Šport a olympizmus
Video
3 min. čítania

Športové poklady na jednom mieste, Slovenské olympijské a športové múzeum má prvú stálu expozíciu

Zdenka LETENAYOVÁ

Slovenské olympijské a športové múzeum v Dome športu získalo konečne vlastnú stálu expozíciu – VÝSTAVNÚ SIEŇ PROFESORA VLADIMÍRA ČERNUŠÁKA. Verejnosť v nej môže objaviť poklady slovenského športu, doteraz prezentované len čiastkovo. Slávnostné otvorenie stálej expozície sa uskutoční 23. júna. 

Pamätníci vedia, že pôvodný Dom športu na Junáckej ulici v Bratislave bol známy aj svojou veľkou kongresovou sálou. V nej sa uskutočnili mnohé významné stretnutia, ktoré zmenili podobu olympijského a športového hnutia na Slovensku. Tá však v jeho renovovanej podobe už chýba, ale „historicky“ zostane zachovaná. V pôvodných priestoroch našlo domovské miesto SOŠV - Slovenské olympijské a športové múzeum, člen medzinárodnej siete olympijských múzeí Olympic Museums Network.

Po prvý raz v histórii slovenského múzejníctva je sprístupnená stála expozícia múzea zameraného na históriu olympijského hnutia a športu!

Expozícia ponúka výber z viac ako 28-tisíc predmetov, ktoré sa múzeu počas 35-ročnej akvizičnej činnosti podarilo sústrediť do zbierkového fondu. Pritom mnohé z vystavených exponátov sú jedinečné aj v celosvetovom význame a verejnosť ich uvidí po prvý raz. Časť výstavného priestoru dopĺňajú vzácne exponáty od slovenských paralympijských športovcov.

Každý z vystavovaných predmetov nesie v sebe príbeh, doplnený o fotodokumentáciu zostavenú z fotoarchívu múzea. Ten obsahuje viac ako 30-tisíc fotografií. Atmosféru doplní moderné audiovizuálne spracovanie vrcholov športových výkonov slovenských športovcov, predstaví najvýznamnejšie podujatia konané na Slovensku v histórii, ale aj účasť slovenských výprav na olympijských hrách a zimných olympijských hrách. Nebudú chýbať aj videoprofily slovenských olympijských medailistov, spracované v rámci projektu Virtuálnej siene slávy olympionikov zo Slovenska.

Výstavný priestor je z architektonického hľadiska riešený ako multifunkčný. Poskytuje zázemie na organizovanie menších kultúrno spoločenských akcií s kapacitou pre 50 osôb. V budúcnosti sa ráta aj s vybudovaním študijného priestoru, resp. čitárne, veď v knižnici múzea je vyše 13-tisíc publikácii z oblasti olympijskej a historickej športovej literatúry.

Miesto nesie názov „Výstavná sieň prof. Vladimíra Černušáka“. Aj touto formou si SOŠV a Slovenské olympijské a športové múzeum pripomína nedožitú storočnicu (25. novembra 2021) jednej z najvýraznejších osobností zakladateľov a podporovateľov múzea, ako aj prvého predsedu bývalého Slovenského olympijského výboru (od jeho ustanovenia 19. decembra 1992 až do augusta 1999, keď z funkcie odstúpil).

Projekt
paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV