Šport a olympizmus
3 min. čítania

Študenti z Programu športovej žurnalistiky na treťom workshope vyspovedali Mateja Tótha

Stanislav Krško

Slovenský olympijský a športový výbor uskutočnil v rámci projektu s názvom Program športovej žurnalistiky posledný tretí workshop pre študentov vysokých škôl. Uskutočnil sa pod vedením skúsených novinárov a pracovníkov médií. Vzhľadom na aktuálnu situáciu sa všetky prednášky konali v online prostredí.

Mladí novinári si vypočuli o manažovaní sociálnych sietí, práci novinára v terénežťžý či o športovej žurnalistike so spoločenským presahom. Zaujímavým obohatením bola modelová tlačová konferencia na ktorej sa zúčastnil zlatý medailista z OH 2016 Matej Tóth. Tóth okrem toho porozprával aj o vzťahu novinára a športovca.

 „Workshop bol výnimočne zaujímavý, ako každý doteraz. Jedinečná príležitosť porozprávať sa s Matejom Tóthom o rôznych témach či pohľad do zákulisia novinárskej práce bolo niečo, k čomu sa bežný človek nedostane,“ hodnotí jedna z vybratých uchádzačov programu Nina Ušiaková.

Program športovej žurnalistiky  je projekt Slovenského olympijského a športového výboru zameraný na praktické doplnkové vzdelávanie študentov vysokých škôl. Jeho cieľom je prispieť k vzdelávaniu športových novinárov, ktorí tvoria neodmysliteľnú časť športu nielen na Slovensku. Praktické, ale i teoretické skúsenosti študentom odovzdajú novinári, ktorí majú dlhoročné skúsenosti v športových redakciách v slovenských médiách.

„Na rozdiel od predošlých dvoch prevažovali vo výkladoch skôr zaujímavosti než teoretické poznatky, čo mi taktiež padlo vhod a bolo to pre mňa veľmi obohacujúce.Celkovo mi workshop poskytol množstvo podnetov, nad ktorými som sa zamýšľal a dlho ešte aj budem,“ hodnotil jeden zo študentov Patrik Liščinský. Ten si zároveň skúsil aj pozíciu hovorcu pri modelovej tlačovke slovenského chodca. „Považujem to za veľký zážitok a obrovskú skúsenosť, za ktorú som veľmi vďačný,“ dodáva.

Program športovej žurnalistiky

„Opäť raz musím zopakovať vetu z prvého workshopu - nie je nič viac, ako mať možnosť počúvať ľudí z praxe. Ochota, čas a ústretovosť lektorov počas celého priebehu programu neklesla, atmosféra bola príjemná. Zabudnúť nesmieme ani na prednášku Danky Galicovej. Veci okolo marketingu a sociálnych sietí ma veľmi bavia, preto bolo skvelé nazrieť do zákulisia aj týmto smerom,“ hovorí ďalší z účastníkov prednášok Silvester Bobko.

Program športovej žurnalistiky absolvuje štrnásť študentov – z toho desať reportérov, ktorí sa chcú živiť písaním, a štyria fotografi, ktorým profesionálnu techniku zadarmo zapožičal technologický líder v oblasti zobrazovania spoločnosť CANON.

Partneri projektu
Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV