Športové aktuality
Rozhovor
4 min. čítania

Strelec Patrik Jány neberie preloženie olympiády tragicky: Som mladý, ten rok už počkám

Stanislav Krško
Patrik Jány na Európskych hrách v Minsku 2019.
Foto
SOŠV - Ján Súkup

Rok 2019 bol pre neho prelomový. Triumfoval na univerziáde v talianskom Neapole, na Svetovom pohári v Rio de Janeiro obsadil 3. miesto, vybojoval miestenku na olympijské hry do Tokia a na Slovensku sa tešil z titulu Univerzitný športovec roka. Reč je o mladom strelcovi Patrikovi Jánym, ktorý si na olympijskú premiéru musí ešte počkať. Zaujímalo nás, ako trávi čas, keď pandémia koronavírusu paralyzovala šport na celom svete.

Patrik Jány mal šťastie a zo zahraničnej cesty sa stihol vrátiť skôr, ako sa situácia v Európe rapídne zhoršila.Začiatkom marca, týždeň a pol predtým, ako to naplno vypuklo, sme sa vracali z európskeho šampionátu vo Vroclave. Karanténne opatrenia nás ešte nezastihli,“ začal svoje rozprávanie strelec, ktorý v Poľsku obsadil 23. miesto v disciplíne vzduchová puška 10 m. Voľný čas trávi doma v malebnom prostredí Banskej Štiavnice. „Doma je stále čo robiť. Pomáham v záhrade, okolo domu. Venujem sa kondícii, ale od strieľania som si dal pauzu. Keď sme už vedeli, že sa zrušia súťaže, využil som to. Teraz je ideálny čas oddýchnuť si,“ hovorí člen Vojenského športového centra Patrik Jány.

Pomohol v domácnosti, teraz začne znova strieľať

Zastrieľať si ešte nebol, vychutnáva si chvíle bez športu. Strelnicu má však podľa jeho slov pripravenú. „V Banskej Štiavnici mám podmienky na tréning. K dispozícii mám aj strelnicu, na ktorej viem zariadiť, že tam budem iba ja. Začínam od budúceho týždňa. Mal som voľno, pomohol som doma a teraz začnem znova strieľať,“ dodáva. Počas uplynulých dní však nevypol úplne. Fyzická aktivita v jeho dennom režime nesmie chýbať.Beh, turistika, domáce cviky na stred tela, ktoré som si zapamätal ešte od fyzioterapeutov,“ vymenúva mladý strelec, ktorý mal našliapnuté na svoju premiérovú olympiádu.

Patrik Jány na Európskych hrách v Minsku 2019.
Patrik Jány na Európskych hrách v Minsku 2019.
Foto
SOŠV - Ján Súkup

Odklad olympiády ho síce mrzí, ale neberie to tragicky

Vlani obsadil tretie miesto vo vzduchovej puške 60 m na podujatí Svetového pohára v Riu de Janeiro, čím pre Slovensko vybojoval miestenku v Tokiu. „Tešil som sa, vyzeralo, že to je dobre nastavené a uberá sa to dobrým smerom. Prišla do toho aj nová zbraň, všetko to začalo fungovať a zapadať do seba. Mali sme mať slovenský šampionát, no aj ten sa zrušil. Tešil som naň, cítil som, že som vo forme. Myslel som si, že by sa mi mohol podariť aj dobrý výsledok. Všetko bolo na dobrej ceste, preto ma odklad olympiády trošku mrzí. Neberiem to však tragicky. Ja som mladý, ten rok už počkám,“ pokúša sa nájsť pozitíva zverenec trénera Zoltána Baláža, majstra Európy z roku 2005.

Nikto nevie, kedy sa šport opäť naplno rozbehne, plánovať čokoľvek je preto predčasné. „Uvidím, či budem upravovať a meniť svoj plán. Zariadim sa aj na základe toho, ako budú postavené súťaže budúci rok. Tento rok sme mali v pláne európsky šampionát, majstrovstvá Slovenska, Svetový pohár aj spomínané testy v Tokiu. Uvidíme, ako to bude budúci rok. Vyberieme si tie súťaže, ktoré nám budú vyhovovať. Ten rok sa pokúsim využiť k dobru, aby som sa zlepšil a posunul ďalej,“ hovorí 22-ročný športovec.

Na záver pridal aj pár povzbudivých slov pre fanúšikov. „Viem, že sa určite všetci tešili na olympiádu a chceli sledovať výkony svojich športových obľúbencov. Treba však ešte vydržať a myslím si, že po tomto všetkom to budú naozaj pekné olympijské hry. Verím, že sa to začne uberať dobrým smerom, treba myslieť pozitívne,“ pridáva na záver Patrik Jány.

Podujatia a športovci
paris

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV