Športové aktuality
3 min. čítania

Športoví fanúšikovia môžu naďalej na tribúny len po splnení testovacích povinností

(pp, TASR)
Fanúšikovia sa po uvoľnení obmedzení dostali na tribúny aj počas finále Tipos Extraligy.
Foto
TASR/JÁN KROŠLÁK

Od pondelka 3. mája sa síce zmenila vyhláška Úradu verejného zdravotníctva SR o organizácii hromadných podujatí, pre účasť divákov na športových zápasoch však platia osobité pravidlá. Šancu dostať sa na tribúny majú len fanúšikovia domácich tímov po splnení viacerých povinností.

Nové znenie vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva SR na oblasti kultúry, hromadných podujatí, ubytovacích zariadení i ďalšie činnosti stanovilo podmienku negatívneho testu na COVID-19, zároveň však pripustilo aj viaceré výnimky. Tie platia pre osoby zaočkované druhou dávkou mRNA vakcíny proti ochoreniu COVID-19 pred viac ako 14 dňami, osoby zaočkované prvou dávkou vektorovej vakcíny proti ochoreniu COVID-19 pred viac ako 4 týždňami, osoby, ktoré prekonali ochorenie COVID-19 pred maximálne 180 dňami, či osoby do desiatich rokov veku.

„Na športových hromadných podujatiach v prípade profesionálnych súťaží vo vybraných športoch je možná za dodržaných protiepidemických opatrení len prítomnosť fanúšikov z domáceho tímu, ktorí sa preukážu negatívnym výsledkom PCR alebo LAMP testu nie starším ako 36 hodín a zároveň negatívnym antigénovým testom nie starším ako 12 hodín. V prípade, že fanúšik z domáceho tímu je zaočkovaný alebo prekonal COVID-19, môže sa preukázať dokladom, ktorý to potvrdzuje, no ten nahradí iba povinnosť preukazovať sa negatívnym antigénovým testom nie starším ako 12 hodín. Povinnosť preukazovať sa negatívnym výsledkom PCR alebo LAMP testu nie starším ako 36 hodín však naďalej zostáva,“ uvádza sa v stanovisku Úradu verejného zdravotníctva SR.

Účasť divákov na ostatných športových podujatiach naďalej nie je možná. K umožneniu konania športových hromadných podujatí v prípade profesionálnych súťaží vo vybraných športoch za prítomnosti obecenstva sa pristúpilo v rámci pilotného projektu prevádzkovania hromadných podujatí počas pandémie, ktorý bude následne vyhodnocovaný.

Podmienky, ktoré je nutné dodržať pri organizácii športových hromadných podujatí v prípade profesionálnych súťaží vo vybraných športoch s prítomnosťou obecenstva:

- Ohlásiť podujatie najneskôr 48 hodín miestne príslušnému regionálnemu úradu verejného zdravotníctva a uviesť presné miesto a čas konania  počet divákov nesmie prekročiť 25 % celkovej kapacity na sedenie, zároveň počet divákov môže byť maximálne 2000 v exteriéri a 1000 v interiéri, pričom organizátor musí vedieť preukázať počet prítomných osôb.

- Organizátor musí viesť evidenciu divákov, a to meno, priezvisko, dátum narodenia, adresa trvalého pobytu a telefonický kontakt; po uplynutí 30 dní je povinný tieto údaje zničiť.

- Organizátor je povinný zabezpečiť prítomnosť divákov len z domáceho tímu, pričom musia sedieť v každom druhom rade.

- Pri príchode a odchode musia diváci dodržiavať dvojmetrové odstupy s výnimkou členov spoločnej domácnosti.

- Pri vstupe bude povinnosť zabezpečiť dezinfekciu rúk, hygienické zariadenia musia byť vybavené tekutým mydlom a papierovými utierkami.

- Po celý čas podujatia je potrebné mať prekryté horné dýchacie cesty (respirátor v interiéri a rúško a respirátor v exteriéri); nebude dovolené konzumovať jedlá ani nápoje.

- Organizátori musia zabezpečiť dostatočný počet ľudí, ktorí budú dohliadať na dodržiavanie opatrení.

- V prípade interiérových podujatí treba zabezpečiť dôkladné vetranie.

- Na všetky vstupy umiestniť oznam o povinnosti dodržiavať protiepidemické opatrenia.

Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV