Športové aktuality
Bratislava
3 min. čítania

Štátne vyznamenania si z rúk prezidentky SR Čaputovej prevzali aj športové osobnosti Jozef Plachý a Tibor Soós

TASR, sou
Jozef Plachý (na snímke vľavo) a Tibor Soós pri preberaní Radu Ľudovíta Štúra II. triedy od prezidentky Slovenskej republiky Zuzany Čaputovej.
Foto
TASR/Pavel Neubauer

Prezidentka SR Zuzana Čaputová ocenila vo štvrtok pri príležitosti 27. výročia vzniku SR 20 osobností spoločenského, kultúrneho, ako aj športového života, z toho troch in memoriam. Sú medzi nimi viaceré osobnosti, ktoré sa podieľali na boji proti totalite. Štátne vyznamenania udelila prezidentka ôsmim ženám a 12 mužom v historickej budove Národnej rady SR na Župnom námestí v Bratislave. Ocenenia získali aj dve významné športové osobnosti – bývalý vynikajúci atlét Jozef Plachý a mimoriadne úspešný tréner rýchlostnej kanoistiky Tibor Soós. Obaja boli ocenení Radom Ľudovíta Štúra II. triedy.

Košický rodák Jozef Plachý štyrikrát štartoval na olympijských hrách, pričom v Mexico City 1968 bol piaty v behu na 800 m a v Moskve 1980 šiesty na 1500 m. Na 800 m získal striebro na majstrovstvách Európy (ME) 1969 v Aténach, zlato nachalových ME 1972 v Grenobli, bronzy na halových ME 1973 v Rotterdame 1973 aj z 1974 v Göteborgu 1974, z Rotterdamu aj striebro z nevšednej štafety na 4x4 kolá. Na Svetovej letnej univerziáde v Sofii 1977 zvíťazil v behu na 1500 m. V roku 1969 na medzikontinentálnom stretnutí Európa – Amerika vyhral na 800 m v čs. rekorde 1:45,4 min, ktorý bol slovenský rekord až do roku 2008. Bol aj európsky rekordér na 880 yardov (1:46,7, 1970) a získal 13 čs. titulov a 3 slovenské. V roku 2019 ho Klub športových redaktorov SSN vyhlásil za Športovú legendu.

Komárňanský rodák Tibor Soós (68) je veľkou osobnosťou rýchlostnej kanoistiky nielen v Komárne, ale aj na Slovensku a na medzinárodnej úrovni. Trénersky sa podpísal pod výnimočné úspechy pretekárov z Komárna, pričom trénerskú prácu vždy vykonával len popri zamestnaní. Viedol vôbec prvého slovenského majstra sveta v rýchlostnej kanoistike Attilu Szabó aj päť pretekárov, ktorí sa môžu pochváliť olympijskými medailami aj mnohými titulmi majstrov sveta a Európy – Erika Vlčeka, Michala a Richarda Riszdorferovcov, Juraja Baču a Juraja Tarra, ktorých v mládežníckom veku vynikajúco pripravil Ladislav Polhammer. Viedol aj množstvo ďalších úspešných pretekárov. Dlhé roky pôsobil vo funkcii predsedu Kajak&kanoe klubu Komárno.

Právo udeľovať štátne vyznamenania patrí k tradičným kompetenciám hláv štátov. Štátne vyznamenania sú rady (vyššie) a kríže (nižšie). Prezident udeľuje aj Rad Andreja Hlinku, Kríž Milana Rastislava Štefánika a Medailu prezidenta SR.

Podujatia a športovci
paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV