Športové aktuality
Szeged
2 min. čítania

Štvorkajak na 500 m si pripísal na MS v Szegede bronz a zabezpečil si olympijskú miestenku

Slovenský štvorkajak na 500 m vybojoval na MS v Szegede bronz a má olympijskú miestenku.
Foto
TASR/Pavel Neubauer

Slovenský štvorkajak v zložení Samuel Baláž, Erik Vlček, Csaba Zalka, Adam Botek získal na MS v Szegede bronzovú medailu v K4 na 500 m. Pre Slovensko zároveň vybojoval olympijskú miestenku pre štvoricu pretekárov na OH 2020 v Tokiu. Slovenská káštvorka skončila vo finále tretia za loďami Nemecka a Španielska. Vďaka výbornému finišu o štyri stotiny predstihla posádku Ruska.

Slováci nastúpili na finálovú jazdu s jasným cieľom skončiť v prvej sedmičke a vybojovať si účasť na olympiáde. Mali pomalší štart a po polovici trate nefigurovali na medailových priečkach. V závere však dokázali vystupňovať tempo, posúvali sa dopredu a napokon sa prepracovali na bronzovú pozíciu. Pre skúseného Erika Vlčeka, historicky najúspešnejšieho slovenského kanoistu, je to už 17. medaila z MS. Nemci v zostave Tom Liebscher, Ronald Rauhe, Max Rendschmidt, Max Lemke potvrdili úlohu najväčších favoritov a obhájili zlato z vlaňajších MS v Montemore.

"Mám obrovskú radosť. Ako som povedal, stačilo by aj šieste, siedme miesto zaručujúce olympiádu. Táto medaila je niečo fantastické," povedal najskúsenejší člen posádky Erik Vlček. Záver pretekov priniesol drámu, Slováci predviedli skvelý finiš, napokon zdolali Rusov o štyri stotiny. "Na výsledok sme čakali nekonečne dlho a napokon sme boli tretí, niečo neskutočné," doplnil "háčik" káštvorky Samuel Baláž, ktorý bronzom oslávil 21. narodeniny.

Ešte viac dôvodov na radosť mal Csaba Zalka. Bronz v Szegede bol preňho vôbec prvou medailou z majstrovstiev sveta: "Je to úžasný pocit. Keď sme prišli do cieľa, vôbec som netušil, či sme tretí alebo sme na šiestom mieste, bolo to tesné. Bol som veľmi nervózny, nahnevaný a unavený, našťastie to vyšlo na bronz." Rovnaké pocity mal aj Adam Botek, pre ktorého bolo tiež najťažšie čakanie. "Periférne som videl Nemcov a Portugalcov, ktorí išli s nami. Snažili sme sa ísť čo najlepšie. Keď sme prišli do cieľa, zrazu tam boli všetci na jednej úrovni, tak som trochu znervóznel, ale som šťastný za bronz," povedal Botek.

Výsledky K4 na 500 m:
1. Nemecko (Tom Liebscher, Ronald Rauhe, Max Rendschmidt, Max Lemke) 1:19,26 min., 2. Španielsko (Saul Craviotto, Carlos Arévalo, Rodrigo Germade, Marcus Walz) +0,51, 3. SLOVENSKO (Samuel Baláž, Erik Vlček, Csaba Zalka, Adam Botek) +1,70

Podujatia a športovci
Tagy
Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV