Športové aktuality
4 min. čítania

Strelec Erik Varga spokojný s odvedenou robotou, ale jeho olympijské prekliatie pokračuje. O finále ho obral jediný výstrel

Z Tokia Gabriel Bogdányi pre www.olympic.sk a www.atletika.sk
Erik Varga mal v tokijskej kvalifikácii smolu. Finále mu ušlo o jediný výstrel.
Foto
TASR/MARTIN BAUMANN

Do skončenia dvojdňovej kvalifikácie, v ktorej sa musel popasovať so 125 terčami, chýbali v mužskom trape Erikovi Vargovi len štyri výstrely. V tej chvíli sa črtala nádej, že si vo štvrtom olympijskom štarte vybojuje konečne účasť v šesťčlennom finále.

Zaznel povel, vyletel oranžový terč. Varga vystrelil a – nič. Vzápätí rýchlo stlačil spúšť svojej brokovnice druhý raz, keďže v kvalifikácii sú povolené dvojstrely, ale terč letel ďalej neporušený a spolu s ním, žiaľ, uletel aj postup do finále.

Bývalý dvojnásobný svetový šampión však dostal ešte jednu šancu: kvalifikačných 122 bodov, čo je mimochodom, špičkový výsledok, stačilo v mimoriadne kvalitnej súťaži aspoň na to, aby sa dostal do hry o jednu voľnú finálovú miestenku.

Základnú časť a neskôr aj finále vyhral Čech Lipták so 124 bodmi pred Britom Cowardom, Al Faihanom z Kuvajtu , ďalším českým reprezentantom, Kosteleckým a Číňanom Jü Chaj-čcheng, ktorí trafili 123 terčov. Varga a ďalší piati zostrelili 122 „holubov“ a o poslednú, šiestu miestenku do súboja o medaily, sa pobili v rozstrele.

Žiaľ, ten sa pre šalianskeho rodáka skončil priskoro. Osudným sa preňho stal už druhý terč. Uletel mu a skončil napokon jedenásty. Vargovo olympijské prekliatie tak pokračuje. Hoci je dvojnásobný majster sveta i majster Európy, víťaz finále Svetového pohára, do olympijského finále sa nepozrel ani na štvrtý pokus.

„Do Tokia som išiel s jediným cieľom – spraviť si čo najlepšie svoju robotu. To sa mi, myslím si, podarilo. Trafil som 122 terčov, čo je výsledok, za aký sa nemusím hanbiť. Moja nádej žila až do rozstrelu o finále, kde to bolo už o šťastí,“ komentoval Erik Varga svoje tokijské vystúpenie. „Tentoraz, žiaľ, prialo iným. Asi to takto malo byť, nebolo mi dopriate. S robotou odvedenou v Tokiu som však spokojný. Život ide ďalej, už treba hľadieť do budúcnosti.“

Tréner Branislav Slamka: „Erik odviedol perfektnú robotu, 122 terčov je špičkový výsledok. Naozaj mu nemám čo vyčítať. Škoda chyby v závere kvalifikácie. Ak by ju neurobil, dostal by sa priamo do finále. Žiaľ, nevyšlo to.“

Hoci Varga v júni oslávil 45. narodeniny, svoju túžbu získať aj olympijskú medailu nevzdáva. Rád by to skúsil znova v Paríži 2024. „Keď sa pozriete do výsledkovej listiny, uvidíte zopár zaujímavých dátumov narodenia, ktoré sú dôkaz, že strieľať na špičkovej úrovni sa dá ešte aj vo vyššom veku. Ak mi vydrží zdravie a budú pri mne stáť všetci svätí, prečo by sa to nemohlo podariť o tri roky aj mne?“ – podotkol. A má pravdu: striebro si v Tokiu vybojoval ešte o rok starší David Kostelecký, švagor Danky Bartekovej...

Kvalifikačná súťaž mužov v trape sa prelínala so ženskou. Erik preto jedným očkom sledoval i spanilú jazdu Zuzany Rehák Štefečekovej za olympijským zlatom.

„K jej výsledku môžem povedať len jediné: klobúk dolu! Strieľala excelentne, previedla úžasný výkon. Svetový rekord v kvalifikácii, olympijský rekord vo finále – to hovorí za všetko. Počas súťaže sme sa stretávali, aj sme si tľapli a popriali sme šťastie jeden druhému. Som rád, že aspoň jej to vyšlo,“ poznamenal Erik Varga.

V závere debaty s novinármi poukázal na to, čo brokových strelcov trápi už roky - chýbajúca strelnica. "Regulárnu na trap nemáme ani jednu, takže my sme vlastne takí čarodejníci. Aj zo slabých podmienok vieme vyčarovať na olympijských hrách takéto neskutočné výsledky. Ešte  raz – klobúk dolu pred Zuzkou."

ERIK VARGA NA OH

PEKING 2008 – 9. miesto (v kvalifikácii 117 bodov)

LONDÝN 2012 – 12. miesto (v kvalifikácii 121 bodov)

RIO DE JANEIRO 2016 – 21. miesto (v kvalifikácii 114 bodov)

TOKIO 2020 – 11. miesto (v kvalifikácii 122 bodov)

TOP ÚSPECHY ERIKA VARGU

ZLATO

MS 2014 Granada

MS 2015 Lonato

finále SP 2013 Abú Zabí

ME 2011 Belehrad

MSJ 1994 Fagnano

MEJ 1995 Tallinn

MS 2018 Čangwon (tímový mix)

STRIEBRO

MS 2018 Čangwon

finále SP 2016 Rím

EP 2015 Baku

Podujatia a športovci
Tagy
Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV