Športové aktuality
6 min. čítania

Šprintér zo Slovenska nebežal v semifinále OH už 109 rokov, Ján Volko sa to pokúsi v Tokiu zmeniť

Z Tokia Gabriel Bogdányi pre www.olympic.sk a www.atletika.sk
Ján Volko na tréningu v Tokiu.
Foto
SAZ (nb)

V roku 2016 počas hier v Riu de Janeiro, keď mu už síce patril honor slovenskej šprintérskej jednotky a okúsil aj atmosféru halových MS či ME, ale ešte zďaleka nebol hviezda ako teraz, si povedal: „O štyri roky v Tokiu nechcem chýbať!“ Túžba Jána Volka, hoci o rok neskôr, sa naplnila. V sobotu 31. júla prvý raz zakľakne do blokov na olympijských hrách.

„V roku 2017 som získal na halových ME striebro, potom som sa dostal do finále halových MS, v dvetisícdevätnástom som halovú Európu vyhral. Po týchto výsledkoch som si uvedomil, že olympiáda nie je nesplniteľný sen. Kvalifikoval som sa na ňu. Síce nie o štyri roky, ale o päť, ale na tom nezáleží,“ vraví s úsmevom slovenský šprintérsky rekordér na tratiach od 60 do 200 metrov v hale i vonku.

V Tokiu bude len šiesty šprintér pochádzajúci zo Slovenska, ktorý pobeží na olympiáde stovku a štvrtý štartujúci na dvojstovke. Zatiaľ jediný, kto pod piatimi kruhmi absolvoval na jedných hrách obe disciplíny, bol Andrej Engel v Los Angeles 1932. Volko bude druhý – po takmer 90 rokoch!

Najrýchlejšiemu Slovákovi v histórii však pripadne iný primát: stovku aj dvojstovku pobeží ako prvý šprintér zo slovenského klubu, pretože banskoštiavnický rodák Engel behal v čase štartu na OH za pražský klub VS.

„Veľmi si vážim, ak som v čomkoľvek prvý v histórii. V niečom sa mi to už v minulosti podarilo, teraz pribudne ďalší historický zápis. Je to naozaj skvelý pocit,“ nadchýna sa inak vždy veľmi skromný šprintér bratislavského klubu Naša atletika.

Volko zo sedmičky šprintérov pochádzajúcich zo Slovenska, ktorí súťažili na olympijských hrách, poznal len troch. „Alojza Sokola evidujem už dlhšie, trochu Juraja Demeča, a, samozrejme, poznám Mariána Vanderku. Ostatných veľmi nie. Priznám sa, nemám až také hlboké poznatky z histórie šprintu, pamätám si len obdobie po roku 2004. Z tohto pohľadu mám rezervy, musím si to ešte naštudovať,“ priznáva.

Do semifinále a ďalej sa zo Slovákov dostali na olympiáde len tí, čo súťažili v uhorskom drese: Alojz Sokol získal v Aténach 1896 na stovke bronz, Štefan Jankovich a František Szobota v roku 1912 v Štokholme postúpili do semifinále a na rovnakej olympiáde a do rovnakej fázy súťaže dostal Štefan Déván na 200 m. Odvtedy 109 rokov nik. Volko by toto slovenské šprintérske prekliatie v Tokiu rád ukončil.

„Sen i cieľ som si už splnil tým, že som získal tokijskú miestenku. Všetko, čo bude navyše, každý postup, každý ďalší beh okrem prvého kola, bude len bonus,“ tvrdí zverenec trénerského dua Naďa Bendová – Róbert Kresťanko.

Volko sa raz už na globálnej celosvetovej scéne prebil do semifinále. Na MS 2017 v Londýne skončil pätnásty časom 20,61. Jeho tohtosezónne maximum je len o stotinku slabšie.

„Semifinále by bolo super a v ňom aj 24. miesto. Bude šťastný, ak v rozbehu dosiahnem akýkoľvek výkon, ktorý ma posunie do semifinále. Myslím si, že na dvojstovke existuje šanca. Na stovke to bude oveľa náročnejšie. Ak by som postúpil z rozbehov, bude to veľký výsledok. Dvere do semifinále si vopred nezatváram ani na stovke, ale bude to extrémne, extrémne náročné.“

Paradoxne, do Tokia sa dostal jednoduchšie na 100-metrovej trati. Na dvojnásobnej tŕpol, či sa preňho zvýši miestenka, až do poslednej chvíle.

„Pravdupovediac, viac sa teším na dvojstovku,“ priznáva úprimne. „Je to taká moja srdcovka. Je síce náročnejšia, ale na druhej strane šanca dosiahnuť zaujímavý výsledok je pre európskeho šprintéra väčšia. Na 100-metrovej trati môže uvažovať v súčasnosti o finále leda ak Talian Jacobs.“

Dvadsaťštyriročný Bratislavčan sa na tokijskú olympiádu teší. Radosť z možnosti zažiť najväčší športový sviatok na svete je, ako sme už spomenuli, splnenie jeho ďalšieho veľkého sna. S faktom, že na Olympijskom štadióne v Tokiu bude súťažiť pred prázdnymi tribúnami a nezažije veľkolepú oslavu športu a spolupatričnosti sveta, sa vopred zmieril.

„Teším sa, že som sa na hry kvalifikoval, že môžem v Tokiu súťažiť, že to bude niečo úplne iné ako všetko doteraz, že to bude nová skúsenosť. Aj napriek všetkým reštrikciám, aj napriek tomu, že nezažijeme mnohé veci, ktoré k olympiáde patria,“ nadchýna sa Volko.

„Ocitnúť sa medzi, v mojom prípade 56 najlepšími šprintérmi planéty, to je top z top. Síce aj na MS štartujú najlepší a kvalitatívna úroveň je približne rovnaká, ale iba na olympijských hrách sa počas necelých troch týždňov stretnú na jednom mieste všetci najlepší na svete z rôznych športových odvetví. Škoda len, že nezažijem olympiádu, aké boli v minulosti. S trochou šťastia sa mi to možno podarí o tri roky…“

Mužské šprint patril vždy k vrcholom olympijských hier. Na troch za sebou – Peking 2008, Londýn 2012, Rio de Janeiro 2016 – kraľoval nedostihnuteľný Usain Bolt. Jamajský „blesk“ však dal atletike po MS 2017 zbohom. Keďže muž, ktorý ho mal nahradiť, Američan Christian Coleman, má pre porušenie antidopingových pravidiel do mája 2022 dištanc, olympijský šprintérsky trón je voľný. Kto si naň sadne?

„Ťažká, veľmi ťažká otázka. Jasný favorit nie je. Odhadujem však, že o zlato na 100 metrov by mohli súperiť najmä Američan Ronnie Baker a Akani Simbne z Juhoafrickej republiky,“ tipuje Ján Volko. „Na dvojstovke by mali dominovať Američania na čele s Nohaom Lylesom, je najväčší adept na víťazstvo. Ale pozor aj na Bednareka či mladíka Knightona.“

ŠPRINTÉRI PÔVODOM ZO SLOVENSKA NA OH (1896 – 2021)

100 METROV

1896 Atény: Alojz Sokol – 3. vo finále

1912 Štokholm: Štefan Jankovich – vyradený v semifinále

1912 Štokholm: František Szobota – vyradený v semifinále

1932 Los Angeles: Andrej Engel – vyradený v medzibehu

1972 Mníchov: Juraj Demeč – vyradený v rozbehu

2021 Tokio: Ján Volko – ?

200 METROV

1912 Štokholm: Štefan Déván – vyradený v semifinále

1932 Los Angeles: Andrej Engel – vyradený v rozbehu

2000 Sydney: Marián Vanderka – vyradený v rozbehu

2021 Tokio: Ján Volko – ?

Podujatia a športovci
Šport
Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV