sa najviac tešil malý Matej Tóth a dáva Danka Barteková  prednosť koláčom alebo ovociu? Vyspovedali sme viacerých slovenských olympionikov, ktorí nám prezradili, ako trávia vianočné sviatky. 

Deti sa na Štedrý deň tešia najviac z darčekov pod vianočným stromčekom. Dostali naši olympionici v minulosti nejaký darček, ktorý ich namotivoval k športu?  

„Čo si pamätám, tak takmer vždy som dostal nejaké darčeky, ktoré súviseli so športom. Také pamätné boli bicykel, lyže či hokejová prilba. Aj keď sa pozerám na staré fotky, málokedy som na nich odfotený s niečím iným ako s náradím na športovanie,” hovorí s úsmevom chodec Matej Tóth.

"Vždy som mala motiváciu, byť celý rok dobrá, aby som si pod stromčekom našla vytúžené náradie."

„Keď som mala asi 4 roky, dostala som fit loptu. Mala som z toho veľkú radosť a motivovalo ma to k pohybu. Keď som  začala s lukostreľbou, každé Vianoce som písala Ježiškovi, aby mi priniesol nejakú súčasť vybavenia, pretože môj šport sa skladá z veľmi veľa komponentov. Vždy som preto mala motiváci, byť celý rok dobrá, aby som si pod stromčekom našla vytúžené náradie,” spomína lukostrelkyňa Alexandra Longová.

Ježiško musel chodiť už v septembri  

Nie každý však dostával športové vybavenie pod stromček. V polovici sezóny by to totižto nedosiahlo vytúžený efekt. „December je stred streleckej sezóny, čiže som na Vianoce nedostával nič pre môj šport. Ak som dostával nejaké športové veci, tak to bolo skôr okolo septembra – to už bol taký polovičný Ježiško,” so smiechom dodáva strelec zo vzduchových zbraní Patrik Jány,  pre ktorého bola táto sezóna zlomová. Vybojoval miestenku do Tokia, v Svetovom pohári získal 3. miesto a triumfoval aj na Svetovej univerziáde v talianskom Neapole.

"Boli obdobia, keď som počas Vianoc zjedla len jeden koláč."

K Vianociam neodmysliteľne patrí aj bohatá a pestrá kuchyňa, ktorá nie je vždy vhodná pre profesionálneho športovca, ktorý si musí pozorne strážiť svoj jedálniček. Vedia naši športovci odolať tradičným vianočným špecialitám?

„Mala som obdobia, keď som cez vianočné sviatky zjedla len jeden koláč. Presne jeden. Vôbec nie som koláčový typ. Radšej mám ovocie. Nie som ani nejaký zástanca majonézového šalátu. Jediné, v čom sa viem opustiť je kapustnica,” priznáva Danka Barteková.

"Veľa z tých vianočných dobrôt musím oželieť,"

Svoju váhu si musí strážiť aj Matej Tóth. „Snažím sa byť cez vianočné sviatky striedmy, nechcem sa nejak “spustiť”, keďže aj zároveň trénujeme. Nebol by to dobrý nápad. Môj stravovací režim je špecifický, veľa z tých vianočných dobrôt musím oželieť, maximálne môžem tak ochutnať. V prvom rade myslím na tréningy a na moju hmotnosť a výkonnosť,” nechal sa počuť zlatý medailista z Rio de Janeiro. Miestenku do Tokia plánuje vybojovať 21. marca na 39. ročníku Dudinskej päťdesiatky.

Matej Tóth.
Foto
TASR

Gymnastka Barbora Mokošová môže sviatky stráviť v patričnej pohode, miestenku na olympiádu do Tokia získala na októbrových MS v Štuttgarte. „Pre mňa sú Vianoce dobou, kedy si môžem dopriať, no,  samozrejme, všetko s mierou. Koláčiky treba určite aspoň ochutnať,” hovorí úspešná gymnastka.

"Po sviatkoch má trénerka so mnou veľa roboty."

Naopak, Patrik Jány si počas sviatkov dopraje všetko, čo žalúdok ráči. „V rámci stravovania si beriem takzvaného žolíka.  Vždy to oznámim aj trénerke, že bude mať veľa roboty. Jem všetko, kedy chcem a ako chcem. Potom po Vianociach s tým musím žiť a nejaký ten týždeň trvá, kým sa dostanem naspäť do formy,” dodáva Jány, ktorý sa tento rok získal ocenenie Univerzitný športovec roka.

Kajakárka Jana Dukátová má opačný problém. „Mám výhodu, pretože si strážim váhu, aby mi neklesla. Mám totižto denne veľký kalorický výdaj. Sviatky mi teda prídu celkom vhod, doprajem si teda aj veci, ktoré sú s Vianocami spojené,” povedala trojnásobná majsterka sveta, ktorá sa do prebiehajúcej sezóny vrátila z materskej dovolenky. Všetku energiu teraz sústreďuje na májové kvalifikačné preteky na olympijské hry.

Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV