Športové aktuality
Varšava
2 min. čítania

Športovcom roka v Európe podľa tlačových agentúr je futbalista Lewandowski

Robert Lewandowski.
Foto
TASR/AP

Poľského futbalistu, hráča Bayernu Mníchov Roberta Lewandowského, vyhlásili za Európskeho športovca roka 2020 v hlasovaní tlačových agentúr na "starom kontinente. Na druhej priečke sa umiestnil minuloročný víťaz Lewis Hamilton z Veľkej Británie, už sedemnásobný majster sveta F1 stratil na víťaza len 4 body. Tretie miesto obsadil francúzsky žŕdkar a svetový rekordér Armand Duplantis. Rekordný, päťnásobný víťaz Roger Federer zo Švajčiarska sa nedostal do najlepšej desiatky, sú v nej však jeho dvaja najväčší rivali éry.

Anketu už 63 rokov organizuje poľská PAP a svoju desiatku do nej nahlásilo 25 vedúcich športových redakcií národných tlačových agentúr. Celkove dostalo v ankete hlasy 77 športovcov (24 žien a 53 mužov). Tridsaťdvaročný Lewandowski sa stal tretím poľským víťazom ankety. Len nedávno získal ocenenie Hráč roka podľa Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) 2020, keď zdolal ďalších finalistov Argentínčana Lionela Messiho a Portugalčana Cristiana Ronalda. Poliak dal v predchádzajúcej sezóne 55 gólov vo všetkých súťažiach a Bayernu pomohol k zisku treble - k triumfu v Bundeslige, Nemeckom pohári i Lige majstrov. Lewandowského už vyhlásili za najlepšieho hráča v Nemecku, ocenenie dostal aj od Európskej futbalovej únie (UEFA). Francúzsky magazín France Football tento rok ocenenia neudelil.

Najlepšou ženou v hlasovaní šéfov športových redakcií bola na deviatom mieste víťazka tenisového Roland Garros, Poľka Iga Swiateková, hneď za ňou je nórska bežkyňa na lyžiach Therese Johaugová.
      
Výsledky ankety agentúry PAP Európsky športovec roka: 1. Lewandowski (Poľ./futbal) 180 bodov, 2. Hamilton (V.Brit./formula 1) 176, 3. Duplantis (Švéd./atletika) 169, 4. Djokovič (Srb./tenis) 85, 5. Nadal (Šp./tenis) 72, 6. Roglič (Slovin./cyklistika) 64, 7. Pogačar (Slovin./cyklistika) 52, 8. Antetokounmpo (Gr./basketbal) 42, 9. Swiateková (Poľ./tenis) 32, 10. Johaugová (Nór./beh na lyžiach) 28.

Šport
paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV