Športové aktuality
6 min. čítania

Sumár vystúpenia Slovákov na I. ZOH mládeže: Vlhová jasnou jednotkou výpravy – prvá, dvakrát štvrtá a deviata

Profile picture for user afinode
Juraj
Falát
alt

INNSBRUCK 21. januára (vyslaný redaktor

ĽUBOMÍR SOUČEK) - Rovných 30 športovcov vyslal Slovenský olympijský výbor na I. zimné olympijské hry mládeže v Innsbrucku. Naozaj spokojní so svojim účinkovaním môžu byť traja z nich. Suverénnou jednotkou výpravy sa stala zjazdárka Petra Vlhová, ktorá jasne zvíťazila v slalome, v superkombinácii aj v obrovskom slalome bola štvrtá (bronz jej ušiel o 1, resp. o 6 stotín sekundy) a v super-G deviata. Potešilo aj 5. miesto sánkarskej dvojice Jozef Čikovský – Patrik Tomaško, ktorú len 2 tisíciny sekundy delili od štvrtej priečky. Dvojica dobre zvládla aj preteky štafiet. Na fotografii Pavla Uhrina - www. fotosport.sk - Petra Vlhová na ceste za slalomovou zlatou medailou.

Kvalitné výkony podala aj bežkyňa Barbora Klementová a v jednej disciplíne naznačila veľký potenciál biatlonistka Ivona Fialková. Umiestenia v prvej tretine štartového poľa si ešte vybojovali v šprinte bežec Andrej Segeč a v super-G zjazdár Roman Murín (žiaľ, bola to jediná súťaž, ktorú dokončil, pritom v superkombinácii vyzeral veľmi nádejne jeho útok na prvú šestku). Hodno ešte pochváliť sánkarku Tatianu Žifčákovú, ktorá sa venuje svojmu športu ešte len krátko, a pritom v súťaži jednotlivkýň predstihla podstatne skúsenejšiu Nikolu Drajnovú. Výsledky ostatných športovcov z individuálnych odvetví boli väčším či menším sklamaním. Najviac zabolelo suverénne posledné miesto miešanej biatlonovej štafety (na vysvetlenie 17. miesto z 18 štafiet v nižšie uvedenej tabuľke - pôvodne strieborné ruské kvarteto diskvalifikovali).

Osobitnú kategóriu tvoria hokejistky, ktoré sa dostali na ZOHM neplánovane (družstvo chlapcov na štart neoprávňovalo postavenie nášho mužského tímu vo svetovom rebríčku). Tréneri mohli vyberať iba z ročníka narodenia 1994 – a ten je u nás medzi hokejachtivými dievčatami málo početný a slabý. Do nominácie sa tak dostali aj viaceré začiatočníčky. Navyše najväčšia opora – brankárka Kiapešová – sa v dvoch zápasoch z núdze postavila do bránky aj so zraneným kolenom. Výsledky družstva preto ani nemožno poriadne hodnotiť. Snaha dievčatám nechýbala, ale ak chcú ísť v stopách tímu žien, ktorý sa za štyri roky výrazne zlepšil, čaká ich obrovské množstvo práce. V päťčlennom turnaji (bez tradičných ženských veľmocí USA aj Kanady, ktoré uprednostnili vyslanie chlapčenského tímu) obsadili Slovenky posledné miesto. Prehrali všetky štyri zápasy s celkovým skóre 1:31. Proti Kazaškám však mohli uhrať remízu (prehrali 1:2) a teoreticky sa prebojovať do semifinále,čo by bol nečakaný úspech.

Napriek skvelým výsledkom Petry Vlhovej, z ktorej môže vyrásť nástupkyňa Veroniky Zuzulovej (ale ani ona nie je produkt systému), nám pohľad do innsbruckého olympijského zrkadla neposkytuje práve optimistický obraz. Nejde len o výsledky, ale aj o to, ktoré súťaže sme vôbec dokázali obsadiť (prebojovať sa na ne). Podpora športu na Slovensku sa zhoršuje, pričom v zimných športoch, ktoré sú drahšie a náročnejšie na zabezpečenie prípravy, je to ešte výrazne horšie, než v letných. Niektoré zimné športy u nás prakticky neexistujú (klasické rýchlokorčuľovanie, skeleton), alebo sa im venuje len niekoľko jednotlivcov (curling, skoky na lyžiach, severská kombinácia, akrobatické lyžovanie, boby, short track).

Zo siedmich zimných olympijských športov sa Slováci predstavili len v štyroch a z pätnástich odvetví dokonca len v piatich! V dvoch tretinách odvetví teda našinci chýbali. V dvoch odvetviach, kde sme posty vďaka starším pretekárom vybojované aj mali, sme v danej vekovej kategórii nemali adekvátne pripraveného pretekára, ktorý by mohol nastúpiť (prípad skokov na lyžiach a krasokorčuľovania). K tomu je ťažké niečo dodávať.

NAJLEPŠIE UMIESTENIA SLOVÁKOV NA I. ZOH MLÁDEŽE

● 1. miesto (z 54 účastníčok): PETRA VLHOVÁ (zjazdové lyžovanie, slalom)

● 4. miesto (zo 42): PETRA VLHOVÁ (zjazdové lyžovanie, superkombinácia)

● 4. miesto (z 53): PETRA VLHOVÁ (zjazdové lyžovanie, obrovský slalom)

● 5. miesto (z 11): JOZEF ČIKOVSKÝ – PATRIK TOMAŠKO (sánkovanie, dvojsedlové sane)

● 9. miesto (zo 44): PETRA VLHOVÁ (zjazdové lyžovanie, super-G)

● 10. miesto (zo 47): IVONA FIALKOVÁ (biatlon, 6 km)

● 12. miesto (z 39): BARBORA KLEMENTOVÁ (beh na lyžiach, 5 km klasicky)

● 14. miesto (zo 40): BARBORA KLEMENTOVÁ (beh na lyžiach, šprint voľne)

● 14. miesto (z 50): ANDREJ SEGEČ (beh na lyžiach, šprint voľne)

● Družstvo hokejistiek obsadilo 5. miesto, ale len z 5 účastníckych tímov a miešaná sánkarská štafeta 9. miesto z 11 tímov.

SUMÁR VÝSLEDKOV SLOVÁKOV NA I. ZOH MLÁDEŽE

● BIATLON

CHLAPCI - 7,5 km (50 štartujúcich): 41. Ondrej Kosztolányi +3:26,8 (4), 44. Peter Oravec (obaja SR) +4:26,3 (5). STÍHACIE PRETEKY NA 10 km (50): 36. Ondrej Kosztolányi +6:09,1 (6), 44. Peter Oravec (obaja SR) +9:39,0 (9).

DIEVČATÁ - 6 km (47): 10. Ivona Fialková +1:19,5 (1), 42. Nikola Lapinová (obe SR) +4:29,6 (5). STÍHACIE PRETEKY NA 7,5 km (47): 20. Ivona Fialková + 6:27,4 (8), 39. Nikola Lapinová (obe SR) +11:05,8 (10).

MIEŠANÉ SÚŤAŽE – ŠTAFETA (18): 17. Slovensko (Ivona Fialková, Nikola Lapinová, Ondrej Kosztolányi, Peter Oravec) +13:36,1 (11). ŠTAFETA BIATLONISTOV A BEŽCOV NA LYŽIACH (24): 17. Slovensko (Ivona Fialková, Barbora Klementová, Ondrej Kosztolányi, Andrej Segeč) +5:51,3 (1).

● ZJAZDOVÉ LYŽOVANIE

CHLAPCI - SUPER-G (55): 18. Roman Murín (SR) +2,56. SUPERKOMBINÁCIA (54): Roman Murín (SR) vypadol v slalomárskej časti (po super-G 16.). OBROVSKÝ SLALOM (64): Roman Murín (SR) nedokončil 2. kolo (po 1. kole 23.).

DIEVČATÁ - SUPER-G (44): 9. Petra Vlhová (SR) +1,08. SUPERKOMBINÁCIA (42): 4. Petra Vlhová (SR) +1,40. OBROVSKÝ SLALOM (53): 4. Petra Vlhová (SR) +0,38. SLALOM (54): 1. Petra Vlhová (SR) -1,49.

● BEH NA LYŽIACH

CHLAPCI - 10 km KLASICKY (48): 27. Andrej Segeč (SR) +3:15,7. ŠPRINT VOĽNE (50): 14. Andrej Segeč (SR) - vyradený vo štvrťfinále.

DIEVČATÁ - 5 KM KLASICKY (39): 12. Barbora Klementová (SR) +1:58,5. ŠPRINT VOĽNE (40): 14. Barbora Klementová (SR) - vyradená vo štvrťfinále.

● SÁNKOVANIE

CHLAPCI - JEDNOSEDADLOVÉ SANE (25): 18. Jozef Petrulák (SR) +1,608.

DVOJSEDADLOVÉ SANE (11): 5. Jozef Čikovský, Patrik Tomaško (SR) +0,754.

DIEVČATÁ – JEDNOSEDADLOVÉ SANE (24): 17. Tatiana Žifčáková +2,610, 19. Nikola Drajnová (obe SR) +2,703.

MIEŠANÁ SÚŤAŽ - ŠTAFETA (11): 9. Slovensko (Nikola Drajnová, Jozef Petrulák, Jozef Čikovský - Patrik Tomaško (SR) +2,966.

● ĽADOVÝ HOKEJ

DIEVČATÁ (5): 5. Slovensko (Kiapešová, Kaliská - Pápešová, Luptáková, Takáčová, Vojtková, Frankovičová, Řezánková - Štofanková, J. Kubaliková, Z. Kubaliková, Hudecová, Matisková, Vaváková, Levčíková, Rajtárová, Švagerková). Výsledky tímu Slovenska: SR – Rakúsko 0:9, SR – Nemecko 0:8, SR – Kazachstan 1:2, SR – Švédsko 0:12.

Podujatia a športovci
paris

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV