Športové aktuality
III. zimné olympijské hry mládeže v Lausanne 2020
7 min. čítania

Štvrtý súťažný deň v Lausanne: Hokejisti v semifinále, skialpinisti bojovali v šprinte

Skialpinistka Laura Kovárová.
Foto
SOŠV - Andrej Galica

Zjazdové lyžovanie, skialpinizmus aj hokejový turnaj 3x3 sa blížia do finále! Už zajtra nás čakajú posledné preteky v skialpinizme i lyžovaní a semifinálové hokejové zápasy, v ktorých uvidíme aj Slovákov. Predtým sa však obhliadnime za štvrtým súťažným dňom na mládežníckej olympiáde v Lausanne. 

Skialpinisti majú za sebou predposledné preteky. V stredisku Villars Winter Park dnes doobedu štartovali v šprinte. Preteky pozostávali z kvalifikačnej časti, zo štvrťfinále, semifinále a finálových bojov. Obidvaja slovenskí reprezentanti svoje pôsobenie v pretekoch ukončili vo štvrťfinále. „Šprinty sú lotéria, kde ide o šťastie. Potom je vo veľkej miere rozhodujúca technika a rýchlosť. To sme vedeli a tým, že prvá jazda rozhodovala len o nasadení do štvrťfinále, išli sme si to hlavne vyskúšať v tempe. Vo štvrťfinále sme rozmýšľali, či vieme nejako prekvapiť a dostať sa do semifinále,” uviedol tréner skialpinistov Roland Hric.

Sledujte našich športovcov v Lausanne na našich sociálnych sieťach: 

Facebook: Slovenský olympijský tím 
Instagram: @slovenskyolympijskytim
Twitter: Slovenský olympijský tím 

Laura Kovárová bojovala aj napriek chorobe

Ako prvé štartovali dievčatá. Medzi 23 pretekárkami bola aj Slovenka Laura Kovárová, ktorá sa na pretekoch zúčastnila aj napriek tomu, že ju už dva dni trápilo prechladnutie a tréner bol rád, že na preteky vôbec nastúpila. V kvalifikácii s časom 4:02,72 minút obsadila so stratou 28,22 sekúnd na prvú Rakúšanku Rettensteinerovú 18. miesto. Vo štvrťfinálovej skupine mala súperky z Číny, Talianska, Španielska a Rumunska. Do semifinále postupovali prvé tri dievčatá, Laura sa s časom 4:00,30 minút umiestnila na 5. mieste.

Laura Kovárová v dnešnom šprinte obsadila 19. priečku.
Laura Kovárová v dnešnom šprinte obsadila 19. priečku.
Foto
SOŠV - Andrej Galica

Zlatú medailu si zo šprintu odniesla Španielka Maria Costa Diezová s finálovým časom 3:22,45 minút. Naša reprezentantka napokon obsadila 19. priečku.Na dnešné preteky som sa veľmi tešila. Nebola som ani veľmi v strese. Žiaľ, pokazila mi ich choroba, kvôli ktorej sa mi nedalo poriadne dýchať. Aj napriek tomu si myslím, že som podala celkom slušný výkon. Možno keby mi poriadne držali pásy a nebyť jedného pádu, prebojovala by som sa aj do ďalšieho kola. Po týchto pretekoch som zistila, že mám ešte stále na čom pracovať, zlepšovať sa v depe na prezúvaní a dvakrát si rozmyslieť, aké pásy si zobrať…,” zhodnotila svoje účinkovanie Slovenka. „Laura vo štvrťfinále dostala solídnu skupinu a nepodarilo sa jej prekvapiť súperky. Ale na to, že bola dva dni chorá, sme radi, že štartovala a bude sa pretekať aj zajtra v štafete s Rusmi,” vyjadril sa tréner Roland Hric. 

Černeka prekvapil súperov pád

Po dievčatách nasledovali chlapci. Matúš Černek v kvalifikácii obsadil 16. miesto, ktoré ho posunulo do štvrťfinálovej skupiny so Španielom, Švajčiarom, Nórom, Kórejcom a Izraelčanom. Dve brány pred cieľom útočil na tretie postupové miesto do semifinále. Nanešťastie ho prekvapilo, že pred ním spadol súper. „Vystrel sa, stratil rýchlosť a v celom tom zmätku priamo v cieľovej rovine nešťastne spadol,” opísal priebeh štvrťfinálových pretekov, v ktorých Matúš napokon s časom 3:15,10 minút obsadil nepostupovú štvrtú priečku, tréner.

Skialpinista Matúš Černek obsadil v šprinte 18. miesto.
Skialpinista Matúš Černek obsadil v šprinte 18. miesto.
Foto
SOŠV - Andrej Galica
Skialpinisti mali vášnivých fanúšikov. Povzbudzovalo sa aj s motorovou pílou.
Skialpinisti mali vášnivých fanúšikov. Povzbudzovalo sa aj s motorovou pílou.
Foto
SOŠV - Andrej Galica

Zlato si z dnešných pretekov odniesol Talian Rocco Baldini s časom 2:30,14 minút. Černekovi jeho čas stačil na finálnu 18. priečku. „Dnešné preteky nedopadli podľa predstav. Vo štvrťfinále nás rozdelili na štyri skupiny po šesť pretekárov. Ja som narazil na terajšieho majstra sveta v tejto disciplíne. Motivácia bola obrovská a chuť postúpiť do semifinále ešte väčšia, lebo v kvalifikácii som prišiel na 16. pozícii, a to som vedel, že som dal zo seba maximalne 75 %. Spolu s trénerom sme zistili, že na postup do top 12 mi stačí tretie či štvrté miesto. Presne tak som aj išiel. Bohužiaľ, sily som si nerozdelil ideálne a mal som pocit že som sa veľmi šetril, pretože v poslednom výšľape som dokázal dobiehať pretekárov, ktorí mali náskok. No to už bolo neskoro. Na zjazd som sa pustil ako štvrtý, no tesne pred cieľom, kde bola mierna rovina, mi lyže nekĺzali. Dobehol ma pretekár, nad ktorým som mal slušný náskok a psychicky som to už nezvládol. Podcenil som prípravu lyží, ktorá ma určite pripravila o nejaké to miesto. Samozrejme, mám čo ešte doháňať a trénovať, aby som mohol víťaziť,” skonštatoval svoje dnešné pôsobenie Matúš.

„Ďakujem mu za jeho bojovnosť a za to, ako sa pozeral na celé preteky. Žil tým a chcel dosiahnuť dobrý výsledok. Ukázal, že na to má. Som naňho hrdý. Na obidvoch som hrdý. Dali zo seba všetko a nemajú čo ľutovať. Teraz nás čaká rýchly oddych a zajtra ešte štafeta s Rusmi,” dodal Hric na záver.

Teo Žampa v obrovskom slalome na 26. mieste 

Teo Žampa dnes v obrovskom slalome obsadil 26. miesto.
Teo Žampa dnes v obrovskom slalome obsadil 26. miesto.
Foto
SOŠV - Andrej Galica

V Les Diablerets boli dnes na programe dve kolá obrovského slalomu chlapcov. V prvom kole Teo Žampa stratil na prvého Hoffmanna z Rakúska 3,48 sekúnd a do druhého kola postúpil z 21. miesta. Víťazom pretekov sa stal Hoffmann, Žampa na neho stratil 8,70 sekúnd a obsadil 26. miesto.V prvom kole výborný výsledok, aj keď z prechodu do roviny zavadil rukou o bránku, kde sa spomalil. Nechal tam asi pol sekundy, ale aj tak to bolo výborné 21. miesto. Druhé kolo so štartovacím číslom 10 odštartoval bojovne, no po desiatich bránkach prišla chyba, po ktorej sa už ťažko preteká. Aby toho nebolo málo, pred cieľom prišla ešte jedna. Avšak na toľko chýb oceňujem bojovný výkon, že došiel do cieľa a 26. priečka nakoniec nie je zlý výsledok,” vyjadril sa k pretekom Žampov  tréner Tomáš Žampa.

Slovenskí hokejisti v semifinále 

V lausannskej Vaudoise aréne dnes prebiehali posledné úvodné kolá hokejového turnaja 3x3. Po sčítaní bodov sa so sedemnástimi bodmi v tabuľke chlapcov najvyššie umiestnil „Zelený tím”. Po ňom Hnedý, Červený a Čierny tím, ktorého súčasťou sú aj naši hráči. V semifinále neuvidíme len jedného Slováka Patrika Melichera, ktorý so Sivým tímom v tabuľke obsadil nepostupové 5. miesto.

Slovenskí hokejisti v semifinále hokejového turnaja 3x3. Na snímke Peter Repčík.
Slovenskí hokejisti v semifinále hokejového turnaja 3x3. Na snímke Peter Repčík.
Foto
SOŠV - Andrej Galica

Čierni s Adamom Sýkorom si semifinále zahrajú proti zeleným. V druhom semifinálovom zápase budeme mať reprezentantov v obidvoch tímoch. Za hnedých nastúpi brankár Rastislav Eliáš a za červených útočník Peter Repčík.

Z dievčat uvidíme v semifinále Janekovú z Čierneho tímu, Ivanu Látkovú z Hnedého tímu a Zuzanu Dobiašovú z Modrého tímu.

Pozrieť si výsledky štvrtého súťažného dňa

Diskusia s prezidentom Thomasom Bachom

Športovci dnešný deň ukončili diskusiou „Chat with Champions”, ktorá sa uskutočnila v Yodli Cafe v olympijskej dedine. Hosťom diskusie bol prezident Medzinárodného olympijského výboru Thomas Bach a nechýbala ani naša strelkyňa Danka Barteková. Thomas Bach je olympijský víťaz z OH 1976 v Montreale v šermiarskej súťaži družstiev vo fleurete.

Diskusia s prezidentom MOV Thomasom Bachom.
Diskusia s prezidentom MOV Thomasom Bachom.
Foto
SOŠV - Lukáš Kendra

Program piateho súťažného dňa (14. január)

Zjazdové lyžovanie

09:30 - 11:00

slalom 1. kolo (D)

Rebeka Jančová

11:00 - 12:30

slalom 1. kolo (CH)

Teo Žampa

     

13:45 - 15:00

slalom 2. kolo (D)

Rebeka Jančová ?

15:00 - 16:15

slalom 2. kolo (CH)

Teo Žampa ?

Zjazdové lyžovanie bude možné sledovať v priamom prenose na našej stránke. 

Skialpinizmus

11:00 - 12:45

miešaná štafeta národných olympijských výborov (s Ruskom)

Laura Kovárová

   

Matúš Černek

Biatlon 

10:30 - 11:55

šprint na 7,5 km (CH)

Matej Badáň

   

Matej Gregor

   

Bruno Matovič

     

13:30 - 15:00

šprint na 6 km (D)

Ema Kapustová

   

Sára Pacerová

   

Barbara Skačanová

Hokej 3x3

Semifinále chlapcov 

12:00  Zelený tím vs. Čierny tím (Sýkora)

13:30 Hnedý tím (Eliáš) vs. Červený tím (Repčík) 

Semifinále dievčat

12:00 Čierny tím (Janeková) vs. Hnedý tím (Látková)

13:30 Modrý tím (Dobiašová) vs. Žltý tím

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV