Športové aktuality
Katovice
2 min. čítania

Svetová antidopingová agentúra dostane od MOV 10 miliónov dolárov navyše, v decembri WADA rozhodne o ruskej kauze

Svetová antidopingová federácia (WADA) dostane na svoju činnosť viac peňazí. Prezident Medzinárodného olympijského výboru (MOV) Thomas Bach sľúbil na konferencii v Katoviciach nadchádzajúcemu riaditeľovi WADA Witoldovi Baňkovi 10 miliónov dolárov navyše. Polovica nových prostriedkov pôjde na uchovávanie vzoriek, druhá na výskum a vyšetrovanie. Informovala o tom agentúra AP. „Je smiešne, že organizácia so štatútom globálneho regulátora má rozpočet menej ako 40 miliónov dolárov,“ povedal Witold Baňka, ktorý na čele organizácie nahradí Craiga Reedieho. Nového šéfa WADA oficiálne zvolia tento týždeň.

WADA by mala v decembri rozhodnúť v kauze údajného manipulovania s dátami odovzdanými z moskovského laboratória. Na mimoriadnom zasadnutí exekutívy WADA 9. decembra môže padnúť definitíva o statuse Ruskej antidopingovej agentúry (RUSADA) a prípadných následkoch pre ruských športovcov. V septembri predstavitelia WADA informovali, že budú skúmať pravosť dát z moskovského antidopingového laboratória pre podozrenie z manipulácie. V prípade dokázania porušenia kódexu hrozí RUSADA opätovné vylúčenie z medzinárodných štruktúr pre nedodržanie štandardov. Opäť by to ohrozilo štart ruských športovcov na medzinárodných súťažiach vrátane olympijských hier. V priebehu novembra by sa mali obe strany ešte stretnúť a diskutovať o výsledkoch vyšetrovania. Informovala o tom agentúra TASS.

Dáta, ktoré získala WADA z moskovského laboratória, mohli obsahovať až tisíce zmien. Minulý mesiac to priznal šéf RUSADA Jurij Ganus v rozhovore pre nemecké periodikum Der Spiegel. Podľa jeho slov sa s dátami manipulovalo na prelome rokov 2018 a 2019, keď WADA čakala na ich sprístupnenie. Zásahy sa mohli týkať aj mien športovcov. Sprístupnenie dát z moskovského laboratória bolo jednou z podmienok WADA pre opätovné začlenenie RUSADA do celosvetovej organizácie.

Dáta z moskovského laboratória zatiaľ poskytli dôkazový materiál k 47 dopingovým prípadom. Príslušné medzinárodné športové federácie otvoria konania voči konkrétnym podozrivým.

Tagy
paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV