Šport a olympizmus
2 min. čítania

Športoví nadšenci si na Olympijskom festivale vyskúšali aj turisticko–orientačný beh

Profile picture for user Krsko
Stanislav
Krško

Na Olympijskom festivale v Šamoríne v pondelok a utorok nechýbal ani Klub slovenských turistov. Pre malých športovcov si pripravili trať turisticko-orientačného behu. Vyskúšali si nielen svoju pohybovú zdatnosť, ale aj orientáciu podľa mapy a buzoly, či znalosť kultúrnych a prírodných pamiatok.

Na rozdiel od orientačných bežcov je trať toho turisticko-orientačného označená stužkami. Trate sú dlhé 1-3 kilometre pre najmladších, pre dospelých 4-6 kilometrov. Celá trať pozostáva z 9 disciplín. No nie je to len o športe. „Zúčastnení musia mať aj rôzne vedomosti a zručnosti. Poznávajú rastliny, dreviny, turistické a topografické značky, mestá, hrady aj kopce," vysvetľuje Mária Maxiánová z Klubu slovenských turistov.

Skrátená trať potešila malých športovcov

Samozrejme, v priestoroch Olympijského festivalu musela byť trať iba v improvizovaných podmienkach. O zábavu však bolo aj napriek tomu postarané. „Deti si na takejto upravenej a skrátenej trati, keďže normálna má v lese niekoľko kilometrov, mohli vyskúšať viacero disciplín. Beh a pohybovú zdatnosť, hod menšou guľou, ale aj prácu s mapou, buzolou, spoznajú pamiatky a budú aj odhadovať vzdialenosť medzi dvoma bodmi, to všetko v časovom limite,“ vysvetlili nám organizátori z Klubu slovenských turistov.

Jedným z úspešných účastníkov behu bol aj malý Miki. „Páčila sa mi každá disciplína, najťažšie bolo asi určovanie pamiatok. Na festivale sa mi veľmi páči, vyskúšal som si lezeckú stenu, tenis aj atletiku,“ povedal v cieli. „Bolo to veľmi zaujímavé, dosť som sa zabavila, ale aj naučila,“ dodala ďalšia športovkyňa, ktorú na trati sprevádzali rodičia.

Slovenský olympijský a športový výbor prináša olympijské hry na Slovensko aj vďaka svojim partnerom, a to exkluzívnemu partnerovi TIPOS, generálnym partnerom 4F a Toyota, hlavným partnerom BILLA, SPP, CZ Slovakia, Allianz, Zlatý Bažant 0,0%, partnerom Matador, STRABAG.

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV