Športové aktuality
2 min. čítania

Stolné tenistky sa dostali na 15. miesto svetového rebríčka a mieria do Krakova

TS SStZ, pp
Na snímke zľava tréner slovenskej stolnotenisovej reprezentácie Jaromír Truksa, predseda Slovenského stolnotenisového zväzu (SSTZ) Anton Hamran, slovenská reprezentantka v stolnom tenise Tatiana Kukuľková počas tlačovej konferencie v Bratislave.
Foto
TASR/PAVOL ZACHAR

Príjemný je pohľad na aktuálny svetový stolnotenisový rebríček reprezentačných tímov Medzinárodnej stolnotenisovej federácie (ITTF). V novembrovom vydaní sa Slovenky nachádzajú na 15. mieste so ziskom 1988 bodov, ako šieste najlepšie z Európy, pričom pred nimi sú aj družstvá Francúzska (12.) a Maďarska (13.), nad ktorými zvíťazili na nedávnych majstrovstvách sveta družstiev v čínskom Čcheng-tu.

Práve úspech na svetovom šampionáte, na ktorom našli premožiteľky len v Japonkách (v základnej skupine i vo štvrťfinále), vystrelil zverenky trénera Jaromíra Truksu v poradí do top 15. V októbrovom vydaní rebríčka figurovali na 30. priečke so 750 bodmi.

Slovenky sa vďaka postaveniu dostanú s určitosťou aj na budúcoročné Európske hry v Krakove, ktoré sa konajú od 21. júna do 2. júla 2023. Jedenásť najlepších európskych tímov dostane šancu štartovať na základe rebríčka ku koncu roka 2022.

„Je to super, umiestnenie v najlepšej pätnástke je perfektné. Z hľadiska poradia európskych krajín to znamená účasť na Európskych hrách a pokiaľ ide o olympijské hry, tak to ešte uvidíme. Je to ešte dlhá cesta, ale máme dobre našliapnuté k tomu, aby sa nám to podarilo. Som rád, že výsledok, ktorý sme dosiahli, je ohodnotený aj týmto posunom vo svetovom rebríčku,“ uviedol reprezentačný tréner žien SR Jaromír Truksa.

Polepšili si aj muži SR, ktorí na MS družstiev bojovali o postup do osemfinále, ale napokon skončili v základnej skupine na 3. priečke, teda prvej nepostupovej pozícii. Slováci sa aktuálne nachádzajú na 22. mieste (1158 b.), v októbrovej edícii boli 27. (848), čiže poskočili o päť stupienkov. „Ani umiestnenie mužov nie je na zahodenie. Sú jedenásti v Európe, čo by tiež znamenalo účasť na EH,“ dodal Truksa.

Lídrami rebríčkov sú muži i ženy Číny (zhodne po 7500 bodov).

Svetový rebríček reprezentačných tímov ITTF - november 2022

Muži: 1. Čína 7500 bodov, 2. Nemecko 5600, 3. Japonsko 4814, ... 22. SLOVENSKO 1158.

Ženy: 1. Čína 7500 bodov, 2. Japonsko 6000, 3. Nemecko 4610, ... 15. SLOVENSKO 1988.

Podujatia a športovci
Šport
paris

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV