Športové aktuality
4 min. čítania

Stovka pod desať či Phelpsov útok na medaily: Desať momentov, ktoré zmenili olympijské hry

Profile picture for user Krsko
Stanislav
Krško

Niektoré športové udalosti sú natoľko významné, že sa hlboko vryjú do histórie. V roku 1992 na olympijských hrách v Barcelone dostali zelenú profesionálni basketbalisti. Po triumfe hviezd NBA si reprezentanti USA vyslúžili prezývku „Dream Team“. V pamäti športových fanúšikov už navždy zostane aj fenomenálny výkon Michaela Phelpsa, ktorý na olympijských hrách v Pekingu získal rekordný počet medailí. Olympic Channel pripravil zaujímavé video desiatich pamätných olympijských momentov, ktoré výrazne „zmenili hru“.

Olympijský tím utečencov na OH 2016

Medzinárodný olympijský výbor sa z dôvodu globálnej utečeneckej krízy rozhodol pre prelomový krok. Na olympijských hrách v Rio de Janeiro 2016 sa premiérovo predstavil tím utečencov. Desaťčlenná výprava bola zložená zo šiestich atlétov, dvoch plavcov a dvoch džudistov. Pochádzali z Etiópie, Južného Sudánu, Sýrie a Konžskej demokratickej republiky. Vybraní boli zo 43 adeptov, z ktorých MOV vytvoril záverečnú nomináciu.

Eddy Tolan na OH 1932 – Prvý fotofiniš

Pred olympijskými hrami v Los Angeles 1932 určovali víťaza pretekov stopky a odhad rozhodcov. Pri tesných finišoch bolo určenie víťaza skutočnou výzvou. Organizátori OH 1932 sa inšpirovali dostihovými pretekmi a do atletiky priniesli fotofiniš. Prvým víťazom, ktorého určila cieľová fotografia, sa stal Američan Eddie Tolan. 100 m trať zvládol pokoriť s časom 10, 38 s.

Jim Hines na OH 1968 – Stovka pod desať

Na 100 m bežeckej trati zostaneme. 36 rokov po triumfe Eddieho Tolana sa stala ďalšia udalosť, ktorá zmenila svet športu. Americký šprintér Jim Himes pokoril na olympijských hrách v Mexico City 1968 desaťsekundovú hranicu. 100 m trať zabehol za 9, 95 s.

Chris Boardman na OH 1992 - Prelomový dizajn bicykla

Keď prišiel Brit Chris Boardman na olympijské hry 1992 v Barcelone, strhol na seba veľkú pozornosť. Jeho nový bicykel Lotus 108 bol premiérovo testovaný a navrhnutý v aerodynamickom tuneli. A oplatilo sa! Boardman získal v stíhacích pretekoch na 4 km zlatú medailu a pokoril svetový rekord.

Michael Phelps na OH 2008 – Zlatý medailový rekord

Po olympijských hrách v Aténach 2004 prišiel Michael Phelps do Pekingu už ako plavecká superstar. Na olympijských hrách 2008 sa už definitívne zapísal do histórie. Pokoril rekord Marka Spitza a získal osem zlatých medailí.

Dream Team na OH 1992 – Profesionálni hráči na olympijských hrách

Pred olympijskými hrami v Barcelone 1992 sa na basketbalovom turnaji nemohli zúčastniť profesionálni hráči. V katalánskej metropole sa však toto pravidlo zrušilo, a tak mohli USA pod piatimi kruhmi postaviť svoje najväčšie hviezdy z NBA. Michael Jordan, Charles Barkley, Magic Johnson či Scottie Pippen vytvorili ikonický tím, ktorý získal jasné zlato a prezývku Dream Team (Tím snov).

Abebe Bikila na OH 1960 – Bosý maratónsky víťaz

Keď prišiel etiópsky vytrvalec Abebe Bikila na olympijské hry v Ríme 1960, nebol v maratónskej obci veľkou hviezdou. To sa zmenilo po maratónskych pretekoch. Bikila na seba okrem svojho víťazstva upozornil aj obuvou, respektíve jej absenciou. Olympijskú trať odbehol bosý! Za zmienku stojí aj to, že o rok neskôr vyhral Bikila Medzinárodný maratón mieru v Košiciach.

Bob Beamon na OH 1968 – Diaľkarský rekord držal 23 rokov

Americký atlét Bob Beamon skočil na olympijských hrách v Mexico City v roku 1968 úctyhodných 8, 90 m. Zlato a svetový rekord boli samozrejmosťou. Takúto hodnotu však nečakal nikto, ani organizátori. V Mexiku sa premiérovo merali výkony optickými hlavicami, Beamon však dopadol ešte ďalej, než aký bol jej rozsah. Olympijským rekordom zostáva tento skok doteraz, svetový rekord však po 23 rokoch prekonal Mike Powell.

Nadia Comaneciová na OH 1976 – Prvá perfektná desiatka

Na olympijských hrách 1976 v kanadskom Montreale sa rumunská gymnastka Nadia Comaneciová postarala o senzáciu. Dovtedy bolo 10 bodové skóre neslýchané. Desiatka za nevídané bradlá prekvapila nielen mladú gymnastku, ale aj výsledkovú tabuľu, na ktorej svietila hodnota 1, 00.

Dick Fosbury na OH 1968 – Flosburyho flop

Väčšina športov potrebuje na vývoj dlhé časové obdobie. V skoku do výšky sa však všetko zmenilo po pokuse Dicka Fosburyho. Na olympijských hrách v Mexico City 1968 sa cez latku prešvihol chrbtom. Okrem zlatej medaily si Američan odniesol aj iné ocenenie. Táto technika skoku bola pomenovaná po ňom.

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV