Športové aktuality
5 min. čítania

Štvrtý deň EYOF vo Vuokatti: Bronz pre Jakuba Borguľu, Makovínyová i hokejistky piate

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth
Jakub Borguľa.
Foto
SOŠV/ANDREJ GALICA

Slovensko získalo druhú medailu na zimnom Európskom olympijskom festivale mládeže (EYOF) vo fínskom Vuokatti. Jakub Borguľa skončil v biatlonových individuálnych pretekoch na 12,5 km na bronzovej pozícii.

Už v utorok získala bronz v pretekoch na 500 m šortrekárka Tamara Tokárová. Darilo sa aj ďalšej biatlonistke Kristíne Makovínyovej, ktorá skončila v dievčenských pretekoch na 10 km piata.

Ďalší úspech talentovaného biatlonistu

Jakub Borguľa ukázal vo štvrtkových pretekoch, že je veľký talent slovenského biatlonu. Po čistej úvodnej ležke síce na druhej streľbe v stoji dvakrát zaváhal, ale čisté zvyšné dve streľby ho vo výsledkovej listine posúvali vyššie a vyššie.

Jakub Borguľa
Trojica najlepších v individuálnych pretekoch, bronzový Jakub Borguľa vpravo.
Foto
SOŠV/ANDREJ GALICA

Sedemnásťročný člen Fan teamu Banská Bystrica napokon v cieli zaostal za víťazným Louom Thieventom z Francúzska o 32 sekúnd. Od strieborného Poliaka Konrada Badacza ho delilo 7,5 sekundy.

„Veľmi som chcel získať medailu na EYOF. Nevedel som však, ako to bude vyzerať a aká bude moja výkonnosť, keďže som pred odchodom bol chorý a netrénoval som. V individuálnych pretekoch mi vyšla streľba, dobre sa mi bežalo, aj keď sneh bol pomalý. Mám veľkú radosť, že sa mi podarilo splniť cieľ,“ povedal Jakub Borguľa.

Borguľa dosiahol ďalší úspech v jeho kariére. Koncom februára získal na majstrovstvách sveta kadetov v Soldier Hollow jednu zlatú a dve strieborné medaily.

Ďalší slovenský biatlonista Adam Černák skončil na 24. mieste, Benjamín Belicaj bol o osem priečok nižšie. Na štart sa postavilo 62 biatlonistov.

Spokojná s výsledkom

Kristína Makovínyová
Kristína Makovínyová.
Foto
SOŠV/ANDREJ GALICA

Osemnásťročná zverenka Petra Kazára Kristína Makovínyová predviedla v biatlonovom areáli vo Vuokatti veľmi dobrý výkon.Z dvadsiatich výstrelov nesklopila len jeden terč, ten štvrtý na úvodnej ležke. Aj na druhej ležke sa na strelnici zdržala pre technické problémy s puškou. Na jednotlivých medzičasoch stúpala vo výsledkovej listine a napokon skončila na 5. priečke, čím vylepšila svoje umiestenie zo šprintu, v ktorom bola trinásta.

„Výsledok ma veľmi teší. Pred dvoma dňami mi desiatka ušla o štyri sekundy. Dnes som nastupovala na preteky s cieľom sa do nej dostať. S dvoma vecami nie som spokojná. Minutá rana na ležke bola tesná. Niekedy hrana terča padne, inokedy nie. Tentoraz to bol druhý prípad. Sekundy som stratila aj na druhej ležke, kde som mala technické problémy. Ostatné veci som mala pekné. Teším sa najmä z čistej poslednej stojky,“ povedala Kristína Makovínyová.

Piata priečka hokejistiek

Hokejistky Slovenska zvíťazili v zápase o 5. miesto nad Maďarkami 3:0. Zverenky Juraja Ostroluckého skórovali raz v každej z tretín a radovali sa z výhry. Na EYOF zanechali dobrý dojem, s favorizovanými súperkami z Fínska a Švédska odohrali vyrovnané duely a boli blízko k prekvapeniu, s Maďarkami boli od prvej do poslednej minúty aktívnejšie a zaslúžene vyhrali.

Marko Piliar dvanásty v krasokorčuliarskej súťaži chlapcov

V krasokorčuliarskej súťaži chlapcov obsadil Marko Piliar 12. priečku. Po dvoch väčších zaváhaniach, za ktoré mu rozhodcovia strhli body, sa mu nepodarilo udržať pozíciu v najlepšej desiatke. Po krátkom programe bol deviaty.

Skvelá Filcová

Výborný výkon vo voľnej jazde predviedla Alexandra Michaela Filcová. Z 11. priečky po krátkom programe sa posunula na 6. miesto. Jej bodový zisk 133,54 je jej kariérne maximum.

Z kvalifikácie slopestylu sa nepodarilo postúpil Martinovi Józsovi, V prvej kvalifikačnej skupine obsadil 17. miesto. V slopestyle Józsa nezopakoval finálovú účasť z big airu.

Slovenské družstvo zjazdových lyžiarov vypadlo v paralelnom slalome miešaných tímov v osemfinále. Zo štyroch jázd proti Čechom vyhrali Slováci dve, ale súčet časov rozhodol o postupe českého tímu do štvrťfinále.

V kvalifikácii šprintu bežcov na lyžiach sa nepodarilo postúpiť do vyraďovacej časti medzi tridsiatku najlepších ani jednému zo slovenských reprezentantov. Najlepšie sa umiestila Sarah Šuleková, ktorá obsadila 46. pozíciu. O 28 stotín sekundy bola na korčuliarskej 1,1 km dlhej trati pomalšia Lea Meszárosová. Z dvojice chlapcov skončil lepšie Matej Horniak na 60. priečke.

VÝSLEDKY - ŠTVRTOK

BIATLON

Chlapci – 12,5 km: 1. Thievent (Fr.) 36:34,5 (2), 2. Badacz (Poľ.) +24,5 (2), 3. BORGUĽA +32,0 (2), ... 24. ČERNÁK +3:34,3 (3), 32. BELICAJ (všetci SR) +4:17,2 (4)

Dievčatá – 10 km: 1. Repincová (Slovin.) 31:34,7 (1), 2. Anderssonová (Švéd.) +9,4 (3), 3. Menginová (Fr.) +12,9 (0), ... 5. MAKOVÍNYOVÁ (SR) +2:40,4.

ĽADOVÝ HOKEJ

O 5. miesto: Slovensko – Maďarsko 3:0 (1:0, 1:0, 1:0)

Góly: 3. Stern (Mateičková), 21. Dobiášová (Paulínyová), 53. Blichová (Dobiašová)

KRASOKORČUĽOVANIE

Chlapci: 1. Levandi (Est.) 209,54, 2. Zich (Tal.) 187,83, 3. Johansson (Švéd.) 185,76, ... 12. PILIAR (SR) 137,67.

Dievčatá: 1. Schidlová (Fra.) 166,98, 2. Lisková (Fín.) 155,03, 3. Joosová (Švaj.) 153,43, ... 6. FILCOVÁ (SR) 133,54.

SNOUBORDING

Slopestyle – kvalifikácia – I. skupina: 1. Lotorto (Tal.) 93,25, ... 17. JÓZSA (SR) 24,50.

BEH NA LYŽIACH

Dievčatá – kvalifikácia šprintu: 1. E. Näslundová (Švéd.), ... 46. ŠULEKOVÁ +22,40, 48. MESZÁROSOVÁ +22,68, 54. BUKASOVÁ (všetky SR) +30,49.

Chlapci – kvalifikácia šprintu: 1. Melnits (Fín.) 1:59,99, ... 60. HORNIAK +22,64, 62. HAVRAN (obaja SR) +22,46.

ZJAZDOVÉ LYŽOVANIE

Súťaž miešaných družstiev: 1. Rakúsko, 2. Taliansko, 3. Fínsko, ... 9. SLOVENSKO (Frackowiak, Botka, Hrbáňová, Nosek)

Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV