Športové aktuality
4 min. čítania

Strelec Patrik Jány pôjde do Tokia s novou puškou a skúsenejší

Profile picture for user Krsko
Stanislav
Krško
Patrik Jány na Európskych hrách v Minsku 2019.
Foto
SOŠV - Ján Súkup

Olympijskú miestenku si strelec Patrik Jány vybojoval už 30. augusta 2019. Jeho forma bola vtedy naozaj dobrá, stačilo ju len udržať a vyšperkovať na olympijské hry. Tie sa však napokon presunuli až o rok. Čo všetko sa u neho za ten čas zmenilo? Ako je pripravený na Tokio a čo bude po prílete domov považovať za úspech?

V roku 2019 triumfoval na univerziáde v talianskom Neapole, na Svetovom pohári v Rio de Janeiro obsadil 3. miesto, vybojoval miestenku na olympijské hry do Tokia a na Slovensku sa tešil z titulu Univerzitný športovec roka. Zdalo sa, že je na najlepšej ceste podať na svojich premiérových olympijských hrách dobrý výkon. V roku 2020 sa však cesta do japonskej metropoly nekonala. Jány ešte v marci stihol európsky šampionát v poľskom Vroclave. Potom už celý športový svet stopla pandémia.

Pandémia narušila prípravu, do Tokia však pôjde skúsenejší

„Forma vtedy bola naozaj dobrá, ale aj napriek tomu si myslím, že som oproti sezóne 2019 úplne niekde inde. A to myslím v dobrom. Zmenilo sa toho veľa, a to hlavne po technickej stránke. Nová zbraň, strelivo, oblečenie... Popravde, po zisku miestenky sme sa rozhodli vyskúšať ešte kopec nových vecí a myslím, že veľa z nich sa aj naozaj osvedčilo,“ hovorí slovenský reprezentant.

Krátko po oznámení preloženia olympijských hier povedal, že je ešte mladý a rok v príprave mu vie len pomôcť. Stále si za týmto výrokom stojím. Aj napriek tomu, že som sa na OH veľmi tešil, si myslím, že som pripravený o niečo lepšie. Aj keď je pravda, že sme to ešte nemali kde poriadne otestovať.“ Pandémia mu dosť výrazne narušila prípravu, a to najmä presunutím európskeho šampionátu, na ktorý sa dlho pripravoval a sústredil. Následne bol zrušený aj Svetový pohár v Tokiu, kde mal v pláne otestovať si olympijskú strelnicu.

Premiéra s novou zbraňou

Na súťažiach ho v tomto roku čaká premiéra novej zbrane. Ako vie takáto zmena ovplyvniť výkon strelca? „Dodnes si pamätám, keď som predával svoju prvú zbraň, s ktorou som bol ešte ako junior vo finále na ME. Bolo mi to neskutočne ľúto a to ani nehovorím, že po toľkých hodinách každý deň máte so zbraňou vybudované doslova citové puto. Avšak doba ide dopredu a s ňou aj technológie a rovnako je to aj pri zbraniach. Treba sa tomu vedieť prispôsobiť a treba s tým aj počítať,“ vysvetľuje člen Vojenského športového centra Dukla Banská Bystrica.

Jányho teraz čaká slovenský šampionát, ktorý by mal slúžiť ako kvalifikácia pred náročnými majstrovstvami Európy. „Tam budú spojené aj vzduchovkové aj malokalibrové disciplíny, takže tam toho bude naozaj veľa a celý ten program bude dosť vyčerpávajúci. Na druhej strane, neviem sa už dočkať súťaže,“ hovorí rodák z Banskej Štiavnice. Rád by sa zúčastnil aj na Svetovom pohári v azerbajdžanskom Baku, no ten ostáva otázny. Situácia s plánovanými podujatiami nie je stále úplne ružová.

Pripravený na všetko

To, ako bude vyzerať príprava smerom k Tokiu, má už premyslené. Spolu s trénerom Zoltánom Balážom sa snažia pripraviť na rôzne scenáre, aby po prípadných zmenách v žiadnom prípade neostali zaskočení. „V Dukle mám vytvorené solídne podmienky na prípravu. Keďže je už vonku trochu teplejšie, moje tréningy sa začínajú zameriavať skôr na malokalibrové disciplíny, ale stále nevynechávam ani vzduchovku. Ešte chvíľu budem ťahať skôr objemovejšie tréningy, avšak potom sa skôr zameriame na techniku a ladenie formy. Počet tréningov sa preto zníži, ale za to ich kvalita sa zvýši,“ hovorí 23-ročný strelec.

Čo bude po prílete domov z OH 2020 považovať za úspech?  Toto je otázka, ktorá sa na mňa valí doslova z každej strany. Je ťažko na to odpovedať, pretože inak vidí úspech športovec a inak ho vidí divák. Ja budem spokojný s hocijakým umiestnením, po ktorom by som si v hlave mohol povedať, že som urobil všetko, čo bolo v mojich silách. Ale potajme verím, že ak si toto po mojom vystúpení v hlave poviem, tak to bude aspoň finále,“ dodáva na záver.

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV