SOŠV
Bratislava
2 min. čítania

Stanovisko SOŠV k situácii okolo pandémie koronavírusu v súvislosti s OH v Tokiu

V piatok 20. marca privítali pochodeň pre OH v Tokiu už na japonskom území. Olympijské hry sa majú začať 24. júla.
Foto
TASR/AP

Slovenský olympijský a športový výbor (SOŠV) vydal nasledovné vyhlásenie k situácii okolo pandémie koronavírusu SARS-CoV 2 a choroby COVID-19 v súvislosti s OH v Tokiu, ktoré sú plánované v termíne 24. 7. – 9. 8. 2020:

“SOŠV veľmi pozorne sleduje situáciu, ktorá sa mení prakticky každý deň. Súčasná situácia v súvislosti so šírením koronavírusovej pandémie v niektorých európskych krajinách, predovšetkým v Taliansku a v Španielsku, je naozaj alarmujúca. Nie sú žiadne pochybnosti, že olympijské hry v Tokiu sa ocitli v bezprecedentnom ohrození.

Nechceme však akýmkoľvek spôsobom špekulovať o budúcom vývoji situácie okolo olympijských hier v Tokiu a o tom, akým spôsobom bude musieť celé olympijské hnutie postupovať v najbližších týždňoch a mesiacoch.

Samozrejme, zaregistrovali sme, že niektoré národné olympijské výbory a ďalšie športové organizácie v rôznych častiach sveta vyzvali na posunutie olympijských hier v Tokiu.

Ľudské zdravie je najvyššou prioritou. Ak by sa zdravie olympionikov, ďalších členov olympijských tímov a všetkých ďalších zainteresovaných, ocitlo v ohrození, olympijské hry v Tokiu by sa nemohli konať podľa pôvodného plánu a bolo by potrebné veľmi seriózne zvážiť ich odloženie na neskorší termín. Avšak na prijatie konečného rozhodnutia je ešte stále čas.

Rešpektujeme a podporujeme stanovisko Medzinárodného olympijského výboru (MOV). MOV je v každodennom kontakte so Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO). Nemôžu byť pochybnosti o tom, že sa budeme riadiť podľa inštrukcií expertov a plne rešpektovať prijaté rozhodnutia.

Ak ľudstvo v krátkom čase nezvíťazí vo vojne proti koronavírusu a ochoreniu COVID-19, Medzinárodný olympijský výbor, japonská vláda a organizačný výbor olympijských hier 2020 v Tokiu budú musieť prijať náležité rozhodnutie.

V prípade, že by sa OH v Tokiu konali podľa pôvodného plánu, konečné rozhodnutie o účasti slovenskej výpravy bude plne v právomoci Slovenského olympijského a športového výboru. A naše rozhodnutie prijmeme s plnou zodpovednosťou a pri plnom zvážení potenciálnych rizík.”

Podujatia a športovci
Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV