Šport a olympizmus
2 min. čítania

Štefan Svitko si prevzal Európsku plaketu fair play

Katarína Ráczová

Po dvojročnej pandemickej prestávke dňa 2. apríla 2022 Slovenská motocyklová federácia (SMF) dekorovala v divadle v Púchove víťazov majstrovských tried všetkých šiestich športových disciplín za sezóny 2020 a 2021. Výnimočné podujatie nieslo názov Večer majstrov SMF.

Jednou z vyhlasovaných disciplín bola enduro a rely, t. j. disciplína Štefana Svitka, ktorý sa v sezóne 2020 stal medzinárodným majstrom v absolútnom poradí bez rozdielu tried.

Okrem športových ocenení Štefan Svitko prevzal aj morálne ocenenie. Európske hnutie fair play (EFPM) rozhodlo ešte minulý rok udeliť Štefanovi Svitkovi najvyššie ocenenie, Európsku plaketu fair play, ktorú každoročne vyhlasuje EFPM pod patronátom Európskych olympijských výborov.

Najúspešnejší slovenský motocyklista európske ocenenie získal za príkladné vystupovanie v duchu humanizmu a spolupatričnosti počas pretekov rely Dakar. Návrh na ocenenie podal Klub fair play SOŠV (KFP SOŠV) na základe návrhu SMF. Svitko niekoľkokrát neváhal obetovať vlastný športový úspech, aby pomohol iným účastníkom pretekov, ktorí potrebovali zdravotnú pomoc.

Svojimi jazdeckými výkonmi dokazuje, že patrí do svetovej špičky, ale zároveň vždy ukázal aj svoju ľudskú tvár, keď pomáhal viacerým svojim súperom počas etáp pri ich ťažkých chvíľach po náročných pádoch. Jeho hrdinstvo pri záchrane portugalského jazdca Paula Goncalvesa v roku 2020 (spolu s Tobym Pricom) nezostane nikdy zabudnuté. Tomuto činu v siedmej etape predchádzala i ďalšia nezištná pomoc, a to v hneď v druhej etape, kedy Štefan bez zaváhania poskytol pomoc zranenému Danielovi Nosigliovi Jagerovi z Bolívie. V roku 2021 v deviatej etape mal pád Argentínčan Luciano Benavides. Práve pri ňom sa zastavil aj Štefan Svitko, aby zranenému súperovi pomohol.

Štefanovi Svitkovi Európsku plaketu fair play a diplom odovzdala Katarína Ráczová, predsedníčka KFP SOŠV a členka VV EFPM v sprievode Petra Lazara, prezidenta SMF.

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV