Športové aktuality
3 min. čítania

Športovci z celého sveta na medzinárodnom fóre v Lausanne sami o sebe a pre seba, ich rokovanie povedie Danka Barteková

Profile picture for user soucek
Ľubomír
Souček
Rokovanie Medzinárodného fóra športovcov v Lausanne povedie slovenská podpredsedníčka komisie športovcov MOV Danka Barteková.
Foto
MOV

BRATISLAVA 11. apríla (sou) - Komisia športovcov Medzinárodného olympijského výboru (MOV), v ktorej je ako podpredsedníčka slovenská strelkyňa a členka MOV Danka Barteková, od 13. do 15. apríla usporiada v Lausanne spoločne s MOV 9. ročník Medzinárodného fóra športovcov. Vzhľadom na pokročilé tehotenstvo presedníčky komisie športovcov MOV Kirsty Coventryovej celé rokovanie povedie Danka Barteková. Tretí deň fóra športovcov bude spojený so Svetovým fórom olympionikov.

Na medzinárodnom fóre športovcov sa očakáva rekordná účasť okolo 350 športovcov. Po prvý raz v histórii boli naň pozvaní zástupcovia športovcov zo všetkých 206 národných olympijských výborov (zo Slovenska sa zúčastní atlét Matej Tóth, predseda komisie športovcov SOŠV). Okrem nich prídu aj športovci z radov nominantov medzinárodných federácií olympijských športov, ďalej svetovej aj kontinentálnych asociácií NOV (za komisiu športovcov EOV aj bývalá slovenská biatlonistka Janka Daubnerová-Gereková), organizačných výborov OH a ZOH dospelých aj mládeže, Medzinárodného paralympijského výboru, Medzinárodnej antidopingovej agentúry, aj Svetovej asociácie olympionikov (za Slovenskú asociáciu olympionikov bývalý hokejista René Pucher).

Na fóre sa bude vyhodnocovať napĺňanie Stratégie komisie športovcov MOV, ktorá bola prijatá na 8. medzinárodnom fóre športovcov v novembri 2017. V programe fóra je aj debata o možnostiach priamej a nepriamej podpory športovcov, o ochrane športovcov, či o otázkach boja proti dopingu. Diskutovať sa bude aj o Deklarácii práv a zodpovednosti športovcov, ktorá bola prijatá 10. septembra minulého roka na 133. zasadnutí MOV v Buenos Aires. Text deklarácie nájdete pod článkom.

Na januárovom spoločnom rokovaní exekutívy MOV a komisie športovcov MOV hodnotili bol ako veľmi úspešný projekt online platformy Athlete365. Jej prostredníctvom môže komisia športovcov MOV aktívne komunikovať so športovcami na celom svete. Platforma má už viac než 410-tisíc unikátnych užívateľov.

MOV už v roku 2005 v spolupráci s agentúrou The Adecco Group spustil projekt IOC Athlete Career Programme (Kariérny program MOV pre športovcov), ktorého názov sa nedávno zmenil na IOC Career+. Do projektu sa od jeho spustenia až doteraz zapojilo viac než 45-tisíc športovcov zo 189 krajín. Z nich 4062 sa zúčastnilo na programe, realizovaného prostredníctvom príslušných národných olympijských výborov, a 415 športovcov si vďaka tomuto programu po ukončení športovej kariéry našlo zamestnanie.

Spoločné úsilie MOV aj jeho komisie športovcov sa podpísalo na rekordnej účasti olympionikov vo voľbách do komisie športovcov MOV počas ZOH 2018 v Pjongčangu. Do volieb sa zapojilo až 83,9 percenta účastníkov olympijských súťaží.

Živé vysielanie z medzinárodného fóra športovcov je dostupné cez túto linku: https://www.youtube.com/user/iocmedia

Na sociálnych sieťach záujemcovia môžu sledovať fórum cez nasledujúce linky:

Hashtags: #AthletesForum, #Athlete365, #Lausanne

Live content from the Forum on @olympicchannel, @athlete365, @olympics and @iocmedia

Live-tweeting on Athlete365 for all the sessions

Athlete takeovers on @athlete365

Deň pred začiatkom rokovania (12. apríla) účastníci medzinárodného fóra športovcov absolvujú prehliadku Olympijského múzea v Lausanne, po nej sa im prihovorí prezident MOV Thomas Bach. Šéf olympijského hnutia bude v nedeľu dve hodiny v paľbe otázok účastníkov fóra.

V piatok 12. apríla sa uskutoční aj fórum medzinárodných športových federácií o rovnosti pohlaví. Viacerí účastníci fóra športovcov zostanú v Lausanne až do 17. apríla, pretože sa zúčastnia na následnom stretnutí globálnej komunity olympionikov, zastrešovanom Svetovou asociáciou olympionikov.

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV