Šport a olympizmus
4 min. čítania

Štvrtok v znamení salsy a osláv historického zlata

Silvester Bobko
Záujem naučiť sa latinskoamerický tanec javili desiatky ľudí.
Foto
SOŠV - Mária Šišková

Sedemnásťdňový pelotón Olympijského festivalu v Šamoríne pokračoval vo štvrtok dňom s poradovým číslom sedem. Návštevníkom prichádzajúcim na festival vylepšila náladu famózna slovenská strelkyňa Zuzana Rehák Štefečeková, ktorá v dopoludňajších hodinách vybojovala pre našu krajinu historické zlato. Kultúrnu vložku spestrilo učenie sa choreografie latinskoamerického tanca salsa.

Organizátori historicky prvého Olympijského festivalu na Slovensku si pre návštevníkov už tradične pripravili zaujímavý a pútavý program. Mimo hlavného pódia mohli ľudia zavítať taktiež klasicky do partnerských zón, kde najmä na najmenších čakalo mnoho súťaženia a odmien.

Niekdajšia výsada bohatých smeruje do ženských radov

Malým ťahákom štvrtkového dňa bol šport, ktorý má pod piatimi kruhmi z pohľadu slovenskej výpravy premiérové zastúpenie v podobe Roryho Sabbatiniho. Malí i veľkí si mohli vyskúšať odpaly či triafanie jamiek. „Golf som predtým hral len na dovolenke. Teraz som si mohol vyskúšať aj golfový vozík, ktorý šoféroval otec. Veľmi sa mi to páčilo,“ opísal svoje pocity jeden z mladších návštevníkov Tobiáš. Okrem klasického golfového vozíka bol k dispozícii aj ten pre imobilných priaznivcov golfu. „Imobilného človeka vozík postaví, ten môže zahrať svoj úder, potom ho to znovu posadí a odnesie ho za loptičkou. Je to vyslovene zázrak,“ hovoril golfový rozhodca a návštevník festivalu v jednom Tibor Kuták.

Návštevníci si budú môcť vyskúšať golf aj počas ďalších dní.
Návštevníci si budú môcť vyskúšať golf aj počas ďalších dní.
Foto
SOŠV - Mária Šišková

Myšlienku projektu nesúceho pôvodný názov Golfistka, teraz už patriaceho pod Slovenskú dámsku golfovú asociáciu, prišla predstaviť Lucia Malíčková, jeho zakladateľka. „Nápad prišiel v Austrálii, kde majú pekné dámske kluby, dámy si tam navrhujú oblečenie a zabávajú sa od rána do večera. Vzniklo to pred tromi rokmi, keď som zistila, že dámy nechcú hrať golf. Ak aj začnú, tak rýchlo prestanú, napríklad po roku, lebo zistia, že s manželmi a partnermi im to nejde.“

Šamorín roztancovala salsa

Podvečer v šamorínskom x-bionic® sphere patril latinskoamerickému tancu salsa. S pomocou kolumbijských profesionálov ho prišli návštevníkom predstaviť slovenskí inštruktori. „Páčila sa mi možnosť vyskúšať si niečo nové, pretože tancu sa venujem už dva roky. Na salsu som si však ešte nikdy netrúfla, a preto som rada, že sa naskytla takáto príležitosť,“ povedala Lýdia, ktorá na Olympijský festival prišla zo Senca. Pod pódiom sa do učenia jednoduchej choreografie zapojili desiatky ľudí. Medzi nimi aj zástupcovia mužského pohlavia. „Prehovorila ma partnerka, pôvodne sa mi do toho, popravde, príliš nechcelo. Musím však uznať, že to bola zábava,“ smeje sa Arpád.

Lektori vysvetlili desiatkam záujemcov krok po kroku.
Lektori vysvetlili desiatkam záujemcov krok po kroku.
Foto
SOŠV - Mária Šišková

Oslavy prvého slovenského zlata

Očakávania slovenských priaznivcov prevýšila a radosť pod Tatry finálne priniesla strelkyňa Zuzana Rehák Štefečeková. V ranných hodinách suverénne ovládla disciplínu trap, v ktorej popri zisku zlatej medaily vytvorila aj nový svetový rekord. „Neskutočné, famózne, prvotriedne! Tŕpli sme pri každom výstrele, avšak verili do poslednej chvíle. O to väčšia je radosť zo zisku zlata. Verím, že nie posledného,“ prezradil s obrovským nadšením obľúbenec streleckých disciplín Juraj. Redaktori starajúci sa o mapovanie Olympijského festivalu v Šamoríne navyše návštevníkom ponúkli jedinečnú možnosť nahrať odkaz pre olympijskú víťazku. Výsledok budete mať možnosť vidieť už čoskoro na sociálnych sieťach Slovenského olympijského tímu.

Slovenský olympijský a športový výbor prináša olympijské hry na Slovensko aj vďaka svojim partnerom, a to exkluzívnemu partnerovi TIPOS, generálnym partnerom 4F a Toyota, hlavným partnerom BILLA, SPP, CZ Slovakia, Allianz, Zlatý Bažant 0,0% a partnerom Matador, STRABAG.

V piatok v znamení MMA, hádzanej, juda aj golfu

V piatok vás opäť čaká bohatý program. Nebude chýbať predstavenie MMA či talkshow s golfovým nadšencom a novinárom Adamom Valčekom. A množstvo športu a dobrej zábavy.

piatok
paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV