SOŠV
Bratislava
4 min. čítania

Sumár Olympijského dňa 2019: bezmála sedemsto podujatí a takmer 127-tisíc účastníkov!

Danka Galicová, Ľubomír Souček
Najčastejšiu aktivitu v rámci osláv Olympijského dňa predstavuje beh, niektoré deti však uprednostňujú jazdu na bicykli.
Foto
SOŠV

Tohtoročné oslavy celosvetového Olympijského dňa (23. jún) na Slovensku boli zamerané pre ľudí všetkých kategórií – od detí v materských školách, až po seniorov. Do rozmanitých aktivít sa v rámci 691 rôznych podujatí zapojilo spolu takmer 127-tisíc ľudí!

Olympijský deň sa už tradične 23. júna oslavuje na celom svete, a to na počesť založenia Medzinárodného olympijského výboru a obnovenia antických olympijských hier v novoveku. SOŠV v rámci osláv Olympijského dňa každoročne v máji a júni organizuje či zastrešuje množstvo zaujímavých projektov – v tomto roku premiérovo „Športuj, Slovensko“, o ktorého jednotlivých podujatiach sme podrobne informovali samostatne.

Momentka z podujatia "Športuj, Slovensko" v Banskej Bystrici.
Momentka z podujatia "Športuj, Slovensko" v Banskej Bystrici.
Foto
Samuel Galica, SOŠV

„SOŠV vyhlásil oslavy Olympijského dňa pre všetkých, hlavne pre deti a mládež, pre ktoré podujatia organizujú v prvom rade učitelia zo všetkých typov škôl, ďalej mestá, obce, centrá voľného času a regionálne olympijské kluby, pripravujúce podujatia v mieste svojho pôsobenia aj pre verejnosť,“ priblížila Olympijský deň riaditeľka oddelenia olympizmu SOŠV Ivana Motolíková.

Školám a inštitúciám, ktoré sa do osláv Olympijského dňa zapojili, SOŠV pomohol materiálnou podporou – dodaním olympijských vlajok, medailí, tričiek, či rôznych propagačných predmetov.

K oslavám Olympijského dňa patrí aj debata s deťmi o vysvetľovaní významu tohto dňa a olympizmu ako takého.
K oslavám Olympijského dňa patrí aj debata s deťmi o vysvetľovaní významu tohto dňa a olympizmu ako takého.
Foto
SOŠV

Z celkového počtu takmer 127-tisíc účastníkov sa najviac (54 587) zapojilo do osláv Olympijského dňa na dovedna 290 základných školách. V rebríčku zapojenosti sú na druhom mieste podujatia regionálnych olympijských klubov, na treťom podujatia na 90 stredných školách a na štvrtom na 108 materských školách. Iné subjekty, než boli uvedené vyššie, usporiadali spolu 65 podujatí s účasťou 17 531 ľudí.

Výtvarná, literárna i vedomostná súťaž pre mládež

Každoročnou súčasťou osláv Olympijského dňa sú výtvarná, literárna a vedomostná súťaž s účasťou detí a mládeže z materských (len výtvarná), základných i stredných škôl. Do výtvarnej súťaže sa zapojilo spolu 538 škôl všetkých stupňov. V kategórii do 6 rokov zvíťazila Terezka Ryšánková z MŠ Strečnianska v Bratislave, do 10 rokov Branko Franko zo ZŠ Rozmarínová v Komárne, do 15 rokov Sandra Prokopovičová zo ZŠ Školská v Nitrianskom Rudne a do 18 rokov Patrik Jano so Spojenej internátnej školy Abovská v Ždani.

V literárnej súťaži bola tohto roku slabšia účasť, porota posudzovala len 27 prác. V kategórii do 10 rokov vyhrala Zina Priečková zo ZUŠ Štúrova v Kysuckom Novom Meste, do 15 rokov spoločne Sarah Maňáková z rovnakej školy a Lenka Báťková zo ZŠ s MŠ Imreho Madácha v Dolnej Strehovej a do 18 rokov Miriam Jalčáková z CZČ sv. Juraja vo Svidníku.

Momentka z celoslovenského finále vedomostnej súťaže stredoškolákov o olympizme.
Momentka z celoslovenského finále vedomostnej súťaže stredoškolákov o olympizme.
Foto
SOŠV

Vo vedomostnej súťaži o olympizme prebehli základné kolá online formou, celoslovenské finále bolo 24. a 25. júna vo Vysokých Tatrách. V kategórii základných škôl vyhralo družstvo ZŠ Okružná Michalovce, v kategórii stredných družstvo Gymnázia Pierra de Coubertin v Piešťanoch.

Aktivity pre seniorov i ženy a Vykročte za zdravím

Už od roku 2013 sa realizuje celoročný projekt „Vykročte za zdravím“, ktorý sa teší čoraz väčšej popularite. V jeho rámci v rôznych miestach Slovenska pravidelne cvičí viac než šesťsto žien, ale aj muži vo veku nad 50 rokov. V období osláv Olympijského dňa SOŠV vo Vysokých Tatrách zorganizoval seminár pre jeho lekorky a cvičenky.

Fotografia účastníčok celoslovenského seminára "Vykročte za zdravím" vo Vysokých Tatrách.
Fotografia účastníčok celoslovenského seminára "Vykročte za zdravím" vo Vysokých Tatrách.
Foto
SOŠV

Už dlhší čas sa rozvíja aj spolupráca SOŠV s Jednotou dôchodcov Slovenska, ktorá v slovenských regiónoch pravidelne organizuje súťažné športové aktivity Olympiády seniorov. V tomto roku SOŠV prostredníctvom regionálnych olympijských klubov materiálne podporí spolu 13 podujatí.

Tradíciu už má aj spolupráca SOŠV so Sokolskou úniou Slovenska (SÚS), nedávno posilnená podpisom memoranda o spolupráci. SOŠV hradí honoráre pre autorky spoločnej skladby a lektorky pohybových aktivít, pomáha aj materiálne. „Až 140 sokoliek z Bratislavy, Brezovej pod Bradlom, Prievidze, Skalice, Trenčína, Trnavy a, samozrejme, aj z Gajár sa stretlo koncom mája na futbalovom štadióne v Gajaroch na zocvičení skladby SPOLU, s ktorou vystúpia na XVI. svetovej gymnaestráde v Dornbirne,“ hovorí Emília Fialová zo SÚS.

SOŠV sa prostredníctvom svojej komisie pre ženy a šport podieľa aj na aktivitách zameraných na ženy. Členky Olympijského klubu Bratislava navštevujú pravidelne už druhý rok hodiny aquafitnesu pod vedením členky komisie Jany Labudovej. Komisia v spolupráci s FTVŠ UK v Bratislava usporiadala v Bratislave aj seminár Aquafitnes.

Olympijský deň možno osláviť aj splavovaním rieky.
Olympijský deň možno osláviť aj splavovaním rieky.
Foto
SOŠV

Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV