SOŠV
Bratislava
5 min. čítania

Stanovisko SOŠV k dohode organizátorov OH 2020 v Tokiu a MOV o presune hier na budúci rok

Tokijské olympijské medaily na svojich majiteľov počkajú do budúceho roka.
Foto
TASR/AP

„Slovenský olympijský a športový výbor bez výhrad akceptuje dohodu japonských organizátorov a Medzinárodného olympijského výboru, ktorí sa zhodli na presunutí olympijských hier 2020 v Tokiu na budúci rok. Plne súhlasíme s týmto rozhodnutím a oceňujeme ho. Veríme, že toto rozhodnutie upokojí celú športovú a olympijskú komunitu, aj verejnosť na celom svete, a že športovcom umožní pripraviť sa na olympijské hry v pokojnejšej atmosfére a naplno. Ich zdravie nebude ohrozené.

Uvedené rozhodnutie bolo vyvolané bezprecedentnou situáciou a celosvetovou pandemickou krízou, ktorá sa nijako nedala predpokladať a nebolo v silách organizátorov hier ju nejako ovplyvniť. Rozhodnutie nepochybne zohľadňovalo aktuálne stanovisko Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO), označujúce vývoj pandémie šírenia koronavírusu SARS-CoV-2 a ochorenia COVID-19 za akcelerovaný.

Vývoj pandémie sa ukázal ako príliš veľký problém pre usporiadanie OH v Tokiu v pôvodnom termíne. Zdravie všetkých účastníkov aj návštevníkov hier z celého sveta by za týchto okolností mohlo byť ohrozené. Z tohto dôvodu došlo v uplynulých dňoch k veľmi rýchlej modifikácii pôvodných stanovísk japonských organizátorov hier, vlád Japonska aj metropolitného Tokia, i samotného Medzinárodného olympijského výboru a napokon k dnešnému rozhodnutiu, že hry sa uskutočnia na budúci rok, najneskôr v lete.

Je nepochybné, že toto rozhodnutie vyvolá obrovské množstvo rokovaní, ktoré sa bude týkať všetkých národných olympijských výborov aj všetkých medzinárodných federácií letných olympijských športov. Bude nevyhnutná komplexná úprava kvalifikačných kritérií, i prehodnotenie celého kvalifikačného procesu na OH v Tokiu. Takisto bude nevyhnutná výrazná úprava budúcoročného športového kalendára. Možno bude potrebné zvážiť aj možnosť, že v niektorých olympijských športoch, ktoré na budúci rok plánovali mať svoje majstrovstvá sveta, by sa olympijské súťaže zároveň považovali za majstrovstvá sveta – tak, ako to v niektorých športoch bolo aj v minulosti. Výnimočná situácia si bude žiadať výnimočné riešenia.

Sme si vedomí aj toho, že pre špičkových športovcov vyššieho veku, ktorí plánovali po tohtoročných olympijských hrách ukončiť kariéru, môže rozhodnutie o presune OH na budúci rok skomplikovať ich ďalšie plány. Budú musieť zvažovať, či svoju športovú kariéru predĺžia ešte o jeden rok, čo pre nich určite nebude jednoduché.

Oceňujeme, že olympijský oheň zostane v Japonsku, kde sa práve tento týždeň mala začať štafeta po území celej hostiteľskej krajiny. Japonsko si olympijský oheň naozaj zaslúži a bude dobré, keď ho symbolicky bude zohrievať v tejto ťažkej dobe. Veríme, že keď na budúci rok plameň tohto ohňa zažiari na slávnostnom otvorení olympijských hier na Národnom štadióne v Tokiu, bude to pre celý svet symbol, že sme prekonali obrovskú krízu a že olympijské hry prekonajú každý problém.

Fakt, že japonskí organizátori aj Medzinárodný olympijský výbor sa zhodli, že olympijské i paralympijské hry aj na budúci rok budú niesť názov Tokio 2020, bude aj po dlhých rokoch celému svetu pripomínať, že v roku 2020 ľudstvo čelilo obrovskej hrozbe a výzve, a že si s nimi poradilo.“

MOV oficiálne potvrdil odloženie OH o rok, názov zostal Tokio 2020
 

Lausanne 24. marca (TASR, sou) - Medzinárodný olympijský výbor (MOV) v utorok oficiálne rozhodol o odložení olympijských hier v Tokiu na rok 2021. Dôvod je pandémia nového koronavírusu. Najväčšie športové podujatie sa malo pôvodne konať od 24. júla do 9. augusta 2020. Oficiálne potvrdenie prišlo len krátko po tom, ako odloženie navrhlo hostiteľské Japonsko. Predseda vlády Šinzó Abe po telefonickom rozhovore s prezidentom MOV Thomasom Bachom zdôraznil, že pre pandémiu nového koronavírusu nehrozí úplné zrušenie podujatia. Podľa Abeho by sa mali OH uskutočniť najneskôr v lete 2021 ako dôkaz víťazstva sveta nad koronavírusom. "Navrhol som, aby sme ich odložili približne o rok. Prezident Bach stopercentne súhlasil," citovala Abeho agentúra AFP.

Ide o prvé odloženie najväčšieho športového sviatku v histórii, doteraz došlo iba k ich zrušeniu počas svetových vojen, v rokoch 1916, 1940 a 1944. V Tokiu sa malo predstaviť vyše 11-tisíc športovcov z 206 krajín sveta, ktorí mali súťažiť v 33 športoch a 50 disciplínach.

MOV prvýkrát potvrdil, že sa zaoberá odložením hier 22. marca a oznámil, že rozhodne do štyroch týždňov. Bol však pod tlakom, aby prišiel s verdiktom oveľa skôr. Na telekonferencii sa zúčastnila aj tokijská guvernérka Juriko Koikeová, tá informovala, že napriek ročnému posunu sa podujatie bude naďalej nazývať Tokio 2020. Na telekonferencii sa zúčastnili aj prezident organizačného výboru OH v Tokiu Joširo Mori, japonská ministerka pre OH Seiko Hašimotová, predseda koordinačnej komisie MOV pre OH 2020 John Coates, generálny riaditeľ MOV Christophe de Kepper a výkonný riaditeľ MOV pre OH Christophe Dubi.

V Japonsku evidovali k utorku vyše 1100 prípadov ochorenia COVID-19 a 42 mŕtvych. Celosvetovo je v 196 krajinách/územiach potvrdených viac ako 390 000 prípadov nákazy novým koronavírusom SARS-CoV-2, podľahlo mu vyše 17 000 osôb.

Záznam z tlačového brífingu SOŠV k dohode organizátorov OH 2020 v Tokiu a MOV o presune hier na budúci rok: https://bit.ly/SOSV_Tokio_brifing

Podujatia a športovci
paris

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV