Športové aktuality
Bratislava
5 min. čítania

SSTZ vydal pozoruhodnú reprezentatívnu knihu „Stolnotenisová mapa Slovenska“

(zk, sou)
Predná a zadná strana knihy "Stolnotenisová mapa Slovenska".
Foto
SSTZ

Slovenský stolnotenisový zväz (SSTZ) k 95. výročiu organizovaného stolného tenisu na území Slovenska nedávno vydal knihu „Stolnotenisová mapa Slovenska“. Jej obálke dominujú čiernobiele fotografie našich historicky najúspešnejších, päťnásobného majstra sveta Františka Tokára a vicemajsterky sveta vo dvojhre Alice Grofovej, a farebné fotografie členov nášho súčasného špičkového mixu Barbora Balážová – Ľubomír Pištej.

Zostavovateľkou a hlavnou autorkou 240-stranovej plnofarebnej a bohato ilustrovanej reprezentatívnej nepredajnej „buchle“ formátu A4 je čestná členka SSTZ Marta Brúderová. Dlhoročná predsedníčka Východoslovenského stolnotenisového zväzu a donedávna aj členka výkonného výboru a predsedníčka metodicko-vzdelávacej komisie SSTZ sa podieľala na organizovaní ME, MEJ MSJ a stolnotenisových ME veteránov, ktoré sa hrali na Slovensku. Pred dvoma rokmi bola ocenená aj Bronzovým odznakom SOŠV, čo ju okrem iného inšpirovalo pustiť sa do písania tejto nevšednej knihy.

„Stolný tenis je nielen najrozšírenejším športom na svete (Medzinárodná stolnotenisová federácia ITTF združuje 226 členov), ale spolu s futbalom patrí aj medzi najviac etablované športy v slovenských mestách či na vidieku. Preto nie je jednoduché zachytiť všetky jeho, často už vyblednuté stopy aj v tých najodľahlejších kútoch Slovenska. Hlavná autorka a zostavovateľka knihy Marta Brúderová, bývalá hráčka, neskôr rozhodkyňa a dlhoročná popredná funkcionárka, sa však po 25-ročnej aktívnej práci v exekutíve Slovenského stolnotenisového zväzu a to odvážne pokúsila,“ uviedol v predslove ku knihe predseda SSTZ a zároveň viceprezident Slovenského olympijského a športového výboru Zdenko Kríž, ktorý publikáciu oprávnene označil ako „priekopnícku“.

Marta Brúderová na príprave knihy pracovala takmer dva roky. Mohla sa oprieť o mimoriadne široký, až 163-členný kolektív spoluautorov. Veľkú časť historických poznatkov, najmä o kluboch, však načerpala počas dlhých hodín v knižniciach a štúdiom historických materiálov. Na túto činnosť mala paradoxne čas vďaka tomu, že pandémia ochorenia COVID-19 do značnej miery paralyzovala bežný život.

Na rozdiel od publikácií, ktoré u nás doteraz vydali jednotlivé športové zväzy, táto je špecifická tým, že faktograficky mapuje históriu stolného tenisu a osobnosti 292 klubov, pôsobiacich v 172 mestách a obciach celého Slovenska! Obsahuje však aj kompletný zoznam dovedna 1674 stolnotenisových klubov, ktoré pôsobili, resp. vyvíjajú činnosť na území Slovenska. Po jednotlivých krajoch sú tieto kluby zoradené podľa okresov, na území ktorých pôsobia (v abecednom poradí). Čitateľ sa dozvie aj rok vzniku každého klubu. Je to mimoriadne precízna práca. Práve vďaka takémuto jedinečnému zmapovaniu celého doterajšieho diania v športe s celuloidovou loptičkou u nás kniha dostala názov „Stolnotenisová mapa Slovenska“.

Ilustračná fotografia
Foto
SSTZ

Samozrejme, táto pozoruhodná publikácia popri dominantnom mapovaní činnosti a úspechov klubov obsahuje omnoho viac cenných informácií. Dozviete sa v nej napríklad o historických míľnikoch stolnotenisového vývoja v našich končinách, o kľúčových rozhodnutiach medzinárodnej aj európskej stolnotenisovej federácie (ITTF, resp. ETTU), aj o našich najvýznamnejších hráčskych, trénerských a funkcionárskych osobnostiach. Osobitne sú stručnými vizitkami predstavení všetci doterajší členovia Siene slávy SSTZ. Pozorný čitateľ nájde o ďalšie cenné fakty.

Bonusom k hodnotnému obsahu je množstvo farebných i čiernobielych fotografií, na ktorých obrazom defilujú hádam takmer všetky významnejšie osobnosti slovenského stolného tenisu.

Jediné, čo môže fajnšmekerovi podobných faktografických kníh trochu chýbať, je sumár účinkovania slovenských hráčov na najvýznamnejších podujatiach (olympijské hry, majstrovstvá sveta i majstrovstvá Európy dospelých aj juniorov, turnaje TOP 12 dospelých aj juniorov, a pod.) v podobe prehľadných tabuliek. Takisto by potešil chronologický sumár najvýznamnejších medzinárodných podujatí na Slovensku. Hodnota knihy je však aj tak výnimočná.

Československá tabletenisová asociácia (ČSTTA) vznikla v roku 1925 a o rok neskôr sa stala jedným z 9 zakladateľov ITTF. Hoci v bývalom spoločnom štáte vždy boli úspešnejší hráči z Čiech a Moravy, aj slovenskí stolní tenisti sa významne zapísali do medzinárodnej histórie tohto športu.

Slovenský stolnotenisový zväz dlhodobo podporuje tvorbu kníh a  publikácii o stolnom tenise v kluboch a regiónoch. SSTZ aj v minulosti vydal niekoľko pozoruhodných odborných  kníh - napr. v roku 1995 Encyklopédiu stolného tenisu (autor Ernest Demetrovič) a o 15 rokov neskôr jej druhé vydanie.

Kniha „Stolnotenisová mapa Slovenska“ vyšla v náklade 1000 kusov. Je určená  najmä pre stolnotenisové hnutie - hráčov, trénerov, rozhodcov i funkcionárov. Je nepredajná, dá sa získať na SSTZ, resp. krajských stolnotenisových zväzoch.

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV