Šport a olympizmus
4 min. čítania

Stred týždňa v Šamoríne priniesol veľa tanca a behu

Silvester Bobko
Do Šamorína zavítal i Slovenský zväz tanečných športov.
Foto
SOŠV - Veronika Mihaliková

Príjemné počasie, slušný počet návštevníkov a nemenej bohatý program – aj takto v skratke vyzeral už trinásty deň Olympijského festivalu. Do šamorínskeho komplexu x-bionic® sphere tentoraz pricestovali zástupcovia Slovenského zväzu tanečného športu a Slovenského zväzu orientačných športov.

Deň plný tanca

Hlavné festivalové pódium si počas stredajšieho dňa vzali pod svoje krídla tanečníci. Slovenský zväz tanečných športov funguje už piaty rok. Vznikol spojením pôvodných troch organizácii a spája v sebe tri sekcie odlišných tanečných štýlov: tanečný šport - párový, akrobatický rock’n’roll a boogie-woogie a moderné disciplíny - breaking, disko, hip-hop, jazz, moderna. Počas celého trvania programu ukázali mladší i starší tanečníci čo-to zo svojho repertoáru a záujemcov naučili jednoduchú choreografiu. „Zapojila som sa. Ja som ani nevedela, že tanec sa berie ako šport. Neprišlo mi to až také ťažké, bolo to zaujímavé. Rada si to vyskúšam opäť,“ povedala iba 13-ročná Linda.

„Každý si u nás nájde štýl, ktorý ho bude zaujímať. Či chce lietať v oblakoch, doma sa stavia na hlavu, alebo inklinuje k umeleckejším sféram. Minimálne jeden tanečný klub nájdete v každom väčšom meste, naši tréneri sa im budú zodpovedne venovať. Behom roka, dvoch ich uvidíte na vystúpení a behom piatich rokov možno aj na tomto pódiu pred ďalšími olympijskými hrami,” hovorí Peter Ivanič, prezident Slovenského zväzu tanečných športov.

Zorientuj sa a bež

Početný húf návštevníkov sa už od skorších hodín objavil i na malom ovále, kde svoje stanovisko rozložil Slovenský zväz orientačných športov. „Ľudia si môžu vyskúšať orientačný labyrint – bludisko, v ktorom sú umiestnené kontroly, tými je potrebné prejsť v takom poradí, ako sú nakreslené na mape. Pre orientačné behy sú k dispozícii špeciálne mapy,“ povedal orientačný bežec a jeden zo zástupcov zväzu. Mnoho návštevníkov predtým o orientačnom behu veľa nepočulo a šlo o ich prvý kontakt s týmto športovým odvetvím. „Orientačný beh je krásny tým, že ide o kombináciu behu, teda fyzickej kondície a myslenia. Pretekár si musí na základe poznatkov z mapy vyberať postup od jednej kontroly k ďalšej. Dôležité je premýšľať, nejde iba o rozbehnutie sa naplno – prišlo by k zakysleniu mozgu a možnej dezorientácii,“ vysvetľuje a približuje svoj šport Peter Krnáč.

Obe pripravené dráhy si vyskúšala i členka našich radov, fotografka a stážistka Slovenského olympijského a športového výboru Veronika Mihaliková. „Som milo prekvapená z toho, aké je to behať a zároveň premýšľať. Behávam vo voľnom čase a ide o čisto monotónny beh, toto je super oživenie,“ vraví Veronika, pre ktorú šlo o vôbec prvú skúsenosť s orientačným behom. Napriek tomu nespravila čo i len jedinú chybu a dráhu dokončila vo veľmi slušnom čase. „Rada by som si vyskúšala nejaký ľahší orientačný beh, niekde v mojom okolí. Oslovila by som niekoho, aby mi ukázal trať, nech si ju pred samotnými pretekmi trochu prejdem,“ pokračuje úspešná členka z Programu športovej žurnalistiky.

Vo štvrtok zostanú brány festivalu zatvorené 

Vzhľadom na predpoveď nepriaznivého počasia, výstrahu búrok a silného nárazového vetra vo štvrtok 5.8. Olympijský festival neotvoríme. Ako organizátorov nás to mrzí, no bezpečnosť našich návštevníkov je prvoradá.

Brány festivalu znova otvárame v piatok od 10:00 a budeme sa tešiť na vašu účasť

Slovenský olympijský a športový výbor prinesol olympijské hry na Slovensko aj vďaka svojim partnerom, a to exkluzívnemu partnerovi TIPOS, generálnym partnerom 4F a Toyota, hlavným partnerom BILLA, SPP, CZ Slovakia, Allianz, Zlatý Bažant 0,0%, partnerom Matador, STRABAG.

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV