Športové aktuality
4 min. čítania

Súboje vo výslovnosti, kvízy aj cvičenie: Fanúšikovia športu sa môžu tešiť na Virtuálny olympijský týždeň

Profile picture for user Krsko
Stanislav
Krško
Účastníci „virtuálneho EYOF-u“ si obohatia vedomosti aj o iných európskych krajinách, môžu spoznať nových ľudí a nájsť si priateľov z rozličných kultúr.
Foto
eurolympic.org

Zimný Európsky olympijský festival mládeže sa mal konať od 6. do 13. februára 2021 vo fínskom Vuokatti. Kvôli pandémii koronavírusu ho ale organizátori museli presunúť na december. No aj napriek tomu to vo februári bude žiť športom. Mladí európski olympijskí ambasádori (EYOA) usporiadajú počas pôvodného termínu konania festivalu Virtuálny olympijský týždeň. Pozostávať bude z mnohých zábavných aj náučných aktivít pre mladých športovcov, ale aj pre všetkých ostatných fanúšikov športu.

Viac o Virtuálnom olympijskom týždni

Zámerom celého projektu je priblížiť mladým športovcom a športovým nadšencom olympijské hodnoty, priniesť im nové informácie o zdravom životnom štýle, psychike pri športe, o cvičeniach, ktoré sa dajú využiť v tejto dobe. Účastníci „virtuálneho EYOF-u“ si obohatia vedomosti aj o iných európskych krajinách, môžu spoznať nových ľudí a nájsť si priateľov z rozličných kultúr.

Zúčastniť sa môže každý, koho zaujíma šport

Súčasťou organizačného tímu je aj Slovák Kamil Pavlinský. „Chceme ukázať, že aj napriek tomu, že bol EYOF presunutý z februára na december, vieme zorganizovať virtuálny EYOF a že športovať, hýbať sa a byť aktívny sa dá aj napriek tomu, že sú telocvične a fitnescentrá uzavreté,“ hovorí mladý ambasádor SOŠV, ktorý bude spolupracovať aj na Európskom olympijskom festivale mládeže v Banskej Bystrici 2022.

Aktivity sú primárne určené pre mladých športovcov, zúčastniť sa však môže každý, koho zaujíma šport, olympizmus či zdravý životný štýl. Je to takisto skvelá príležitosť zlepšiť sa v angličtine. Jedna z aktivít počas Virtuálneho olympijského týždňa je EYOF podcast, ktorého premiérová časť je na Spotify už teraz. „Zatiaľ máme len pilotnú časť, ale postupne tam budú pribúdať zaujímavé časti s hosťami a hostkami z rôznych športových oblastí.“

Prvé aktivity už sú online

Už 27. januára sa začali aj prvé aktivity na sociálnych sieťach: „Fun facts” a vzdelávací kvíz. Každý deň pribudnú na instagramovom účte otázky o jednotlivých krajinách Európy, na ktoré môžu ľudia odpovedať. Správna odpoveď im bude vysvetlená nejakým zaujímavým alebo zábavným faktom o danej krajine. „Zaujímavá je aj plánovaná aktivita ‚Can you pronounce challenge‘. Ide o výzvu, kde každý ambasádor povie nejaké slovo zo svojho rodného jazyka, ktoré je ťažké vysloviť. Úlohou účastníkov bude nahrať video, ako sa snažia toto slovo vysloviť. Najzábavnejšie a takisto najlepšie výslovnosti potom odmeníme, dajú sa vyhrať naozaj pekné vecné ceny. Na Instagrame budú počas Virtuálneho olympijského týždňa takisto prebiehať rôzne live rozhovory so známymi športovcami, či dokonca live cvičenia, ktoré sú veľmi vhodné v tomto koronačase. Stačí sledovať Instagram a všetko podstatné tam bude postupne zverejňované,“ dodáva Pavlinský.

Fínski organizátori pôvodne od 6. do 13. februára 2021 očakávali na zimnom Európskom olympijskom festivale mládeže účasť približne 1800 športovcov vo veku od 14 do 18 rokov zo 48 európskych národných olympijských výborov. Kvôli pandémii kornavírusu sa podujatie uskutoční od 11. do 18. decembra 2021. V športovom programe zimného EYOF sú zjazdové lyžovanie, biatlon, ľadový hokej, snoubording, beh na lyžiach, skoky na lyžiach, rýchlokorčuľovanie na krátkej dráhe, krasokorčuľovanie a severská kombinácia. Vrátane zaradenia ľadového hokeja dievčat do programu bude Vuokatti 2021 rodovo najvyváženejším podujatím v histórii multišportových podujatí pre mladých športovcov.

Máte otázku? Opýtajte sa!
Oddelenie olympizmu

+421 2 492 56 119
[email protected]

Partneri projektu
Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV