SOŠV
Blog
5 min. čítania

Štvrtý blog slovenskej ambasádorky I. OH mládeže Danky Bartekovej: Ďakujeme, boli ste skvelí!

Danka Barteková

Atmosféra olympijských hier ovplyvňuje život slovenskej výpravy v Singapure aj naďalej. V posledných dňoch súťažili naši športovci v rôznych športových odvetviach a disciplínach, snažili sa s hrdosťou reprezentovať Slovensko a ukázať všetkým, že mladí športovci z malej krajiny v srdci Európy sú skvelí. Podarilo sa. A to nielen prostredníctvom vynikajúcich výkonov ocenených olympijskými medailami. Úctu a vďaku za reprezentáciu si zaslúži každý jeden člen olympijskej výpravy.

O prvú medailu sa postarala tenistka Janka Čepelová, ktorá len potvrdila skvelú tohtoročnú formu. Je obdivuhodné, ako skvele zvládla rolu favoritky a vynikajúcimi zápasmi si zabezpečila bronzovú individuálnu medailu. Mala som možnosť byť pri tom a musím uznať, že aj pre mňa bolo inšpirujúce, ako bojovala a nevzdala ani jednu jedinú hru. Janka je historicky prvou slovenskou medailistkou z OH mládeže a navždy ňou ostane. Ďalší bronz vybojovali tenisti Filip Horanský a Jozef Kovalík. Chalani boli skvelí, už keď nastupovali na zápas proti paraguajsko–venezuelskej dvojici. Boli usmiati a očividne výborne naladení. Zápas vyhrali a získali druhý cenný kov pre Slovensko. Bolo skvelé pozerať sa na to, ako sa počas hry podporovali a ťahali jeden druhého a aj preto si dovolím tvrdiť, že vyhrať boj o bronzovú medailu si zaslúžili. Slovenská vlajka viala na stožiaroch aj tentokrát.

O ďalší úspech sa postaralo duo tenistiek Janka Čepelová a Chantal Škamlová. Na fotografii slovenské tenistky po zisku strieborných medailí vo štvorhre. Opäť im patrí jedno prvenstvo – ako prvé mali možnosť bojovať o zlatú medailu, napokon však chýbalo trošku športového šťastia. Zápas bol mimoriadne napínavý a ako diváčka som si ho veľmi užila. Rozhodol až super tie-break. Baby ukázali, že sú bojovníčky a že sú skvelý tím. Napriek tomu, že na najvyšší stupienok víťazov napokon vykročili Číňanky, slovenský pár si zaslúži obrovskú gratuláciu a poklonu. Dievčatá, nech sa vám takto darí aj naďalej!

OH mládeže: Slovensko má ďalšiu medailu, tentoraz z džuda! Blízko k nej mal i päťbojár Ján Szalay
Kolekciu slovenských medailí doplnila tá bronzová z džuda, o ktorú sa postaral Arpád Szakács. Na fotografii s bronzovou medailou. Arpi súťažil neskoro, bol jedným z tých športovcov, ktorí v Singapure museli na svoj turnaj dlho čakať. Pripravil sa tu však vynikajúco. Medaila sa tak trošku aj očakávala, veď je víťazom Európskeho olympijského festivalu mládeže v Tampere. Arpi bojoval odhodlane a s veľkou vervou, veľmi sa teším, že napokon úspešne zdolal Gréka Ntanadsidisa v boji o bronz a za burácajúceho potlesku takisto vystúpil na stupienok víťazov.

Ďalšie dve medaily vybojovali kanoista Miroslav Urban a džudistka Andrejka Krišandová. Mrzí ma, že pre pracovné povinnosti v olympijskej dedine som nemohla byť pri tom a zatlieskať im, keď vystúpili na stupienky víťazov a na krkoch sa im zaleskli olympijské medaily. Viem si však predstaviť, že muselo byť obrovským zážitkom sledovať obe súťaže a tešiť sa s Mirom aj Andrejkou z ich úspechu. Klobúk dolu.

Slovenský tím vybojoval na historicky prvých OH mládeže 6 medailí. Nemôžem však vynechať ďalšie skvelé umiestnenia našich športovcov, ktoré si zaslúžia uznanie a úctu od všetkých nás. Katka Listopadová skončila trikrát na 4. mieste. Je veľká škoda, že si domov neodnesie olympijskú medailu, vždy chýbalo niekoľko stotiniek sekundy, aby sa jej na krku zaleskol cenný kov. Avšak patrí jej obrovská poklona a gratulácia. Patrí k najlepším plavkyniam na svete vo svojej vekovej kategórii a dúfajme, že ten kúsok šťastia sa napokon objaví a získa množstvo medailí. U mňa by si ich zaslúžila už teraz.

alt
alt

Okrem spomenutých športovcov musím ešte pochváliť ďalších 9, ktorí sa predstavili v Singapure ako reprezentanti Slovenska. Hoci sa André Rédr napokon nedostal do semifinále vo veslovaní, u mňa si zaslúži obrovskú úctu za to, ako statočne bojoval. Takisto atlétky Claudia Hladíková a Katka Strmeňová, ktoré nechali dušu na atletickom štadióne, len aby s hrdosťou a so cťou reprezentovali seba a Slovensko. Aurélia Trnovcová, Martin Fakla a Palino Jelenák zasa plávali s veľkým oduševnením a napriek tomu, že sa neprebojovali do finále, treba im poďakovať za skvelé výkony a snahu byť čo najlepší a ukázať, že Slovensko má oduševnených športovcov. Šermiarka Miška Cellerová takisto ukázala veľkú bojovnosť, keď šermovala nielen za seba, ale aj v súťaži družstiev, kde napokon skončila piata. Päťbojári Elka Sedileková a Janko Szálay takisto bojovali zo všetkých síl, keď ich v Singapure čakala novinka v podobe laserových pištolí, ktoré si nikdy predtým nevyskúšali. S novou výzvou sa popasovali statočne a verím, že skúsenosti, ktoré tu nabrali, im pomôžu v budúcnosti. Slovenská výprava na fotografii z úvodných dní olympijských hier mládeže.

Vlastne, pevne verím, že o menách, ktoré som spomenula, budeme v budúcnosti ešte veľa počuť. Športovcom srdečne ďakujem za skvelý zážitok pri sledovaní ich oduševnenia a boja za čo najlepšie umiestnenie, ako aj za skvelý čas strávený pri aktivitách mimo športovísk. Boli ste jednoducho skvelí!

Podujatia a športovci
Tagy
paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV