Športové aktuality
3 min. čítania

Štátny tajomník pre šport Jozef Gönci a predseda SNS Andrej Danko predstavili vízie na skvalitnenie športu

Bratislava 7. januára (TASR) - Jozef Gönci, oficiálne prvý štátny tajomník pre šport na Ministerstve školstva, vedy, výskumu a športu SR, predstavil v pondelok vízie na skvalitnenie tohto odvetvia. Výrazná ambícia, ktorú inicioval aj predseda NR SR Andrej Danko, je zriadenie osobitného ministerstva športu a cestovného ruchu. Malo by efektívnejšie riešiť problémy, zabezpečovať adekvátne podmienky pre špičkových reprezentantov a priblížiť šport deťom. "Ministerstvo športu bude jedna z podmienok účasti SNS v prípadných budúcich vládach," zdôraznil Danko.

Zvýšiť záujem a dostupnosť športových aktivít pre detí má zavedenie finančných poukazov. Tie by mali fungovať na podobnom princípe ako rekreačné poukazy. Rodičia by zaplatili 225 eur, zamestnávateľ by mal dobrovoľnú možnosť pridať 275 eur a prispieť by mala na aktivity dieťaťa zaregistrovaného v športovom klube. „Počas prvého polroka vo funkcii chcem vypracovať návrh, aby ho každý dostal na posúdenie," zdôraznil Gönci na pondelkovej tlačovej konferencii.

Andrej Danko uviedol, že pre deti, aktívnych či amatérskych športovcov a záujemcov o šport je potrebné zriadiť haly, vybaviť ich potrebnými športovými prostriedkami, ktoré by boli financované štátom v spolupráci s mestami a obcami: "Toto je cesta a cieľ, aby každé dieťa malo možnosť na Slovensku športovať vo svojej obci aj s podporou štátu. Športové poukazy budú fungovať ako rekreačné poukazy, čiže budú oslobodené od daní a odvodov. To bude vlastne príspevok od štátu. Taktiež firma bude mať úľavu na daniach, ak by podporila vybraný športový klub."

Podľa plánov zmena má nastať aj vo financovaní jednotlivých odvetví. Počíta sa so zriadením Fondu na podporu športu, ktorý bude spravodlivejšie prerozdeľovať financie, nielen na základe úspešnosti športovcov. Zároveň zabezpečí renovácie športovísk. "Hovorím o veciach, ktoré sa tridsať rokov neriešili. Športoviská a podmienky športovcov sú na veľmi slabej úrovni. Nehovorím o jednotlivcoch, ale o kolektívoch, o športových halách, podmienkach v regiónoch," konštatoval Danko.

Zdroje budú pochádzať z verejnej i súkromnej sféry. K tejto zmene pomohla aj transformácia Slovenského olympijského výboru (MOV) na strešný orgán slovenského športu s názvom Slovenský olympijský a športový výbor (SOŠV). "S touto myšlienkou prišiel pred rokmi pán Haťapka, neskôr ju prevzal aj pán Chmelár, napokon sa ju podarilo zrealizovať až pánovi Siekelovi. Vďaka tomu máme možnosti aplikovať zmeny," uviedol Gönci.

Súčasťou plánu je aj podpora športovcov po ukončení aktívnej kariéry. Na zabezpečenie plynulého prechodu do "bežného" života im má pomôcť inštitút duálnej kariéry.

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV