SOŠV
4 min. čítania

Štvrté pokračovanie grantového programu „Ukáž sa!“ ide do finále: Mladí športovci zabojujú o 60-tisícový balík

HLASOVAŤ 

Nadácia Slovenského olympijského a športového výboru (SOŠV) opäť finančne pomôže mladým talentovaným športovcom v rozvoji ich kariéry. O tom, kto bude spomedzi dvanástich jednotlivcov a šiestich kolektívov najúspešnejší, rozhodne široká verejnosť v internetovom hlasovaní projektu „Ukáž sa!“.

Mladí športovci posielali svoje žiadosti o finančný príspevok do polovice júla. Neskôr členovia správnej rady Nadácie SOŠV spolu s ambasádorom projektu Tomim „Kidom“ Kovácsom vybrali spomedzi 182 záujemcov (139 jednotlivcov a 43 kolektívov) 12 žiadostí jednotlivcov a 6 kolektívov. Tí teraz zabojujú o hlasy verejnosti prostredníctvom internetového hlasovania na stránke www.olympic.sk/ukazsa.

Aj v tomto roku je pre budúce športové hviezdy vyčlenených 60-tisíc eur. Cieľom programu je podporiť mladých talentovaných športovcov s prihliadnutím na ich športové výsledky a elimináciu sociálnych rozdielov. Doteraz bolo prerozdelených 180-tisíc eur, ktoré pomohli k splneniu mnohých športových snov,“ povedal prezident Slovenského olympijského a športového výboru Anton Siekel a dodal: „Ľudia sa o aktivity SOŠV a jeho nadácie zaujímajú. „Ukáž sa!“ je už dobre etablovaný projekt, a to nielen medzi športovcami, ale i medzi širokou verejnosťou. Každý rok sa stretávame s čoraz viac pozitívnejšími ohlasmi. Aj preto máme naďalej ambíciu podporovať šport na všetkých jeho úrovniach. Chceme utvárať vhodné podmienky nielen pre vrcholových športovcov, ale aj pre mládež.“

Finálová dvanástka spomedzi jednotlivcov zabojuje o 30-tisíc eur, pričom samotný víťaz získa finančnú podporu vo výške 4-tisíc eur. Druhá polovica z vyčlenených prostriedkov bude smerovať medzi kolektívy. V tejto kategórii sa víťaz bude tešiť z čiastky 10-tisíc eur.

„V našej krajine je veľké množstvo mladých športovcov, ktorí si zaslúžia pomoc i pozornosť. Finalisti sa teraz budú uchádzať o priazeň verejnosti. A to aj prostredníctvom videí, ktoré natočili a v ktorých predviedli svoj talent na šport, ktorý tak milujú. Teraz majú možnosť ukázať sa celému Slovensku a zabojovať o finančnú podporu, ktorá im pomôže na ceste za úspechmi,“ skonštatoval predseda správnej rady Nadácie SOŠV Dušan Guľáš.

Ukáž sa

Medzi finalistami v jednotlivých kategóriách sú zástupcovia letných i zimných športov. Internetové hlasovanie bude prebiehať od 1. do 31. augusta 2019 a výsledky grantového programu „Ukáž sa!“ budú vyhlásené na začiatku septembra. „Deti sú naša budúcnosť a zaslúžia si pomôcť. Myslím si, že spojiť šport s deťmi je to najlepšie, čo môže byť. Šport formuje osobnosť, učí nevzdávať sa, bojovať, vyhrávať. Deti, ktoré vyrastajú so športom, majú úplne iný život. Krásny život,“ zamyslel sa ambasádor projektu Tomi „Kid“ Kovács.

Finalisti - jednotlivci:

Sofia Slosiariková, bedminton

Alžbeta Garguláková, atletika, biatlon, beh na lyžiach

Marko Havran, beh na lyžiach

Zuzana Michaličková, triatlon

Nina Páchniková, plážový volejbal

Robert Ruffini, zjazdové lyžovanie, atletika

Simona Tichá, atletika

Anna Donovalová, biatlon

Katarína Jurčenková, krasokorčuľovanie

Filip Mihálik, futbal

Bianka Sidová, rýchlostná kanoistika

Sára Surmanová, športová gymnastika

Finalisti - kolektívy:

Škola boxu, Levice (box)

Kata Team, Bratislava (karate)

Volejbalový klub MŠK, Žiar nad Hronom (volejbal)

XBS water polo, Šamorín (vodné pólo)

FBC Slovan Rimavská Sobota (florbal)

XBS Swimming, Šamorín (plávanie)

Grantový program „Ukáž sa!“ je určený pre mladých talentovaných športovcov a kolektívy vo veku od 12 do 18 rokov, ktorí vynikajú v niektorom športe, nachádzajú sa v nepriaznivej sociálnej situácii, alebo potrebujú finančnú podporu na rozvoj športovej kariéry. „Je to skvelý projekt pre mladých športovcov, ktorí nemajú dostatok finančných prostriedkov. Za získanú čiastku som si nakúpil potrebné veci a mohol som sa v tréningu posunúť na vyššiu úroveň,“ prezradil atlét Daniel Kováč, víťaz „Ukáž sa!“ z roku 2017.

Vlani najvyššiu možnú čiastku 4-tisíc eur získal reprezentant športového lezenia Peter Kuric. Z kolektívnych športov si až 10-tisíc eur odniesol basketbalový tím Young Angels Academy. „Sumu, ktorú som získal vďaka výhre v projekte ,Ukáž sa!´, som využil najmä na kvalitný tréning, ktorý ma výkonnostne posunul vpred,“ zhrnul Peter Kuric. „Je skvelé, ak o víťazovi nerozhoduje porota, ale blízki a fanúšikovia. Pre dobrú vec sa zmobilizuje množstvo ľudí a zároveň sa buduje povedomie o športe,“ doplnili florbalistky Wild Girls Čadca, finalistky „Ukáž sa!“ 2018 v kategórii kolektívov.

kooperativa
paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV