Športové aktuality
5 min. čítania

Štipendista Olympijskej solidarity MOV Ján Volko má vďaka podpore oveľa väčší komfort

Foto
TASR/Michal Svítok

Najrýchlejší Slovák Ján Volko si vďaka štipendiu Olympijskej solidarity môže dopriať oveľa väčší komfort. Aktuálne sa stále ešte len 23-ročný šprintér pripravuje v Osrblí so svojou tréningovou skupinou a v prípade kvalifikácie na budúcoročné olympijské hry sa chce popasovať o čo najlepší výsledok.

Halová sezóna priniesla nový slovenský rekord na 60 m

Slovenský reprezentant v atletike vylepšil počas uplynulého obdobia svoj národný rekord na 60 m, keď ho dostal na úroven 6,55 sekundy. “Halová sezóna bola naozaj úspešná a podarilo sa mi zabehnúť výborné časy.”

Halovú sezónu však ovplyvnil aj koronavírus - najmä, čo sa týka halových majstrovstiev sveta v čínskom Nan-ťingu. “Hala mi pomohla aj v rámci olympijskej kvalifikácie, no uvidíme, ako bude pokračovať kvalifikačný proces.”

Olympijské stipendium prináša väčšie pohodlie

Rodák z Bratislavie vie, že každá pomoc od každej organizácie, ktorá ho podporuje, je dobrá. “Štipendium Olympijskej solidarty MOV je veľmi vítané. Naozaj ide o dôležitú súčasť mojej podpory. Miestami sa síce relatívne náročne vyúčtováva, avšak vždy sme to doteraz zvládli.”

Okrem iných druhov podpory mu štipendium skvalitnilo prípravu. “Vďaka tomu, že mám viac prostriedkov, si môžeme dovoliť zaplatiť celý tím. Veľakrát mám takisto možnosť pripravovať sa s kvalitnými tréningovými partnermi. Môžem cestovať prvou triedou, čo mi prináša pohodlie. Toto je naozaj najväčší rozdiel, ktorý nám štipendium prináša oproti minulosti.” 

Ilustračná fotografia
Foto
Alfons Juck

V Japonsku očakáva podobné podmienky ako na Taiwane, do konca kvalifikácie a olympiády je však ešte ďaleko

V Tokiu síce študent informatiky ešte nesúťažil, avšak zúčastnil sa na univerziáde na Taiwane. “Tam som zažil horúce počasie. Nebolo to príjemné. Bolo to aj dosť vyčerpávajúce, takže bude treba sa s tým popasovať. Verím, že v Tokiu bude všetko kvalitne pripravené. Uvidíme však, aké budú podmienky.”

Momentálne je na stovke v polovici kvalifikačného renkingu, na dvojstovke o niekoľko priečok nižšie. “Aktuálne však máme ešte ďaleko do konca kvalifikácie a uvidíme, či sa to podarí. Vzhľadom na to, že na dvojstovke je kvalifikačný limit môj osobný rekord, tak si myslím, že by sa to mohlo podariť. V každom prípade ťažko povedať dopredu, či to vyjde, alebo nie.”

Aktuálne sa pripravuje v Osrblí so svojím tímom

Do Osrblia odišiel so svojou tréningovou skupinou už pred zavedením opatrení. „Nemáme také podmienky, je to preto pre mňa dosť obmedzujúce v tomto ohľade. V podstate však v Osrblí môžem trénovať a na hrubú prácu to stačí. Sú zatvorené aj posilňovne, takže sa musíme podľa toho zariadiť.“

Obmedzujúce je aj to, že nemôžu ísť trénovať do lepších klimatických podmienok. „Pravdepodobne by sa nám tam trénovalo lepšie, pretože tu je mínus jeden až mínus dva stupne vonku. Toto je ten najväčší problém. Inak sme tu dobrá partia v dobrej nálade a to považujem osobne za veľmi dôležité.“

Olympijské hry považuje za vrchol kariéry pre každého športovca, ďalší program závisí od vývoja situácie

Olympijské hry sa uskutočnia po novom až na prelome júla a augusta budúceho roka, no športovci ich majú stále na zreteli. “Olympiáda je najväčšie podujatie, na ktorom môže človek štartovať. Pokiaľ sa mi podarí kvalifikovať, tak by som chcel atakovať osobné rekordy a postúpiť do semifinále aspoň v jednej z disciplín.”

Volkova ďalšia príprava bude závisieť od toho, ako sa bude vyvíjať stav ohľadom pandémie koronavírusu. “Neviem ešte presne povedať, aký budem mať najbližší program vzhľadom na aktuálnu situáciu. Ako som spomenul, momentálne sa pripravujeme v Osrblí a môžeme využívať atletický štadión v Brezne. Uvidíme, ako sa bude vyvíjať situácia.”

O Olympijskej solidarite MOV

Olympijská solidarita Medzinárodného olympijského výboru (OS MOV) je inštitúcia, prostredníctvom ktorej MOV podporuje množstvo olympijských projektov na celom svete, aj jednotlivé národné olympijské výbory a ich vlastné projekty. Celý chod OS MOV, aj ňou prideľované granty, sa financuje z podielov predaja vysielacích práv z olympijských hier.

Jeden z hlavných grantových programov OS MOV je olympijské štipendium pre športovcov – kandidátov štartu na OH, resp. na ZOH. Neustály nárast cien vysielacích práv z OH/ZOH sa prejavuje v raste výšky štipendií v každom štvorročnom období olympijského cyklu. V porovnaní so štipendijným programom OS MOV pred OH 2016 v Riu de Janeiro došlo smerom k OH 2020 v Tokiu k výraznému navýšeniu celkovej výšky podpory – z predchádzajúcej úhrnnej sumy 177 037 USD na 257 400 USD.

Na Slovensku poberá štipendium k OH v Tokiu 11 športovcov

Smerom k OH v Tokiu toto štipendium poberá 11 slovenských športovcov. V porovnaní s minulosťou sa štipendijný program OS MOV rozšíril o celý jeden rok, takže všetci 11 naši športovci na hradenie nákladov spojených s ich športovou prípravou počas 36 mesiacov každý mesiac poberajú v priemere 650 dolárov (USD). Zo štipendia si môžu hradiť náklady na prenájom športoviska, mzdu trénera, lekárske prehliadky a vyšetrenia, cestovné a úrazové poistenie, ubytovacie a stravovacie náklady, aj vreckové. Pochopiteľne, náklady musia vydokladovať a za štyri mesiace predložiť ich vyúčtovanie. Nad uvedený rámec môžu športovci čerpať ešte grant až do výšky 4.545 USD na hlavu na hradenie účasti na kvalifikačných súťažiach na OH. Držiteľ štipendijného grantu OS MOV o štipendium príde vo chvíli, keď bude jasné, že už nemá ani teoretickú šancu kvalifikovať sa na OH 2020.

Podujatia a športovci
Šport
paris

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV