Rozhovor
3 min. čítania

Šprintérka Viktória Forster z projektu Ukáž sa! „Olympiáda? Štartovať pod piatimi kruhmi je sen asi väčšiny športovcov“

Viktória Briešková
Foto
SOŠV - Andrej Galica

Iba 17-ročná rodáčka z obce Hronec Viktória Forster dosahuje na mládežníckych podujatiach zaujímavé časy a výsledky.  Verí, že raz to dotiahne až na olympiádu. 

 Venovala sa biatlonu, no súperky valcuje aj na tartane

Jána Volka, halového majstra Európy, už máme. V blízkej budúcnosti by k nemu mohla pribudnúť aj zástupkyňa opačného pohlavia. Viktória Forster už ako 17-ročná dosahuje na mládežníckych podujatiach neuveriteľné výsledky.  

Šprintérka Viktória pochádza z neďalekého okolia Brezna. Najprv sa venovala päť rokov biatlonu, v ktorom sa jej mimoriadne darilo. Získala až 11 titulov majsterky Slovenska. „Rodičia ma zobrali na atletický tréning. Venovala som sa obom športom naraz. Potom som išla na športové gymnázium do Nitry. Pod vedením trénerky Kataríny Adlerovej som vyhrala prvé slovenské atletické majstrovstvá,“ opísala svoj prechod zo snehu na tartanové dráhy.

Viktória Forster na Olympijských hrách mládeže 2018 v Buenos Aires.
Viktória Forster na Olympijských hrách mládeže 2018 v Buenos Aires.
Foto
SOŠV - Andrej Galica

Cieľom je štart v Baku a na Európskom šampionáte juniorov

 „Bol to neopísateľný zážitok. To, že som sa do Argentíny dostala, pre mňa znamenalo veľa. Navyše sa mi podarilo zlepšiť osobné maximum, takže to bolo veľmi pozitívne.

Mladá atlétka sa venuje šprintom na 100 a 200 metrov. V pozícii najmladšej členky atletickej časti slovenskej výpravy reprezentovala Slovensko na vlaňajších olympijských hrách mládeže v Buenos Aires. „Bol to neopísateľný zážitok. To, že som sa do Argentíny dostala, pre mňa znamenalo veľa. Navyše sa mi podarilo zlepšiť osobné maximum, takže to bolo veľmi pozitívne,“ spomína na svoj vrchol sezóny Viktória Forster. Jej nový osobný rekord stačil na 14. miesto, ktoré považuje za jej najhodnotnejší výsledok v medzinárodnom meradle.

Tento rok by chcela najprv splniť limit pre účasť na Európskom olympijskom festivale mládeže (EYOF) v Baku. V Azerbajdžane túži podať kvalitný výkon a podať čo najlepší výsledok. Ak sa jej to podarí, rada by sa predstavila aj na európskom šampionáte juniorov.

Snom je olympiáda

„Šport nie je lacný. Nie všetci rodičia majú financie pre svoje deti, aby sa mohli zlepšovať. Podobné projekty pomáhajú mladým športovcom v napredovaní.“ 

Pre Viktóriine skvelé výkony sa jej rodičia museli z Hronca presunúť do Leopoldova. Pre svoju dcéru by spravili všetko, no finančná náročnosť prípravy im dáva zabrať. Aj preto sa pred rokom zapojila do projektu Nadácie Slovenského olympijského a športového výboru (SOŠV).

Viktoria Forster
Foto
SOŠV - Andrej Galica

„S nápadom prihlásiť sa do Ukáž sa! prišla moja trénerka Katarína Adlerová. Dúfala som, že sa dostanem medzi športovcov, ktorí dostanú finančnú podporu. Podarilo sa a napokon mi to v príprave veľmi pomohlo,“ povedala Viktória Forster. Medzi jednotlivcami skončila v hlasovaní na tretej priečke.

Podľa Viktórie majú grantové programy ako Ukáž sa! svoj význam a opodstatnenie aj do budúcnosti. „Šport nie je lacný. Nie všetci rodičia majú financie pre svoje deti, aby sa mohli zlepšovať. Podobné projekty pomáhajú mladým športovcom v napredovaní.“ 

Financie z projektu Ukáž sa! využila 17-ročná šprintérka na sústredenia v zahraničí. Na otázku, čo je jej vysnívaná méta jednoznačne odpovedala: „Olympiáda. Štartovať pod piatimi kruhmi je sen asi väčšiny športovcov.“

VIAC O UKÁŽ SA!

kooperativa
ukaz sa
Podujatia a športovci
Šport
paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV