Športové aktuality
2 min. čítania

Stolní tenisti Wang a Balážová postúpili na OH, šancu má aj Ódorová, počet slovenských miesteniek sa zvýšil na 39

Bratislava 5. mája (TASR) - Slovenská výprava na olympijských hrách v Riu de Janeiro sa vo štvrtok rozrástla o ďalšie dve mená. Vďaka postaveniu v redukovanom svetovom rebríčku do Brazílie pocestujú stolní tenisti Wang Jang a Barbora Balážová. Šancu má aj Eva Ódorová, ktorá je za&tiaľ pod čiarou, veľmi teoretickú aj Pai He. Slovensko tak má momentálne 39 miesteniek do Ria. Najviac - štrnásť - si ich vybojovali atléti, po päť majú vodní slalomári, rýchlostní kanoisti a strelci, do Ria pôjdu aj traja plavci, dve synchronizované plavkyne a dvaja stolní tenisti, po jednej miestenke má aj cestná cyklistika, športová gymnastika a vzpieranie.

Stolní tenisti z Európy bojovali o miestenky vlani na I. európskych hrách v Baku a pred necelým mesiacom na kvalifikačnom turnaji vo švédskom Halmstade. Tam sa predstavilo až šesť Slovákov, no postup si nevybojoval ani jeden z nich. Poslednou šancou dostať sa do Ria bolo práve rebríčkové postavenie a to im už prialo.

Wang Jang je v májovom rebríčku Medzinárodnej stolnotenisovej federácie (ITTF) na postupovom 50. mieste, Balážová je 69. a taktiež si zahrá na OH. Ódorová figuruje o 19. priečok nižšie a o jej prípadnej účasti sa rozhodne v júni po prerozdelení miesteniek do tímovej súťaže a v prípade, že sa uvoľnia ďalšie pre jednotlivkyne. Pai He je 110. a má len malé vyhliadky.
 
"Už teraz je isté, že družstvá nepotrebujú na doplnenie toľko miesteniek ako je v rezerve, čiže ich rozpustia medzi jednotlivcov. Takže je veľká pravdepodobnosť, že pôjde aj Ódorová. Pai He len veľmi teoreticky, to už by sa asi muselo nejaké družstvo vzdať, alebo by tam museli byť iné vplyvy. Bolo by to veľké prekvapenie," povedal pre TASR predseda Slovenského stolnotenisového zväzu (SSTZ) Zdenko Kríž.

Slovensko sa tak predstaví na olympijskom turnaji po ôsmich rokoch a prvýkrát bude mať zástupcu aj v mužskom pavúku. V samostatnej histórii totiž reprezentovali krajinu spod Tatier iba Valentina Popovová, súčasná trénerka ženskej reprezentácie, v roku 1996 v Atlante a Ódorová v roku 2008 v Pekingu. Prvá nepostúpila zo skupiny, druhá menovaná obsadila 33. miesto. Doteraz najväčší úspech zo slovenských stolných tenistov zaznamenala Renáta Kasalová v roku 1988. Ako československá reprezentantka obsadila vo štvorhre s Mariou Hrachovou 5. miesto.

Podujatia a športovci
paris

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV